Miljø

Støj

Både placering og orientering af ny bebyggelse er bl.a. udarbejdet med henblik på at mindske støjniveauet mest muligt i de udendørs arealer ved at lade selve bebyggelsen fungere som støjværn. 

Planområdet er beliggende i Holbæk by, og indplacerer ny bebyggelse i allerede fuldt udbygget byområde. Der er udarbejdet en støjredegørelse for vejtrafikken fra Kalundborgvej, der løber langs med planområdet. Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for trafikstøj ved boligområder (inkluderer boligbebyggelse, daginstitutioner, mv., samt udendørs opholdsarealer) er på 58 dB. 

Støjredegørelsen viser, at grænseværdien på 58 dB overskrides for en stor del af planområdets udearealer. Placeringen af friarealerne skal altså indpasses, så de holder sig inden for grænseværdien på 58 dB, og der skal etableres støjafskærmninger udvalgte steder, som afhjælper støjproblematikken for friarealerne.  

Derudover skal der også tages nødvendige forholdsregler ift. støj i de indendørs arealer gennem støjreducerende tiltag, f.eks. ved anvendelse af støjreducerende vinduer i boligbebyggelserne. Der skal redegøres for de støjreducerende tiltag og deres virkning. 

Se link til støjredegørelsen her

OBS. Se evt. Miljøministeriets publikationer ”Støj fra Veje” - vejledning nr. 4, 2007, ”Ekstern støj fra virksomheder” - vejledning nr. 5, 1984, ”Støjkortlægning og støjhandlingsplaner” - vejledning nr. 4, 2006, samt vejledninger om flystøj (nr. 5/1994) og jernbanestøj (nr. 1/1997).

 

Jordforurening

Der er ikke registreret jordforurening inden for planområdet. 

Det fremgår i BBR, at der er registreret to ældre nedgravede olietanke fra henholdsvis 1955 og 1975. Placering af disse fremgår i filarkivet for den nyeste olietank fra 1975. Der er ingen oplysninger om forurening fra de to olietanke. Ved grave- og anlægsarbejdet skal man altså være opmærksom på placeringen af de to nedgravede olietanke. 

Hvis der efterfølgende ved grave- og anlægsarbejdet konstateres jordforurening, skal arbejdet indstilles og først genoptages, når dette godkendes af Holbæk Kommune, som kan kontaktes på jord@holb.dk 

 

Fund og fortidsminder

Der er ikke registreret fund eller fortidsminder i lokalplanområdet, og planområdet indeholder ikke udpegede arealer af arkæologisk interesse. Der kan dog sagtens fremkomme fund indenfor lokalplanområdet, f.eks. i forbindelse med byggemodning.

Jf. museumslovens § 25 kan bygherren eller den, for hvis regning et jordarbejde skal udføres på landjorden, forud for igangsætning af arbejdet anmode det arkæologisk ansvarlige museum, Museum Vestsjælland, om en udtalelse. Museum Vestsjælland har udformet en udtalelse jf. museumslovens § 25, og af denne fremgår at museet ikke har kendskab til registrerede fortidsminder i byggeområdet. Sammenholdt med formodning om markante forstyrrelser i området generelt gennem tiden, har museet derfor ingen forventninger til, at byggeri på stedet vil komme i konflikt med væsentlige arkæologiske interesser.

Såfremt der i forbindelse med grave- og anlægsarbejder konstateres fund af fortidsminder, skal den del af arbejdet, der berører fundet, straks indstilles, og fundet skal anmeldes til Museum Vestsjælland, jf. museumslovens § 27.
Udgiften til evt. nødvendig arkæologisk undersøgelse vil med baggrund i §25-udtalelsen fra Museum Vestsjælland skulle betales af Kulturministeren jf. museumslovens § 27 stk. 5.

 

Miljøvurdering

Der er foretaget en screening af planforslagets miljømæssige påvirkninger i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK nr 1225 af 25-10-2018). Miljøscreeningen er offentliggjort som bilag til planforslaget.

Ifølge lovens § 8, stk. 2 skal der gennemføres en vurdering af, om planer og programmer kan få en væsentlig indvirkning på miljøet, når disse:

1) er omfattet af stk. 1, nr. 1, og kun fastlægger anvendelsen af mindre områder på lokalt plan eller angiver mindre ændringer i sådanne planer eller programmer eller

2) i øvrigt fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser og kan forventes at få væsentlig indvirkning på miljøet.

Efter § 8, stk. 2, nr. 2 skal planer dog kun miljøvurderes, hvis de må antages at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet.

Planforslaget vurderes på baggrund af en screening ikke at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet, og vurderes derfor ikke at være omfattet af krav om miljøvurdering af planer, da:

• Planområdet allerede er udlagt til boligformål, og planforslaget ikke medfører væsentlige ændringer ift. bestående planmæssige forhold, og ej heller væsentlige ændringer af trafikken i det omgivende område.

• Lokalplanen stiller krav til bygningernes indpasning i det eksisterende miljø ved at stille krav til deres placering, højde, form og visuelle fremtoning.

• Både karaktergivende beplantning og beplantning med betydning for bilag IV-arter bevares.  

• Der ikke er væsentlige bindinger eller naturinteresser inden for eller i nærheden af planområdet. 

Afgørelsen om ikke at udarbejde miljørapport er offentliggjort sammen med planforslaget.

Miljøscreeningen kan downloades her

 

Bilag IV-arter

Planlægning skal ske i overensstemmelse med beskyttelseshensyn og bestemmelser for internationalt beskyttede arter, herunder varetagelsen af forbuddet mod at beskadige eller ødelægge bilag-IV-dyrearters yngle og rasteområder, samt bilag-IV-plantearternes voksesteder.

En besigtigelse giver anledning til at tro, at der kan være forekomst af flagermus inden for planområdet, idet en række eksisterende beplantninger og bebyggelser rummer hulheder, som flagermus kan benytte som yngle-eller rastelokalitet. Link til besigtigelsesnotat her.

Alle arter af flagermus er bilag IV-arter, der igennem EU's Habitatdirektiv er udpeget som særligt sårbare og truede dyrearter. Jf. habitatdirektivet gælder det, at bilag IV-arterne ikke må slås ihjel, og der er forbud mod fortsættelig forstyrrelse eller ødelæggelse af deres yngle-og rasteområder, hvis dette har konsekvenser for arten i dens udbredelsesområde. 

For at beskytte eventuelle flagermus, er der derfor i lokalplanen indarbejdet følgende tiltag:

• Forud for nedrivning af udpegede bebyggelser, skal der udarbejdes en nedrivningsplan, der sikrer, at eventuelle flagermus udsluses og ikke kommer til skade under nedrivningsprocessen.

• Nedrivning af bebyggelser må ikke foretages uden forudgående lytning efter flagermus.

• Fremtidig drift og vedligehold samt fældning af udpeget beplantning bør kun ske i perioden fastsat af artsfredningsbekendtgørelsen for fældning af træer med hulheder. Derudover kan fældning af udpegede træer først ske efter Holbæk Kommunes konkrete vurdering og tilladelse.