Bestemmelser

I henhold til lovbekendtgørelse nr. nr. 50 af 19. januar 2018 om planlægning med senere lovændringer fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

1.1 Lokalplanens formål er at:

- sikre at området kan anvendes til turisme-, ferie- og fritidsformål,

- fastlægge et byggefelt til mulig udvidelse af bebyggelsen,

- fastlægge bevarende bestemmelser for det bevaringsværdige hovedhus så bevaringsværdien ikke forringes,

- give mulighed for at omdanne og/eller nedrive øvrige eksisterende bygninger og i stedet opføre nyt byggeri med tilsvarende placering og proportioner,

- at sikre adgangsforhold til lokalplanområdet og anlæg til parkeringspladser,

- sikre en stiforbindelse gennem området, som forbinder det bagvedliggende boligområde med Slagelsevej og området ved Skarresø,

- sikre at områdets kulturmiljø og visuelle sammenhæng med Skarresø bevares.

2.1 Lokalplanområdet afgrænses som vist på kortbilag 4 og omfatter ejendommene matr.nr. 6ah og 6ak, Jyderup By, Jyderup

 

2.2 Området er beliggende i byzone og skal forblive byzone.

3.1 Lokalplanområdet må kun anvendes til turisme-, ferie- og fritidsformål, herunder:

  • hotel, vandrehjem eller ferieboliger (ikke campering og lign.),
  • tilhørende fællesanlæg såsom reception, cafeteria eller restaurant (maks. 250 m2 etageareal inkl. køkkenfaciliteter), fest- og forsamlingslokaler samt kursus- og konferencefaciliteter og arealer til parkering,
  • boliger (maks. 2 boliger og kun til brug for bestyrer, portner eller tilsvarende personer, hvis hovederhverv er knyttet til den primære anvendelse af Skarridsøhjemmet).

 

3.2 Der kan etableres transformere, pumpestationer og lignende anlæg til områdets tekniske forsyning.

4.1 Der må ske sammatrikulering, men området må ikke udstykkes yderligere.

5.1 Bebyggelsesprocenten for den enkelte ejendom fastsættes til 40.

5.2 Der må ikke opføres bebyggelse mellem byggelinjen angivet på kortbilag 5 og Slagelsevej.

5.3 Ny bebyggelse må kun placeres inden for byggefelterne angivet på kortbilag 5.

Mindre bygninger såsom affaldsstation, cykelparkering, legeredskaber, udekøkken og bålsted må placeres uden for byggefelter men bag byggelinjen jf. § 5.2.

Der må i alt maks. opføres 300 m2 mindre bygninger og bygningernes højde må ikke overstige 4 meter.

5.4 Inden for byggefelt A må bebyggelsens fodaftryk maksimalt udgøre 1.100 m2.

5.5 Inden for byggefelt B må bebyggelsens fodaftryk maksimalt udgøre 300 m2.

5.6 Bebyggelse må maksimalt opføres i én etage med udnyttet tagetage. Intet punkt af en bygnings ydervæg eller tag må være højere end 8,5 m over eksisterende terræn.

6.1 Eksisterende bebyggelse inden for byggefelt A kan helt eller delvist nedrives.

 

7.1 Den ydre fremtræden af hovedhuset, markeret med signaturen "Bevaringsværdig bygning" på kortbilag 5, skal være i overensstemmelse med § 8.3.

7.2 Ny bebyggelse må kun opføres med facader i blank mur i tegl i røde, gule og brune nuancer eller som pudset mur eller træfacader i materialets farver eller jordfarver inden for den klassiske jordfarveskala, se noten.

Note til 7.2: Den klassiske jordfarveskala.

7.3 Ny bebyggelse må kun opføres med tagmaterialer i form af teglsten i rødt eller sort tegl eller skifer. Ved flade tage kan der desuden anvendes tagpap.

7.4 Der må ikke anvendes reflekterende materialer på tag og facader med undtagelse af solceller, vinduer og glaspartier. Glansværdien for tag­ og facadematerialer må maksimalt være 30.

7.5 Bygningsdele der påvirkes af regn (såsom tage, tagrender, inddækninger, facader mv.) må ikke opføres med kobber, bly eller andet materiale, der indeholder miljøskadelige stoffer, der kan nedsive til jord og grundvand.

7.6 Tekniske installationer, ventilationsanlæg mv. må ikke være synlige fra vej og nabo og udvendige tekniske anlæg skal afskærmes visuelt.

7.7 Der må integreres solcelleanlæg i fremtidigt og eksisterende byggeri, med undtagelse af hovedhuset. Solcelleanlæg skal opsættes parallelt med og tæt på tagfladen. Synlige fritstående konstruktioner på bygninger er ikke tilladt. Solceller må ikke placeres på jorden.

8.1 Det eksisterende hovedhus er markeret med signaturen "Bevaringsværdig bygning" på kortbilag 5 og skal søges bevaret og må ikke nedrives, ombygges eller omdannes uden en nærmere vurdering og tilladelse fra kommunalbestyrelsen, jf. gældende lovgivning i Lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

8.2 I tilfælde af, at bevaringsværdig bebyggelse tillades nedrevet eller efter brand eller anden ulykke må nedrives, skal ny bebyggelse opføres i overensstemmelse med eksisterende omfang og udtryk.

8.3 Udvendige ændringer i form af om­- og tilbygninger, herunder facadeændringer, udskiftning af tage, vinduer og døre, skal ske i overensstemmelse med bygningens oprindelige arkitektur og materialevalg, som er vist på fotos i redegørelsen, og uddybet herunder:

  • Tagkonstruktionen på hovedhuset skal udformes som et sadeltag med hældning mellem 40 og 50 grader. Tagfladen skal fremstå beklædt med røde, uglaserede tagsten i tegl.
  • Hovedhusets facade skal fremstå i pudset tegl i en hvid nuance.
  • Hovedhusets vinduer skal udformes i træ og være sprosseinddelt. Vinduerne skal fremstå i en mørkere nuance, der kan stå i kontrast til den hvide facade.

9.1 Veje

Vejadgang til lokalplanområdet skal ske fra Slagelsevej, som vist på kortbilag 5.

9.2 Der skal udlægges et areal til en ny adgangsvej, som vist på kortbilag 5. Adgangsvejen skal anlægges med en kørebanebredde på min. 5 m.

9.3 Kørebanen skal befæstes med asfalt eller belægningssten og afgrænses med kantsten eller bånd af granit­ eller betonsten. 

9.4 I tilknytning til vejene skal der sikres vendemulighed for lastbiler (renovationsvogne mv.).

9.5 Stier

Der skal anlægges en ny stiforbindelse med en placering som vist på kortbilag 5.

9.6        Stien skal have en bredde på min. 2 m og anlægges med fast belægning. Der skal etableres stitilslutning til naboområdets stisystem og fortovet langs Slagelsevej som vist på kortbilag 5

9.7 Parkering

Indenfor lokalplanens område skal der udlægges areal til parkering efter følgende normer:

  • 1 plads pr. feriebolig/værelse
  • 1,5 plads pr. bolig
  • 1 plads pr. 10 siddepladser i café, restaurant eller lignende
  • 1 plads til bus

9.8 Af de udlagte parkeringspladser skal mindst tre pladser være til handicapparkering.

9.9 Parkeringsarealer skal fortrinsvis placeres som angivet med skravering på kortbilag 5.

9.10 Parkeringsarealer skal udføres med en grøn karakter dvs. at parkeringsarealerne skal forsynes med hække, træer, buske og lignende, så de fremtræder grønne.

10.1 Der må kun skiltes og reklameres for virksomheder inden for ejendommen.

10.2 Der må opsættes oplysningskilte på fælles friarealer uden for byggefelterne.

10.3 Skiltning på bebyggelse må kun ske i form af påmalede bogstaver, påtrykt pladeskilt, eller i form af enkeltstående bogstaver.

10.4 Skiltning på bygninger må kun placeres:

  • så det/de ikke dækker, slører eller sidder på tværs af vinduer eller karakteristiske bygningsdetaljer.
  • med en afstand på minimum 10 cm til vinduer, døre, gesims. facadedetaljer og hushjørner.
  • så de flugter med hinanden eller det/de indpasses efter facadens vandrette og lodrette linier.
  • under tagfod. Undtaget herfra er skiltning på frontgavle eller frontespicer, som er en del af facaden.

11.1 På de ubebyggede arealer kan der indplaceres legeredskaber, bænke, åbne pavillioner, scener, overdækninger og lignende, der understøtter områdets anvendelse til turisme- og fritidsformål. Bygninger skal placeres bag byggelinjen jf. § 5.2 samt overholde det samlede maksimale bygningsomfang for småbygninger jf. 5.3.

11.2 Udendørs oplag må ikke finde sted. Der må ikke henstilles containere, både, uindregistrerede lastvogne, -biler og campingvogne inden for lokalplanområdet.

11.3 Den maksimale befæstelsesgrad er 0,25. Overskrides befæstelsesgraden, skal der ske en forsinkelse eller nedsivning inden for lokalplanområdet.

Note: Befæstelsesgraden angiver, hvor stor en brøkdel af regnvand/overfladevand, der maksimalt må afledes til det offentlige kloaksystem fra en ejendoms areal. En befæstelsesgrad på 0 svarer til, at intet overfladevand må afledes til kloaksystemet, hvorimod en befæstelsesgrad på 1 svarer til, at overfladevand fra hele matriklens samlede areal må afledes til kloaksystemet.

11.4 Hegn i skel må kun udføres som levende hæk. Hække mod vej og stier skal plantes på egen grund 30 cm fra skel, således at beplantningen til enhver tid kan holdes inde på egen grund. Hækken kan suppleres med et let trådhegn på indvendig side med højst samme højde som hækken, dog maks. 1,8 meter.

11.5 Inden for lokalplanens område må der ikke ske terrænregulering ud over 0,5 meter i forhold til det eksisterende terræn og ikke nærmere naboskel end 1 meter. Ved etablering af ny adgangsvej og parkeringsareal kan der tillades yderligere terrænregulering. Arealer til etablering af ny adgangsvej og parkeringsareal er vist på kortbilag 5.

11.6 Langs lokalplanområdets nordlige afgrænsning skal der fastholdes et beplantningsbælte mod nabomatrikler med en minimumsbredde på 3 meter, som vist på kortbilag 5. Hvor beplantningsbæltet ikke allerede er 3 meter bredt skal det suppleres med buske og mindre træer                 

11.7 Hækken mod Slagelsevej skal fastholdes og holdes i en højde på maks. 1 m. Såfremt der etableres en ny vejadgang jf. § 9.2 kan hækken fjernes på dette areal.

11.8 Eksisterende bevaringsværdig beplantning, som angivet på kortbilag 5, må ikke fjernes uden kommunalbestyrelsens tilladelse, og skal beskyttes ved bygge- og anlægsarbejder. Ved sygdom, forfald eller fældning skal beplantning reetableres.

11.9 Der må etableres terrasse/opholdsareal foran hovedhuset, som vist på kortbilag 5. 

 

 

12.1 Belysning på veje og parkeringsarealer skal bestå af armaturer med en max. lyspunktshøjde på 3,5 m. Belysning må ikke medføre blændingsgener for naboer eller forbipasserende.

13.1 Tekniske anlæg og installationer, herunder el- og gasskabe, varmepumper samt ventilation skal være indesluttet i bygningerne eller være en del af bygningernes arkitektur.

13.2 Tekniske anlæg såsom transformerstationer skal indpasses i området under hensyn til at de bliver så lidt synlige som muligt, placeres under hensyntagen til nabobebyggelse og så vidt muligt skjules ved beplantning.

14.1 Inden ibrugtagning af ny bebyggelse skal parkeringsarealer og fælles friarealer være anlagt og beplantede. Bebyggelsen skal ligeledes være tilsluttet kollektiv vandforsyning, samt de fælles private og offentlige anlæg for regn og spildevand.

15.1 Efter Kommunalbestyrelsens endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er omfattet af planen, ifølge planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.

15.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.

15.3 Kommunalbestyrelsen kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.

16.1 Lokalplan 11.20 for Skarridsøhjemmet, Jyderup er vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 28.10.2020