Lokalplanens indhold

Lokalplanen udlægger området til tekniske anlæg i form af jordbaseret solcelleanlæg.

Bebyggelse og tekniske anlæg

Lokalplanen udlægger byggefelter til opstilling af solcellepaneler og tekniske installationer, herunder teknikbygninger og transformere. Solcellepanelerne skal opstilles i lige, parallelle rækker med samme indbyrdes afstand, så anlægget opnår et harmonisk udtryk. Solcellepaneler, teknikbygninger og transformere må opføres i en højde af maksimalt 3,5 meter over terræn. Solcellepanelerne skal opstilles med respektafstand på minimum 5 meter til beskyttede søer, dog minimum 10 meter mod syd og øst. Desuden holdes en respektafstand på minimum 5 meter til beskyttet dige mod øst i skovbrynet.
Centralt i lokalplanområdet kan der etableres en stepup-transformer med tilhørende teknikbygning med en højde på maksimalt 6,5 meter over terræn. Eventuelle lynafledere og øvrigt elektrisk udstyr i tilknytning hertil kan opføres med en større højde.
Solcellepanelerne skal anti-refleksbehandles, så der ikke opstår refleksgener for omkringboende og trafikanter. For at begrænse den visuelle effekt af solcelleanlægget, skal transformere fremtræde ensartet i materiale og udformning og gives diskrete, mørke farver.

Ubebyggede arealer og beplantning

Solcelleanlægget skal afskærmes af beplantningsbælte, der følger lokalplangrænsen, dog undtaget mod øst/skoven. Beplantningsbæltet skal etableres i 3-rækker i en bredde af minimum 5 meter. Langs den sydlige afgrænsning skal beplantningsbæltet være 5 rækker i en bredde af minimum 9 meter, svarende til det eksisterende beplantningsbælte.  Beplantningsbælter skal have en højde på minimum 4 meter i udvokset stand og skal bestå af hjemmehørende buske og træer, som er almindeligt brugt i læhegn, eller forekommer i naturlige tilgroninger i det åbne land på Sjælland.

På indersiden af beplantningsbæltet kan der af sikkerhedshensyn etableres et trådhegn i en maksimal højde af 2 meter. Trådhegnet skal etableres som et bredmasket vildthegn, der muliggør mindre dyrs færdsel gennem området.

Principsnit for lokalplanområdets kanter.

Principsnit for lokalplanområdets kanter.

Der kan etableres interne serviceveje i lokalplanområdet til driften af solcelleanlægget. De interne veje skal udføres i grus eller græs og med en maksimal bredde på 5 meter, dog må veje til stepup-transformer udføres i op til 7 meters bredde. Adgangsvejen til de eksisterende vindmøller opretholdes.

Ubebyggede arealer mellem og under solcellemodulerne, og areal som ikke anvendes til interne serviceveje, skal tilsås med græs og/eller urter, der eventuelt kan afgræsses med dyr som f.eks. får.

Bonusvirkning

Lokalplanen indeholder bonusvirkning, hvilket betyder at der er indarbejdet landzonetilladelse til solcelleanlægget i lokalplanen. Bonusvirkningen meddeles på betingelse af, at arealet reetableres, når det ikke længere er i brug som solcelleanlæg. Ved ophør af brugen af solcelleanlægget og øvrige tekniske anlæg, skal disse, inklusive fundamenter, trådhegn, skilte og veje, der alene anvendes som led i anlæggets drift, fjernes af anlægsejer inden ét år efter, at driften er ophørt. Sker dette ikke, kan kommunen lade arbejdet udføre for grundejers regning.​

​​