Bæredygtighed

Holbæk Kommunes strategi og handleplan for bæredygtig udvikling opstiller en række mål og indsatser for en bæredygtig udvikling, gennem nedsættelse af miljøbelastningen og bevarelse af biodiversiteten. For at indfri disse mål er det bl.a. besluttet at regnvand skal anvendes som en gevinst for byens rum og i muligt omfang bortledes lokalt. Planen er desuden vurderet i forhold til en række bæredygtighedsparametre, som beskrevet nedenfor.

Byggeri og planlægning

Planforslagene bevarer de eksisterende bygninger på arealet, hvorved der ressource-minimeres i forhold til genbrug af eksisterende konstruktioner. Hallerne renoveres og bringes op til nuværende standarder for bygningsisolering m.v., hvorved energiforbruget i bygningernes opvarmede rum minimeres. Ny bebyggelse kan orienteres frit i forhold til verdenshjørnerne, hvilket giver mulighed for at udnytte fx sollyset aktivt i forbindelse med opvarmning og lysindfald. 

Transport

Lokalplanen ligger centralt i byen, stationsnært og med gode trafikale forbindelser på Havnevej. Arealets anvendelse til centerformål, herunder publikumsorienterede aktiviteter vurderes således at støtte op omkring muligheden for at benytte kollektiv transport til og fra området, eller at tage cyklen, da arealet ligger som et delområde i tilknytning til den overordnede gang- og cykelforbindelse, Fjordstien.

Ressourcer og miljø

Affaldshåndtering skal ske som foreskrevet i Renovationsvæsenets regulativer og udføres som  affaldssortering i det offentlige rum.
Affaldsspande/containere skal udføres så de nemt kan tømmes, og udføres så affaldsløsningerne er måge- og rottesikrede.

jf. ovenstående afsnit så genanvendes eksisterende sunde bygningskonstruktioner i havnehallerne i stedet for nedrivning og ressourceforbrug til ny byggematerialer.

Natur

Området rummer ikke beskyttet natur, og vurderes følgelig ikke at påvirke natur i væsentligt omfang. Etablering af ny kanalforbindelse mellem havnebassinerne ved Gl. Havn og Ny Havnvurderes ikke at indebære væsentlige ændringer i det bestående miljø for natur- eller dyrelivsinteresser, da der er tale om en mindre intern kobling inden for havnene, og da de to havnebassiner, der forbindes herved, begge er eksisterende havne uden væsentlige udpegne natur- eller dyrelivsinteresser. Den muliggjorte gennemstrømning kan betyde en lidt bedre vandkvalitet inden for havnene, men vurderes kun i meget begrænset omfang at ville udøve påvirkning af fjorden, da kanalen er beliggende langt fra havneudløb til fjorden.

Sundhed og trivsel

Arealet udgør et offentligt tilgængeligt byrum i bymidten, der tilbyder ophold og rekreative aktiviteter ud til fjorden og ved bystranden på vandringen ad Fjordstien. Områdets bymidtenære placering vurderes således at understøtte sundhed og trivsel for byens borgere og besøgende.
Arealerne indebærer et potentiale i forhold til at gøre området attraktivt for lystfiskeri. Der skal i givet fald opsættes skiltning ift. hvor der kan fiskes og eventuelle opsatte renseforanstaltninger - vask og rensebord skal udføres med afløb eftergældende forskrifter.