Lokalplanens indhold
Lokalplanen udlægger området til boliger som orienteres med facade ud mod Havnevej. Bygningen danner ryg mod den trafikerede Havnevej og danner en port ind mod Brolæggerstrædes smalle bevaringsværdige gadeforløb.
Tilpasning til det bevaringsværdige gademiljø
Brolæggerstræde som afgrænser lokalplanområdet mod vest er i lokalplan 1.10 udpeget som bevaringsværdigt gademiljø hvilket lokalplanen har til formål at sikre.
Bygningen
Den nye bygning vil blive tilpasset Havnevejs facadehøjder med fire etager mod øst og tre etager mod vest. Hermed vil overgangen fra Brolæggerstrædes lave bygninger i 1,5 etager til havnens bygninger i fem etager opleves mindre abrupt.
Port til Brolæggerstræde
Indgangen til Brolæggerstrædes smalle gadeforløb markeres ved at bygningerne er trukket helt ud i en facadebyggelinje som er markeret på kortbilag 5. Derved danner bygningen symmetri, i højde og placering, omkring indgangen til Brolæggerstræde.
Variation i bygningen
Den nye bygning kommer til at fremstå som en række selvstændige bygninger, med variation i farve og markeret ved tilbage eller fremskudte bygningsdele som f.eks. trappeopgange. Facaderne vil fremstå som filtsede eller vandskurerede teglstens-overflader i jordfarve-skalaen. Bygningen afsluttes opadtil med zinkinddækket mansardetage, eller med sadeltag i tegl eller skifer.
Facade detaljer
Byggeriet tilstræbes et visuelt tilknytning til det omkringliggende bevaringsværdige kulturmiljø på Brolæggerstræde og på sydsiden af Havnevej. Dette sikres ved at stille krav til facadens materialer, proportioner og detaljer og ved at lade sig inspirere af formsprog og detaljer fra disse bygninger.
Bygningen indrammes/markeres ved at bygningen hæves på en høj sokkel og afsluttes opadtil med en zinkinddækket mansardetage eller med sadeltag. Murværket skal i den senere projektering tilføjes detaljer som f.eks. markering af gesimsbånd. Herunder følger beskrivelser og fotos af nabobygningerne Havnevej 50 og Brolæggerstræde 23.
Havnevej 50
Funktionalistisk bygning af høj arkitektonisk kvalitet. Bygningen fremstår i blank mur i fire etager med kælder. Bygningen er symmetrisk omkring en hovedindgang som er trukket frem i gadebilledet. Hoveddøren markerer sig som et vertikalt bånd i facaden med udsmykninger. Vinduer er inddelt i 3-4 fag og løber om hjørnerne hvilket er typisk for funktionalismen. Fjerde etage er tilbagetrukket og beklædt med skifer. Bygningen har sadeltag.
Brolæggerstræde 23
Historicistisk bygning i to etager med mansardetage og høj kælder. Bygningen har mørk pudset sokkel og mansardtag. Bygningen fremstår i gule mursten med røde detaljer. Bygningen er udsmykket i historicistisk stil med frise, bånd, skulpturelle elementer i form af søjler samt inskriptioner.
Friarealer
Friarealer etableres umiddelbart bag bygningen i gårdrummet, hvor der er afskærmning fra Havnevej og gode lysforhold. Friarealer skal beplantes jf. illustrationsplanen og der skal anlægges legeområde.
Parkering, Vejadgang og Trafik
Parkering etableres i forbindelse med den offentlige parkeringsplads, med adgang fra Rolighedsstræde. Der skal indbetales til p-fond for de parkeringspladser der måtte mangle i forhold til at overholde p-normen. Ved at etablere adgang fra Rolighedsstræde muliggøres det at nuværende adgang fra Havnevej lukkes, hvilket vil øge trafiksikkerheden i området. Den eksisterende vejadgang ad Havnevej bibeholdes som redningsvej.
Bevaringsværdige bygninger
På grunden ligger i dag to bevaringsværdige bygninger som er SAVE registreret med en middel bevaringsværdi. Der er foretaget en gennemgang af bevaringsværdier og bygningstilstand for disse byhuse (se gennemgangen her), hvor der både er lagt vægt på bygningernes tilstand og på deres indpasning og værdi for det eksisterende bybillede. Den eksisterende bebyggelse virker lidt ude af skala med resten af bebyggelsen langs Havnevej, hvor den øvrige bebyggelse er i flere etager. De eksisterende bygninger foreslås derfor nedrevet.