Lokalplanområdet

Lokalplanområdet omfatter matr.nr. 79e Jyderup By, Jyderup samt del af matr. 79a og del af matr. 7000ad jf. kortbilag 4. Lokalplanområdet udgør Jyderup Stationsbygning, parkeringsarealer, perronareal og vejareal som kan anvendes til udeservering. Stationsområdet er beliggende centralt i Jyderup, på Skarridsøgade som er byens handelscentrum. 

Jyderup stationsby opstod på bar mark omkring en station på Roskilde-Kalundborg-banen fra 1874, og området ved stationsbygningen har meget til fælles med det tilsvarende område i Tølløse Stationsby. Stationsbygningen er et bærende element i kulturmiljøet, og ønskes derfor bevaret. Bygningen er opført i samme stil som stationsbygningerne i Mørkøv og Tølløse og har væsentlig lokalhistorisk værdi. Den langstrakte bygningskrop danner en afgrænsning mod Skarridsøgade og danner et miljø sammen med de bevaringsværdige bygninger og det gamle hotel på den modsatte side af vejen. Stationsbygningen er en solid, muret bygning bestående af to sammenbyggede bygningskroppe. Bygværket har et enkelt men stærkt udtryk, med detaljer som ses på billederne herunder.

Stationsbygningen huser i dag to lejligheder, en pengeautomat, en café og kontorfaciliteter. Mod perronsiden er en karnap som indeholder en fjernstyringscentral. Fjernstyringscentralen og perronoverdækning ligger på Banedanmarks areal og fjernstyringscentralen indeholder funktioner ift. banedriften.