Bestemmelser

Hjemmel

I henhold til lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020 om planlægning med senere lovændringer fastlægges hermed følgende bestemmelser for lokalplanområdet som angivet jf. § 2.

1.1 Det er lokalplanens formål:

  • at fastlægge områdets anvendelse til boligformål i form af tæt/lav boligbebyggelse med tilhørende fælles friarealer.
  • at fastlægge den overordnede vej- og stistruktur, der sikrer gode færdsels- og parkeringsforhold.
  • at fastlægge en stistruktur, der skaber god sammenhæng med de omkringliggende områder.
  • at udlægge områder og etablere anlæg til lokal håndtering af regnvand.
  • at sikre boligbebyggelsen ikke udsættes for støj.

 

2.1 Lokalplanområdet afgrænses som vist på kortbilag 4 og udgør ca. 15.100 m2. Lokalplanområdet omfatter matr.nr. 5g Ll. Grandløse By, Grandløse, og del af matr. 5ee, Tåstrup, Holbæk Jorder.

 

2.2 Området er beliggende i byzone og fastholdes i byzone.

 

2.3 Lokalplanområdet er inddelt i de tre delområder A, B og C, som angivet på kortbilag 5.

 

3.1 Lokalplanområdet må kun anvendes til boligformål i form af tæt/lav bebyggelse med tilhørende fællesarealer.

3.1.1 Delområde A skal anvendes til tæt/lav boligbebyggelse i form af rækkehuse.

3.1.2 Delområde B skal anvendes som fælles opholdsareal.

3.1.3 Delområde C består af arealer, der ikke kan betegnes som fælles opholdsareal; herunder område til lokal afledning af regnvand (LAR), vej, parkering og støjbelastet grønt område. Indenfor delområde C skal der placeres fælles affaldssystemer, som angivet på kortbilag 5.

4.1 Området må kun udstykkes til tæt-lav bebyggelse i henhold til principperne vist på kortbilag 5.

 

4.2 Ved udstykning til tæt-lav bebyggelse skal grundstørrelse være min. 140 m2.

 

4.3 Udstykning må ikke ske i delområde B og C.

 

4.4 Uanset ovenstående kan mindre udstykninger finde sted til tekniske anlæg og infrastruktur.

 

5.1 Bebyggelse skal placeres inden for de angivne byggefelter på kortbilag 5.

 

5.2 Bebyggelsesprocenten for den enkelte ejendom må ikke overstige 90. For hele lokalplanområdet må bebyggelsesprocenten ikke overstige 40.

 

5.3 Bebyggelse må maksimalt opføres i 2 etager med lodret skel. Intet punkt af en bygnings ydervæg eller tag må være højere end 8,5 m over terræn.

 

5.4 Beboelsesbygninger skal placeres mindst 2,5 m fra skel mod vej.

 

5.5 Der må ikke opføres sekundære bygninger mellem vej og beboelsesbygning. Der kan dog opføres et skur på op til 6 m2. Skuret må ikke placeres nærmere skel mod vej end 0,4 m.

 

5.6 I det fælles friareal kan der opføres op til 5 mindre bebyggelser, såsom fælles drivhus, legehus eller lignende med et samlet bebygget grundareal på maks. 150 m2.

 

6.1 Eksisterende bygninger på grunden, som angivet på kortbilag 5, kan ved lokalplanens tilblivelse nedrives.

 

7.1 Boligbebyggelsens facader skal fremstå som skifer, fibercement eller udført i lerteglsten, i blank mur, eller med filset, eller pudset overflade.

 

7.2 Mindre facadepartier må fremstå med semi-transperante materiale såsom lameller og skærme.

 

7.3 Private sekundære bygninger, såsom skure skal opføres i træ, fibercement, puds eller skifer.

 

7.4 Boligbebyggelse og private sekundære bygninger skal for hver sammenhængende rækkehusbebyggelse fremstå med samme facadefarve og holdes inden for farveskalaerne rød, hvid, grå, sort, brun og gul, som er angivet i bilag 6.

 

7.5 Miljøstationer skal fremstå med træbeklædte facader, enten behandlet med klar olie eller i sort, mørkegrå eller mørkebrun farve.

 

7.6. Drivhuse må desuden fremstå i glas eller PVC.

 

7.7 Tage på boligbebyggelse og sekundære bygninger skal udføres som flade tage uden egentligt udhæng. Taghældning må være maks. 10 grader. Drivhuse og legehuse er undtaget denne bestemmelse, og må også udføres med saddeltag.

 

7.8 Tage på boligbebyggelse, private og fælles udhuse skal dækkes med tagpap, tagplader eller udføres som beplantede, grønne tage.

 

7.9 Tage på boligbebyggelse, private og fælles udhuse skal fremstå sorte eller mørkegrå, medmindre de beplantes.

 

7.10 Tage på mindre bebyggelse såsom drivhuse, legehuse, udestuer samt private overdækninger skal udføres i tagpap, plademateriale, grønne beplantede tage, glas eller PVC og skal fremstå sorte, mørkegrå eller klare.

 

7.11 Tagrender og tagnedløb skal udføres i zink.

 

7.12 Vinduer af plast og vinduer med snydesprosser må ikke anvendes.

 

7.13 Altaner kan tillades. Der må ikke opsættes altaner på bebyggelsens gavle.

 

7.13.1 Der må ikke opsættes altaner på sydsiden af de boligbebyggelser, der ligger nærmest lokalplanområdets naboer mod syd.

 

7.13.2 Der kan opsættes udvendige skilte eller lignende på bygninger, hvis der drives liberalt erhverv i egen bolig. Skiltet må max. være 0,3 m2 stort, og må kun belyses med dæmpet nedadrettet belysning.

 

8.1 Veje

8.1.1 Vejadgang til lokalplanområdet skal ske fra Skagerakvej.

 

8.1.2 Veje og stier udlægges som private fællesveje i princippet som vist på kortbilag 5.

 

8.1.3 Fordelingsvejen udlægges i 7,5 m bredde og anlægges med 6 m kørebane og 1,5 m fortov, som angivet på kortbilag 5 og i snittegning A-A på bilag 7. Langs fordelingsvejen udlægges desuden en grøft til afledning af regnvand og rabatareal. Fordelingsvejen skal belyses med nedadrettet belysning.

 

8.1.4 Boligveje skal anlægges i 5,5 m bredde, som angivet i snittegning B-B på bilag 7.

 

8.1.5 Vendepladser placeres som angivet på kortbilag 5.

  

8.2 Stier

8.2.1 Stier, der er angivet på kortbilag 5, udlægges i 2 m bredde og skal fremstå i slotsgrus jf. snittegning C-C bilag 7. 

 

8.2.2 Der kan etableres andre stier i området. Disse skal fremstå som trampestier eller udføres i slotsgrus, jf. snittegning D-D bilag 7.

 

8.2.3 Der skal etableres bomme eller lignende ved stiudmunding til vendeplads ved Åvangsvej, som angivet på kortbilag 5. 

 

8.3 Parkering

8.3.1 Der skal udlægges og anlægges parkering svarende til 1,5 antal parkeringspladser pr. boligenhed. Parkeringen kan ske som fællesparkering eller som en del af vejudlægget. Fælles parkeringspladser skal afmærkes i kørebanebelægningen.

 

8.3.2 Der skal anlægges minimum 2 parkeringspladser, der kan anvendes af handicapegnede køretøjer. Heraf 1 med et brugsareal på 4,5 x 8 meter.

 

8.3.3 Fællesparkering udformes som vist på kortbilag 5 og skal anlægges med permeable belægning som f.eks. græsarmering. Fællesparkering ud for matr.nr. 5bx skal holde en respektafstand på min. 1,5 meter til skel.

 

9.1 Terrænet må reguleres maks. +/- 0,5 m i forhold til naturligt terræn og ikke nærmere naboskel end 1 m.

 

9.2 Der skal etableres foranstaltninger til lokal afledning af regnvand i området, som angivet på kortbilag 5. Området har en tilladt afløbskoefficient på 0,5. Overfladevand herover skal håndteres internt i området.

 

9.3 Overfladevand fra vej og parkering må ikke udledes direkte til sø eller nedsives, men skal renses med f.eks. olieudskiller, filtermuld eller lign.

 

10.1 De udpegede træer på kortbilag 8 er bevaringsværdige pga. deres karaktergivende og/eller naturmæssige værdi, disse træer skal bevares.

10.1.1 Beplantningsbæltet i lokalplanområdets nordlige skel mod Skagerakvej og nord for søen skal så vidt muligt bevares. Træer med stammediameter over 25 cm må ikke fældes.

10.1.2 På søens nordlige side står en række træer, der er udpeget som muligt levested for flagermus, disse skal bevares også selvom de er gået ud.

10.1.3 I lokalplanområdets sydlige del står 2 markante træer mod nabo, som om muligt skal bevares. 

 

10.2 I tilfælde af at udpegede træer af fagkyndige vurderes til at være risikotræer og udgøre en fare for omgivelserne, må disse fældes eller topkappes så stammen består til gavn for biodiversiteten. I tilfælde hvor bevaringsværdige træer fældes helt, skal den fjernede beplantning erstattes af tilsvarende beplantning, der over tid kan vokse til samme karaktergivende og værdifulde beplantning, som er blevet fjernet.

 

10.3 Boligernes for- og baghaver skal afgrænses af hæk eller anden buskopvækst.

 

10.4 Grønne områder i delområde B og delområde C skal fremstå med jævn fordeling af vildere naturgræs med engkarakter og et mere plejet område med større mulighed for ophold og leg. Der kan plantes løvfældende træer, frugttræer og bærbuske.

 

10.5 I skel mod naboer syd og vest for lokalplanområdet skal der opføres faste hegn i en højde på 1,8 m, som angivet på kortbilag 5, således at blændingsgener fra lyskegler undgås.

 

10.6 Mod Skagerakvej skal der inden for lokalplanområdet opføres en støjskærm på mellem 2,3-2,5 meter, som angivet på kortbilag 5. Støjskærmen skal placeres så den ikke gør skade på de bevaringsværdige træer i det nordlige skel. Den bevaringsværdige beplantning fremgår af kortbilag 8.

 

10.7 De tekniske anlæg i området skal så vidt muligt skjules ved terrænregulering og beplantning.

 

10.8 Ubebyggede arealer må ikke benyttes til nogen form for oplag og parkering, udover hvad der normalt hører til i et boligområde. Eksempelvis må henstilling og parkering af køretøjer over 3.500 kg opstilling af fritidsbåde, uindregistrerede køretøjer, campingvogne og lignende ikke finde sted. Handicapbusser er undtaget herfor.

 

11.1 Der skal etableres belysning langs fordelingsvejen.

 

11.2 Belysning må have en maximal lyspunktshøjde på 4,2 meter.

 

11.3 Langs boligveje skal belysning placeres på vejsiden af de skure, der ligger ud mod boligvejen. 

 

11.4 Belysning langs stier må kun etableres som pullertbelysning eller lignende i max højde på 1,2 meter. 

 

11.5 Belysningen skal være afskærmet, så det ikke generer omboende med blændingsgener.

 

12.1 Tekniske anlæg og installationer, herunder el- og varmepumper samt ventilation skal placeres så de ikke er synlige fra vej og fællesarealer. De kan f.eks. inddækkes i trækonstruktion og have perforeret metalgitter bemalet som de øvrige sekundære bygningsdele.

12.1.1 Transformerstationer skal indpasses i området under hensyn til at de bliver så lidt synlige som muligt og placeres under hensyntagen til nabobebyggelse.

 

12.2 Ledninger skal føres i jorden.

 

12.3 Området kan forsynes med fælles antenneanlæg, kabelnet og lignende signalanlæg. Der må som udgangspunkt ikke opsættes tv - og radioantenner, herunder parabolantenner i lokalplanområdet.

 

12.4 Såfremt der etableres anlæg til indvinding af solenergi eller lignende, skal de dele af anlægget, som anbringes udvendigt på bygningen, tilpasses bygningens form og følge tagets hældning.

 

12.5 Der skal etableres fælles affaldssystemer i miljøstationer, som angivet på kortbilag 5. Bestemmelser om miljøstationernes fremtræden er beskrevet i §7.5. 

 

 

 

13.1 Der skal etableres en støjskærm i en højde på mellem 2,3-2,5 m, som angivet på kortbilag 5. Støjskærmen skal sikre at boligområdet ikke udsættes for trafikstøj, der overstiger miljøstyrelsens grænseværdier for trafikstøj i boligområder; herunder bebyggelse og udendørs opholdsarealer, der ligger på 58 dB. Støjskærmen skal dækkes af beplantning på begge sider.

 

14.1 Ny bebyggelse skal tilsluttes kollektiv vandforsyning, samt de offentlige anlæg for spildevand.

 

14.2 Efter godkendelse fra kommunalbestyrelsen kan §14.1 fraviges til fordel for lokal forsyning via. eksempelvis luft/vand-varmepumpe eller lign.

 

15.1 Hvis området udstykkes til forskellige ejere, skal der oprettes en grundejerforening med medlemspligt for samtlige grundejere inden for lokalplanens område. Grundejerforeningen skal oprettes senest når halvdelen af ejendommene er taget i brug.

 

15.2 Grundejerforeningen er pligtig at forestå drift og vedligeholdelse af private fælles veje, stier, LAR-løsninger og friarealer herunder også beplantning.

 

15.3 Det påhviler grundejerforeningen selv at udarbejde foreningens vedtægter, som skal godkendes af kommunalbestyrelsen.

 

15.4 Grundejerforeningen er pligtig til at tage skøde på de anlagte veje, herunder parkeringspladser langs vej samt stier, LAR-løsninger og grønne fællesarealer.

 

16.1 Ny bebyggelse må ikke tages i brug, før:

a) infrastrukturanlægget jf. udbygningsaftalen er færdigt og godkendt af Holbæk Kommune.

b) der er etableret stier og fællesarealer tilknyttet den enkelte afsluttede bebyggelse jf. kortbilag 5.

c) befæstet vejadgang og færdselsarealer til betjening af bebyggelsen er etableret jf. § 8.

 

16.2 Senest ved ibrugtagning af 90 % af den samlede byggeret skal LAR-anlæg, stisystemer og fællesarealer herunder legeområder og belysning være anlagt.

16.2.1 Mindre arealer som er nødvendige til brug for byggeplads og kørsel i forbindelse med færdiggørelse af den resterende del af bebyggelsen kan dog undlades. Sådanne arealer skal være anlagt senest ½ år efter ibrugtagning af den sidste del af bebyggelsen.

 

17.1 Der er tilslutningspligt til LAR-løsning for samtlige grundejere inden for lokalplanområdet.

 

18.1 Byplanvedtægt nr. 18 aflyses delvist, for så vidt angår denne lokalplans område, som anført i § 2.

 

18.2 Lokalplan 4.37 aflyses delvist, for så vidt angår denne lokalplans område, som anført i § 2.

 

19.1 Efter Kommunalbestyrelsens endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er omfattet af planen, ifølge planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.

19.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.dk.

 

19.3 Kommunalbestyrelsen kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.

 

20.1 Lokalplan 3.82 – Boligområde Åvangsvej er vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 15.12.2021.