Bæredygtighed

Planlægningen muliggør opførelsen af 29 nye rækkehuse som indpasses i Udbys eksisterende struktur. De nye rækkehuse vil indpasses sig i den bevaringsværdige kontekst og vil hente sin identitet fra Udbys bevaringsværdige karaktertræk. Ved at fortætte de eksisterende bystruktur understøttes den eksisterende trafik-, forsynings- og servicestrukturer, og medfører et mindre behov for udlæg af nye områder til boligudvikling.

Bymiljø og lokale værdier 

En central del af nærværende planlægning er at udpege og udarbejde bestemmelser for bevaringsværdier i Udby. Formålet med dette er sikre byens eksisterende kvaliteter og skabe de planmæssige rammer for at bevare dem fremover. Ved at indpasse ny bebyggelse i konteksten giver man projekterne en arkitektonisk identitet, hvilket er et bæredygtigt kriterie. Ifølge DGNB bæredygtige kriterier: 

Ved at gøre brug af eksisterende strukturer er det muligt at spare ressourcer i udviklingen, men det er også en måde at tilføre et nyt byområde kvaliteter, der ellers er svære at skabe fra grunden. Integrationen og anvendelsen af eksisterende strukturer i byområdet kan dermed spille en vigtig rolle i udviklingen af byliv og byrum. I dette kriterium ses på, hvilke eksisterende strukturer, der findes i området, herunder byggeri, transportelementer, naturelementer og abstrakte og historiske elementer, og hvordan disse elementer bruges til at tilføre det nye byområde identitet. Også midlertidige anvendelser af eksisterende strukturer tages i betragtning.

Udby er et beskrevet Kulturmiljø med spor tilbage til før udskiftningen i form af en række tilbageværende firelængede gårde samt spor fra tiden omkring bedre byggeskik og andelstiden. De nye boligområder trækker på inspiration herfra i forhold til disponering af bebyggelse med forbindelse ud mod det åbne land, husform og traditionelle byggematerialer. 

Transport

Der er bus til Holbæk hver time og bussen stopper ud for Udbyvej 28, Udbyvej 42 (Katrinedalskolen) og Udbyvej 79. 

Ressourcer og miljø

Affaldshåndtering 

Affaldshåndtering skal ske som foreskrevet i Renovationsvæsenets regulativer. Der stilles ikke særlige krav til affaldsindsamling

Regnvand

Udbyvej 79

Lokalplanen leder overskudsvand til nærmeste regnvands-sø efter aftale med FORS Spildevand Holbæk A/S som ejer arealet.

Udbyvej 28

Lokalplanen muliggør løsninger til lokal afledning af regnvand. 

Natur

Områdets beplantning søges, så vidt muligt bevaret eller genetableret til fordel for en større biodiversitet. Der planlægges for stiforbindelser, så det i højere grad bliver muligt at opleve landskabet. Stierne kan forbindes til nærliggende naturområder.

Social og sundhed 

Lokalplanen udlægger i alt 29 rækkehuse i Udby. Ved at bygge rækkehuse muliggøres det for f.eks. ældre at blive boende i Udby hvilket vil styrke diversiteten og bymiljøet. De nye beboere i rækkehusene vil understøtte eksisterende trafik-, forsynings- og servicestrukturer. Da rækkehusene udvikles inden for byens eksisterende struktur undgås det at tage inddrage nye områder til boligudvikling, hvilket er fordelagtigt i forhold til at mindske menneskers klimamæssige fodaftryk.

I de områder, der i lokalplanen udlægges til rækkehuse, udlægges minimum 15 % til fælles opholdsareal for de kommende beboere. 

Ved at anlægge og forbinde stier gøres vandring mere attraktivt for beboerne i Udby, hvilket øger folkesundheden. Lokalplanen udlægger stier som forbinder Udbyvej til stier langs byens ydre afgrænsning, ud over markerne og langs de bevaringsværdige jord- og stendiger. Herved etableres blandt andet en forbindelse fra Udbyvej 79 til Dagli Brugsen bag om byen.