Baggrund og formål

Vision 

Holbæk kommune har en ambition om at udvikle sig til at være en bæredygtig kommune i overensstemmelse med FNs Verdensmål og den Strategiske Energiplan, som kommunen vedtog i 2020. Kommunen oplever samtidig en stor interesse for at bygge nyt og bosætte sig i Holbæk Kommune. Nærværende lokalplan er udtryk for dette. Kommunen forventer at bygherrerne og borgerne i denne og kommende lokalplaner vil implementere de nyeste forskrifter for energivenligt byggeri, når det kommer til materialevalg og opvarmning af huse og lejligheder. Kun på denne måde vil den fortsatte udbygning af Holbæk Kommune kunne bidrage til implementeringen af såvel den kommunale som den nationale klimastrategi.

Baggrund

Holbæk Kommune har modtaget en ansøgning om igangsættelse af lokalplanlægning for et nyt boligområde centralt i Tølløse på den tidligere Mostfabrik. Projektforslaget fra ansøger viser et projekt med 104 nye boliger, hvor de enkelte boliger vil være mellem 60m2 og 100 m2. Bebyggelsen vil blive maksimalt 3 etager med svalegange og en maksimal højde på 12,5 meter. Derudover vil der ske indretning af 7 boliger i eksisterende bygningsmasse, ligesom det eksisterende sundhedshus og restaurant forsat er en del af projektet. Der er således tale om et projekt med forholdsvis mindre boliger, hvilket er i overensstemmelse med Holbæk Kommunes boligstrategi.

Formål 

Lokalplanen har til formål at sikre udviklingen af et attraktivt centerområde i Tølløse bestående af nyt etagebyggeri, der tilknyttes det eksisterende sundhedshus og restaurant. Lokalplanen fastlægger bestemmelser omkring bevaring af eksisterende bebyggelse, offentlige forbindelser igennem området, udformning af en offentlig tilgængelig plads, samt bestemmelser vedrørende bebyggelsens omfang, placering og udtryk, samt adgangsveje, grønne friarealer og parkering m.v. inden for lokalplanområdet.

Bevaring af kulturhistoriske spor

Lokalplanen har desuden til formål at sikre en udvikling, der sker med respekt for de kulturhistoriske spor af det tidligere industrikulturmiljø omkring den tidligere Mostfabrik. Dette understøttes ved at bevare to bygninger ud mod Tølløsevej: administrationsbygning og flaskelager samt at fastholde den oprindelige indkørsel til området som bliver en af adgangsvejene til området.

Offentlige byrum 

Med lokalplanen sikres en central offentlig tilgængelig stiforbindelse fra Stationen og Tølløsevej via Møllevej til Centertorvet. I tilknytning til stien anlægges, der ved Møllevej et nyt torv. Der vil her være mulighed for at etablering af liberalt erhverv, og publikumsorienteret erhverv, som f.eks. butikker med facade mod torvet. Herved realiseres kommuneplanens bestemmelser inden for lokalplanområdet om at: "Der skal skabes et butiksstrøg som forbinder Tølløsevej og Centertorvet igennem matr. nr. 5b (Unicad grunden)". og "Der skal skabes en forbindelse for bløde trafikanter imellem Centertorvet i vest og Stationen i centrum, evt. via rammeområde 19.O05 (Sejergaardsskolen) og rammeområde 19.B04".

Friarealer

Lokalplanen har til formål at sikre, at den enkelte bebyggelse i området får adgang til tilstrækkelige friarealer af god kvalitet. Friarealer er udearealer, hvor man kan tage ophold og møde sine naboer. Det kan også være mere private udarealer som terasser og altaner. Lokalplanen opfylder dermed kravet i kommuneplanrammen om at friarealer skal udgøre mindst 30 % af boligarealet.