Bestemmelser

I henhold til Lov om planlægning (lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020 med senere ændringer) fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

Det er lokalplanens formål:

1.1 at fastlægge områdets anvendelse til boligformål i form af etagebebyggelse og tæt/ lav bebyggelse med tilhørende fællesarealer, serviceerhverv samt offentlige formål som eksempelvis plejehjem, daginstitution, sportshal, aktivitetshus, park, regnvandshåndtering og lign.

1.2 at fastsætte de overordnede rammer for den fremtidige bebyggelse, herunder bl.a. delområder og etageareal.

1.3 at fastlægge rammer for efterfølgende lokalplanlægning af delområde 1E, 4 og 5 jf. kortbilag 3 og 6. Ved udarbejdelse af efterfølgende lokalplaner skal udviklingen af de enkelte områder ske under hensyntagen til en samlet overordnet disponering af hele rammelokalplanens område.

1.4 at fastlægge byggeretsgivende bestemmelser for delområde 1C, 1D og 3, jf. kortbilag 6.

1.5 at sikre etablering af et fælles grønt område ved at fastlægge delområde 1 til fremtidig grøn kile jf. bestemmelserne i § 2.4 indeholdende 2 hoved-stiforbindelser fra henholdsvis Seminariestien til Borgmestergårdsvej og Højen til Holbæk Have samt langs den eksisterende Borgmestergårdsvej.

1.6 at udlægge arealer hvor regnvandshåndtering er tænkt ind som et rekreativt element jf. bestemmelserne i §10.

1.7 at de ubebyggede arealer og byrum indrettes med mulighed for adgang, ophold og rekreation jf. bestemmelserne i §10.

2.1 Lokalplanens område er afgrænset som vist på kortbilag 5, og omfatter jf. matrikelkortet, følgende matrikelnumre; 11ah, 125 samt del af 11z og 124, Holbæk Markjorder, samt alle parceller der efter den endelige vedtagelse af lokalplanen udstykkes i lokalplanområdet.

2.2 Lokalplanens område ligger i, og skal forblive i,

2.3 Lokalplanens område opdeles i delområde 1A, 1B, 1C, 1D og 1E samt område 2, 3, 4 og 5 som vist i princip på kortbilag 6.

2.4 Lokalplanens delområde 1A, 1B, 1C, 1D og 1E jf. kortbilag 6 samt alle eventuelle fremtidige delområder herunder udlægges til rekreativ grøn kile og skal tilsammen udgøre min. 56.000 m2.

2.5 Lokalplanens delområde 3, 4 og 5 jf. kortbilag 6 samt alle eventuelle fremtidige delområder herunder, udlægges til bebyggelse.

3.1 Lokalplanområdet må anvendes til boligformål (helårsboliger) med tilhørende fællesarealer, serviceerhverv samt offentlige formål som eksempelvis plejehjem, daginstitution, sportshal, aktivitetshus, park, regnvandshåndtering og lign.

Delområde 1C, 1D og 1E – Den grønne kile

3.2 Lokalplanens delområde 1C, 1D og 1E jf. kortbilag 6 må kun anvendes til rekreativt område med fælles aktivitets- og opholdsmuligheder, herunder to gennemgående stiforbindelser med offentlig adgang, som strækker sig fra henholdsvis Seminariestien i områdets østlige grænse til Borgmestergårdsvej, Holbæk Have og Højen samt en stiforbindelse langs den eksisterende Borgmestergårdsvej.

3.3 Der kan i lokalplanens delområde 1C, 1D og 1E etableres regnvandsbassiner og andre anlæg til opsamling af regnvand.

3.4 Der kan i lokalplanens delområde 1C, 1D og 1E etableres mindre bygninger og anlæg til fælles formål, herunder aktivitets- og opholdsmuligheder samt mindre bygninger og anlæg til lokalplanområdets tekniske forsyning.

 

Delområde 4 og 5 – Bebyggede områder

 

3.5 Lokalplanens delområde 4 og 5 må kun anvendes til boligformål (helårsboliger) med dertilhørende fællesarealer.

3.6 Der kan inden for delområde 4 og 5 indrettes serviceerhverv såsom restauranter, liberale erhverv, fritidsundervisning og arbejdende værksteder, som er forenelige med anvendelsen til boliger og som kan indpasses naturligt i området.

3.7 Muligt omfang af den enkelte virksomhed §3.6 skal fastlægges i forbindelse med senere byggeretsgivende lokalplaner.

Delområde 3 – Bebygget område

3.8 Lokalplanens delområde 3 må anvendes til boligformål (helårsbeboelse) i form af etageboliger med dertilhørende private haver og fællesareal så som grønt friareal med tilhørende fællesfaciliteter, stiforløb, anlæg til regnvandshåndtering, fællesanlæg såsom fælleslokaler samt parkering og vejareal. Delområde 3 må herudover anvendes til offentlige formål som eksempelvis plejehjem, daginstitution, aktivitetshus og sportshal.

3.9 Der kan inden for lokalplanens delområde 3 i forbindelse med boligbebyggelsen indrettes mindre serviceerhverv såsom restauranter, liberale erhverv, fritidsundervisning og arbejdende værksteder, som er forenelige med anvendelsen til boliger og som kan indpasses naturligt i området.

3.10 Arealet af den enkelte virksomhed §3.9 må ikke overstige 300 m².

4.1 Lokalplanområdet kan udstykkes som én eller flere storparceller i overensstemmelse med den overordnede disponering og udlagte byggefelter som vist i princip på kortbilag 6 og på kortbilag 8.

4.2 Eventuelle offentlige institutioner som eksempelvis børnehave og plejehjem kan udstykkes særskilt på egen matrikel inklusive fællesarealer, legepladser mv.

5.1 Bebyggelse inden for lokalplanens delområde 3 skal disponeres jf. kortbilag 6 og som vist  på kortbilag 8 og 9.

5.2 Bebyggelse kan opføres i 1-6 etager. Den maksimale bygningshøjde må ikke overstige 22 meter målt fra færdigt terræn, jf. mulige maksimale terrænændringer på kortbilag 13.

5.3 Ud over bebyggelse nævnt i 5.4 – 5.12 kan der inden for de enkelte delområder opføres mindre bygninger og anlæg til tekniske formål som er nødvendige for områdets anvendelse.

 

Delområde 1C, 1D og 1E – Den grønne kile

5.4 Bebyggelsens omfang inden for lokalplanens delområde 1C, 1D og 1E udlagt til rekreativ grøn kile, må maksimalt udgøre 1.100 m2 set for området som ét. Det samlede maksimale etageareal fordeles mellem de enkelte delområder som beskrevet i §5.5 – §5.6.

5.5 Bebyggelse i form af bygninger og anlæg til fælles formål herunder sportshal eller aktivitetshus inden for lokalplanens delområde 1C må maksimalt udgøre 850 m2 etageareal for området som ét.

5.6 Bebyggelse i form af mindre bygninger og anlæg til fælles formål inden for lokalplanens delområde 1D må maksimalt udgøre 150 m2 etageareal for området som ét.

5.7 Bebyggelse i form af i form bygninger og anlæg til fælles formål inden for lokalplanens delområde 1E må maksimalt udgøre 100 m2 etageareal for området som ét.

 

Delområde 3, 4 og 5 – Bebyggede områder

5.8 Bebyggelsens omfang inden for lokalplanens delområde 2, 3, 4 og 5 udlagt til boligbebyggelse må maksimalt udgøre 115.000 m2 set for området som ét. Det samlede maksimale etageareal fordeles mellem de enkelte delområder som beskrevet i §5.9 – §5.10.

5.9 Inden for lokalplanens delområde 3 kan der maksimalt opføres 33.600 m2 etageareal set for området som ét.

5.10 Bebyggelse jf. §5.8 placeres i delområde 4 og 5 efter nærmere fastsættelse i senere byggeretsgivende lokalplaner for delområderne.

5.11 Bebyggelse til helårsbeboelse i delområde 3 og 5 kan udføres udelukkende som etageboliger.

5.12 Bebyggelse til helårsbeboelse i delområde 4 skal udføres som rækkehuse og dobbelthuse.

5.13 Særligt for delområde 3:

a) Den fastlagte bebyggelse i delområde 3, §5.9, må opføres i etaper. Bebyggelsen skal udføres så de enkelte etaper fremstår som passende afsluttede enheder og på en måde, der muliggør opførelse af efterfølgende etaper i overensstemmelse med de overordnede lokalplansprincipper.

b) Ny bebyggelse i delområde 3 skal opføres inden for de angivne byggefelter vist i princip på kortbilag 8.

Karrébebyggelse

c) Byggefelt 11 og 12 udlægges til karrébebyggelse i form af etageboliger i 4 - 6 etager med en maksimal bygningshøjde på 22 meter målt fra færdigt terræn. Eventuelle tagterrasser kan etableres fra 4.-5. etage. Der må ikke etableres tagterrasser over 6. etage.

d) Karrébebyggelse i byggefelt 11 skal opføres med facade i den markerede facadebyggelinje vist med blåt på kortbilag 8, så der sikres et ensartet gaderum omkring den nord- sydgående gade. Bebyggelse i facadebyggelinjen kan variere fra den markerede byggelinje med +/- 15 cm.

e) Husdybden for boliger i etagebebyggelse må ikke overstige 12.

f) Bebyggelserne i byggefelt 11 og 12 skal opføres som sluttet karrébebyggelse som vist på kortbilag 3. For hver karrébebyggelse i byggefelt 11 og 12 skal karréen indeholde min. 3 åbninger, så der skabes en opbrudt karréstruktur. Åbninger må ikke placeres i facadebyggelinjerne vist med blåt på kortbilag 8. For hver karré skal to af åbningerne desuden placeres overfor hinanden inden for det markerede felt på kortbilag 8, så det sikres at bebyggelsens facadelængder svarer til den øvrige karrébebyggelse i helhedsplanen.

g) Hver af de 3 åbninger §5.14f skal samlet være min. 6 meter bred eksklusiv bredden på en evt. miljøstation, som kan placeres i åbningerne jvf. §5.14o - §5.14p.

Note: Ved placering af en miljøstation i åbningen kan §5.14g opnås ved eksempelvis at have en afstand på 2 meter fra miljøstation til facade / gavl på den ene side og en afstand på 4 meter fra miljøstation til facade / gavl på den anden side således at der samlet set er min. 6 meter åbning.

h) Der kan i den enkelte karré forruden åbninger etableres port gennemgange / Port gennemgange / passager kan placeres i samtlige facader. Såfremt der etableres porte, kan de fraregnes i byggeretten.

i) Den enkelte karrébebyggelse inden for byggefelt 11 og 12 skal fremstå med variation i højden ved forskelligt etageantal. Bebyggelsens etagehøjder fastlægges som vist på kortbilag 9 med et minimums og et maksimums etageantal gældende for hvert hjørne, så der sikres spring i etagehøjde inden for karrébebyggelsen i hvert byggefelt.

2 etager fastlægges med en bygningshøjde på 9 meter

3 etager fastlægges med en bygningshøjde på 13 meter

4 etager fastlægges med en bygningshøjde på 16 meter

5 etager fastlægges med en bygningshøjde på 19 meter

6 etager fastlægges med en bygningshøjde på 22 meter

 

j) Spring i etagehøjde jævnfør 5.14i skal enten ske i forbindelse med åbninger i karréen jævnfør

§5.14f eller med en minimumsafstand på 12 meter fra karréens udvendige hjørne.

k) I forbindelse med karrébebyggelserne i byggefelt 11 og 12 kan der etableres kælder herunder parkeringskælder i hele byggefeltets udstrækning.


Øvrig bebyggelse

l) Bebyggelse i byggefelt 13 udlægges til boligformål som etageboliger eller eksempelvis pleje- eller seniorboliger eller offentlige formål i form af plejehjem i 4-5 etager med en maksimal bygningshøjde på 20 meter målt fra færdigt terræn. Bebyggelsens etagehøjder fastlægges som vist på kortbilag 9 med et minimums og et maksimums etageantal gældende for hvert hjørne. Eventuelle tagterrasser kan etableres fra 4.-5. etage.

m) Bebyggelse i byggefelt 14 udlægges til offentlige rekreative formål i form af aktivitetshus eller sportshal. Bebyggelsen må opføres i 1 etage med en maksimal facadehøjde på 5 m målt fra færdigt terræn. Bebyggelsen må opføres med taghældning med en hældning på op til 55 grader og en maksimal bygningshøjde på 9 m.

n) Bebyggelse i byggefelt 15 udlægges til offentlige formål, herunder daginstitution. Bebyggelsen må opføres i 2 etager, med mulighed for tagterrasse herpå, med en maksimal bygningshøjde på 10 m målt fra færdigt terræn. Bebyggelsen skal opføres med fladt tag, med mulighed for tagterrasse.

 

Miljøstationer i karrébebyggelse

o) For hver karrébebyggelse i byggefelt 11 og 12 må der opføres én eller flere miljøstationer som kan kombineres med overdækket cykelparkering og andet.

p) Miljøstationerne opføres inden for byggefelterne 11 og 12. Såfremt miljøstationerne placeres i en åbning skal den opføres langs karréens kant i flugt med den øvrige facadelinje så den understøtter gaderummet.

q) Miljøstationerne kan sammenbygges med en eventuel rampe / nedkørsel til p-kælder eller med den omkringliggende karrébebyggelse.

 

Mindre småbygninger, tekniske installationer og tagterrasser

r) Solceller, tekniske installationer, ventilationsanlæg og hætter samt andre lignende punktvise opbygninger kan etableres på tage op til 2 meter udover den fastsatte maksimale bygningshøjde for bebyggelse §5.14c - §15.14f samt §5.14l og §5.14n. Ventilationsanlæg og lign. punktvise opbygninger skal være tilbagetrukket min. 2 meter fra udvendig facadekant på karrébebyggelse og min. 2 meter fra facadekant mod vej ved øvrige bebyggelser.

s) Ud over den i §5.14c - §15.14f samt §5.14l og §5.14n fastlagte bebyggelse må der inden for området opføres mindre bygninger såsom carporte, garager, cykelparkering, legehuse, affaldsstationer og lignende. Bygningerne må ikke opføres med en større højde end 3 m over terræn, dog kan eventuelle væksthuse opført med saddeltag opføres med en højde på op til 5 meter.

6.1 Boligbebyggelse inden for det enkelte byggefelt skal fremstå som en helhed i forhold til materialevalg og formgivning.

6.2 Mindre bygninger såsom carporte, redskabsskure, legehuse, cykelskure, affaldsstationer og lignende kan opføres i let konstruktion og skal gives en udformning og et udseende, der er i overensstemmelse med den øvrige bebyggelse.

6.3 Der må ikke anvendes reflekterende materialer på tag og facader med undtagelse af solceller, vinduer og glaspartier. Glansværdien for tag- og facadematerialer må maksimalt være 30.

6.4 Solfangere/solceller på tage synlige fra terræn (eksempelvis saddeltage) skal indgå som integrerede bygningselementer og opsættes i plan med overfladen på facader og tagflader, således at elementerne indgår som husets andre bygningselementer i overfladen. Solceller på tage som ikke ses fra terræn (eksempelvis flade tage) kan opsætte frit dog efter forskrifter fastsat i §5.14R. Solceller må ikke placeres på jorden og skal være antirefleksbehandlede.

 

6.5 Særligt for delområde 3, 1C og 1D:

a) Materialer
Facader skal fremstå med det primære facademateriale i naturlige og/eller genanvendelige materialer i form af tegl og træ. Tegl skal fremstå i blank mur. Sekundære facadematerialer i form af metal, glas og beton kan anvendes til mindre facadepartier og bygningsdele.

b) Farver
Farver på facader i den enkelte bygning skal indgå i et samspil med nabobygningerne samt de byrum, som bygningen relaterer sig til. Bygningernes primære facadematerialer skal fremstå i jordfarver i gule nuancer. Enkelte bygninger kan fremstå i røde eller lyse grå toner, så der opnås et samlet og varieret udtryk i området som vist i princip på illustration i lokalplanens redegørelse.

Bygninger opført med træ som primært facademateriale kan foruden jordfarver i gule, røde eller lyse grå toner også opføres i farven sort eller de kan fremstå med træets naturlige farve.

Sekundære facadematerialer jf. §6.5a og bygningsdele så som vinduer, døre mv. kan fremstå i andre farver end gul, rød og lyse grå toner.

c) Variation
Karrébebyggelse i byggefelt 11 og 12 skal jf. §5.14f og g opdeles med min. 3 åbninger således at bebyggelsen inden for byggefeltet opdeles i min. 3 selvstændige bygninger. For hver bygning som karréen opdeles i skal der sikres en variation mellem de enkelte bygninger, så de fremstår med forskellig detaljering inden for karréens samlede udtryk som vist i princippet på illustration i redegørelsen.

Variationen opnås ved eksempelvis at bruge forskellige farvenuancer i primære eller sekundære facadematerialer og / eller forskellige vinduestyper, forskellig vindues placering, forskellige altantyper mv.

d) Gavle

Fritstående gavle i karrébebyggelsen i byggefelt 11 og 12 skal gives en særlig facademæssig karakter i sammenhæng med bygningens overordnede arkitektoniske idé enten ved brug af facadebegrønning, særlige murværksdetaljer eller vinduesåbninger og eventuelt altaner og/eller karnapper.

e) Anlæg på tage
Ventilationsanlæg og andre tekniske installationer på tage jf. §5.14r må ikke fremstå i galvaniseret stål men skal fremstå sortmalet eller på anden vis integreret i bygningens overordnede arkitektoniske idé eksempelvis via. anden farvesætning, materialebrug eller afskærmning i overensstemmelse med bygningens øvrige farve og materialemæssige udseende.


Kantzoner v. karrébebyggelse

f) Langs facader i karrébebyggelse i byggefelt 11 og 12 skal der indrettes en kantzone som skaber en overgang mellem bygningens funktion og det tilstødende byrum.

g) Langs nord- og østvendte facader i karrébebyggelsen etableres som udgangspunkt smalle kantzoner med en bredde på min. 1-2 meter.

h) Langs syd- og vestvendte facader i karrébebyggelsen etableres som udgangspunkt brede kantzoner med en bredde på min. 2-4 meter.

i) Kantzonerne v. karrébebyggelser skal have en grøn karakter. Min 40% af arealet skal begrønnes. Hegn skal have en grøn karakter enten i form af en hæk, buske eller transparant, begrønnet espalier. Mod vej må hegnes i op til maks. 1,2 meters højde.

 

Gårdrum v. karrébebyggelse

j) I gårdrum v. karrébebyggelse må der hegnes i op til maks. 1,2 meters højde. Der må ikke hegnes i karrébebyggelsens mellemrum jf. §5.14f således at karrébebyggelsen lukkes af for offentlig gennemgang.

7.1 Vejadgang til lokalplanområdet skal ske fra Borgmestergårdsvej og Holbæk Have som vist i princip på kortbilag 6. For delområde 4 afsøges mulighed for at etablere ny adgangsvej via Samsøvej ad cykelgadens forlængelse

7.2 Vejadgang for gående, cyklister og andre bløde trafikanter skal ske via forbindelser til det offentlige vej- og stisystem som vist i princip på kortbilag 6.

Parkering

7.3 Der skal etableres parkeringspladser til både biler og cykler i overensstemmelse med kommuneplanens retningslinjer derfor. 

7.4 Særligt for delområde 3, 1C og 1D:

a) Den interne trafikbetjening i delområde 3, 1C og 1D fastlægges i princippet som vist på kortbilag 10 og 11.

b) Vejtype B-B udlægges i minimum 12,7 m bredde og anlægges med 5,5 m kørebane.

c) Vejtype F-F udlægges i minimum 16,6 m bredde og anlægges med 7,0 m kørebane.

d) Vejtype J-J udlægges i minimum 11,8 m bredde og anlægges med 7,0 m kørebane

e) Kørebaner skal befæstes med asfalt eller belægningssten og afgrænses med kantsten, bånd eller vandrender af granit- eller beton.

f) Stier skal udlægges i overensstemmelse med principperne vist på kortbilag 11.

g) De 2 overordnede stier fra Seminariestien til Borgmestergårdsvej, Holbæk Have og Højen samt langs den eksisterende Borgmestergårdsvej skal anlægges med en bredde på min. 4 m som befæstede stier med eksempelvis asfalt eller grus så disse kan fungere som serviceadgang til regnvandsbassiner. Der skal etableres tilslutning til naboområdernes vej- og stisystemer. Gang og cykelstien skal være med offentlig adgang for fodgængere og cyklister.

h) Øvrige befæstede stier anlægges med en bredde på min. 1,5 meter og etableres med fx grus.

i) Der kan foruden stier nævnt i §7.2 og §7.4c anlægges simple trædestier igennem områdets grønne fællesarealer. Trædestier kan anlægges med varierende bredde og belægning.

 

Parkering

j) Der skal udlægges bilparkering svarende til 1 parkeringsplads pr. bolig i etagebebyggelse. For kollegie- og ungdomsboliger skal der udlægges parkering svarende til 0,8 parkeringsplads pr. bolig. For plejehjem eller plejeboliger skal der udlægges parkering svarende til 0,6 parkeringsplads pr. boligenhed.

k) Der skal udlægges bilparkering svarende til 1 parkeringsplads 50 m2 serviceerhverv og foreningsformål.

l) Der skal udlægges bilparkering svarende til 1 parkeringsplads pr. 50 m2 daginstitution

m) Der skal for delområde 3, 1C og 1D under ét udlægges 2 handicapparkeringspladser til kassebil (4,5 x 8,0 m) samt 4 handicapparkeringspladser til almindelig bil (3,5 x 5,0 m).

Handicapparkeringspladser kan placeres uden for det angivne parkeringsområde på kortbilag 10 og skal fordeles jævnt i området og tæt på indgange til bebyggelser.

n) Parkeringspladser skal etableres på terræn på egen grund, langs vejareal eller i parkeringskældre under de enkelte bebyggelser som i princippet vist på kortbilag 10.

o) Parkering udlagt på egen grund i kælder såvel som på terræn samt parkering langs vej og fællesarealer medregnes i parkeringsdækningen for muliggjort anvendelse inden for ejendommen.

p) Parkeringsdækning for de enkelte ejendomme §7.4g, §7.4h og §7.4i skal håndteres inden for lokalplansområdet, så der sikres parkering i rimelig tilknytning til den pågældende anvendelse.

q) Der skal etableres mindst 2 cykelparkeringspladser pr. bolig for etageboliger.

r) Der skal etableres mindst 4 cykelparkeringspladser pr. 100 m2 serviceerhverv. Cykelparkeringen skal placeres i passende afstand til erhvervet.

s) Der skal etableres mindst 20 cykelparkeringspladser til plejehjem- eller plejeboligfunktionen i byggefelt 13.

 

8.1 Skiltning og reklamering, udover navne- og nummerskiltning, må ikke finde.

8.2 For eventuelt serviceerhverv og offentlige funktioner gælder, at skiltning, reklamering, facadebelysning, lysinstallationer, markiser, solafskærmning og andet facadeudstyr med hensyn til placering, omfang, materialer, farver, skrifttyper og lignende skal udformes således, at der opnås en god helhedsvirkning i forhold til bygningens arkitektoniske karakter i bybilledet.

8.3 Facadebelysning, reklameskiltning og lignende samt belysning af ubebyggede arealer må ikke være til ulempe for omgivelserne eller virke skæmmende i forhold til gadebilledets karakter og bygningens arkitektoniske udtryk.

8.4 Reklamering, som ikke har tilknytning til bebyggelsens anvendelse, er ikke tilladt.

9.1 Der må ikke foretages terrænreguleringer på mere end +/- 1 m i forhold til det eksisterende terræn, undtaget herfra er dog områder angivet på kortbilag 13, hvor der kan terrænreguleres i henhold til det angivne, op til + / - 4.

9.2 I forbindelse med anlæg af regnvandsbassin samt render og grøfter til overfladisk afledning af regnvand, kan terrænet reguleres med yderligere -1 m stk. 9.1 for at sikre, at en hensigtsmæssig vandafledning kan finde sted.

9.3 I delområde 1C, 1D og 1E samt på fælles friarealer kan der inden for de udpegede arealer kortbilag 7, etableres bassiner, grøfter og bakker eller lignende med en terrænregulering på op til + 3/- 6 m.

10.1 Rammelokalplanens delområde 1A, 1B, 1C, 1D og 1E som vist i princip på kortbilag 6 og 7, skal udlægges til et offentligt grønt parkområde (Den grønne kile) og indrettes med forskellige rekreative funktioner så som opholdsområder, legemuligheder, sportsbane og lign.

10.2 Det offentlige grønne parkområde i delområde 1A, 1D og 1E skal have karakter af en landskabelige park, der indrettes med et bevægeligt terræn, et slyngende stisystem og en blågrøn struktur af vandelementer og beplantningsvolumener som vist i princip på kortbilag 3 og 7.

10.3 Beplantningsvoluminer i det offentlige grønne parkområde består af både solitære træer, trægrupper og tætte volumener af buske og mindre træer.

10.4 Eksisterende beplantning indenfor lokalplansområdet, som er udpeget på kortbilag 12, skal bevares. I tilfælde af at beplantningen rammes af sygdom, eller på anden måde ikke er mulig at bevare, skal erstattes med tilsvarende beplantning.

10.5 Friarealer til daginstitutioner i form af legeplads samt friarealer til andre lignende offentlige formål kan etableres som en del af lokalplanens delområde 1D og indhegnes fra det øvrige parkområde i den grønne kile.

10.6 Der skal i rammelokalplanens delområde 1A, 1B, 1C, 1D og 1E anlægges en gennemgående stiforbindelse fra Seminariestien til Borgmestergårdsvej, Holbæk Have og Højen samt langs den eksisterende Borgmestergårdvej som vist i princip på kortbilag 6.

10.7 Afløbskoefficienten for lokalplanområdet må ikke overstige 0,5, og befæstelsesgraden for lokalplanområdet må ikke overstige 50%.

 

Regnvandshåndtering

10.8 Regnvand skal så vidt muligt afledes overfladisk og indgå som en naturlig del af friarealer og bidrage til arealernes rekreative kvalitet samt områdets biodiversitet. I de tilfælde hvor det ikke er teknisk muligt, kan regnvandet afledes via rør til regnvandsbassin eller offentlig regnvandssystem.

Note: Dimensionering af nedsivning og mulighed for bortledning i øvrigt skal ske efter kommunens anvisninger.

10.9 Der skal i lokalplanens delområde 1A, 1B, 1C, 1D og 1E så vidt muligt anlægges render, kanaler og grøfter til overfladisk afledning af regnvand, som vist i princip på kortbilag 7.

10.10 Der skal i lokalplanens delområde 1A, 1B, 1C, 1D og 1E anlægges regnvandsbassiner med en placering, som vist i princip på kortbilag 7. Bassiner skal som udgangspunkt udformes med flade brinker med en maks. hældning på 1:5.

10.11 Særligt for delområde 3, 1C og 1D:

a) I delområde 1C og 1D skal der etableres et offentligt grønt parkområde (Den grønne kile) som vist i princippet på illustrationsplanerne i kortbilag 3 og 4.

b) Den grønne kile i delområde 1D skal udlægges til et grønt parkområde og fremtræde med en grøn karakter, rumdannende beplantninger og synlige overfladeløsninger og forsinkelsesløsninger til håndtering af regnvand integreret i Området indrettes med forskellige rekreative funktioner så som opholdsområder, legemuligheder, sportsbane og lign.

c) Lokalplanens delområde 1C skal udlægges som et grønt byrum og indrettes med opholdsmuligheder og arealer til arrangementer og events.

d) Afløbskoefficienten for delområde 3, 1C og 1D under ét må ikke overstige 0,5 og befæstelsesgraden for delområderne under ét må ikke overstige 50%.

e) Udover fælles grønt friareal i delområde 1C og 1D skal der til den enkelte karrébebyggelse i delområde 3 i de angivne byggefelter vist på kortbilag 8 etableres friarealer svarende til mindst 10 % af etagearealet. Friarealer omfatter gårdrum, kantzoner, private haver og eventuelle fælles tagterrasser. Inden for hver karrébebyggelse skal der som en del af friarealerne anlægges en legeplads/legeområde til den samlede karrébebyggelse.

 

Grøn struktur og beplantning

f) Langs vejtype B-B og F-F plantes allétræer / vejtræer langs begge sider af vejen som vist i princip på kortbilag 12. Allétræer må maksimalt have en indbyrdes afstand på 25 meter. Der anvendes større, regelmæssige allétræer som f.eks. Eg, Lind, Fuglekirsebær eller og Avnbøg.

g) Grøfter til afledning af regnvand placeret langs vejarealer eller i byrum som vist i princip på kortbilag 12 skal fremstå grønne og beplantes med f.eks. græs eller stauder.

11.1 Der skal etableres belysning langs veje og stiforbindelser samt på parkeringsarealer.

11.2 Belysningen må ikke virke blændende i forhold til omgivelserne. Belysning kan udformes som master med en nedadrettet lyskilde som sidder maksimalt 6 meter over terræn eller som lav belysning i form af fx pullerter.

12.1 Ny bebyggelse skal tilsluttes kollektiv varme- og vandforsyning, samt de offentlige anlæg for spildevand.

Note: Jf. Planlovens § 19 stk. 4 skal byrådet dispensere fra en lokalplans bestemmelser om tilslutning til et kollektivt varmeforsyningsanlæg som betingelse for ibrugtagning af ny bebyggelse, når bebyggelsen opføres som lavenergibebyggelse.

12.2 Efter godkendelse fra kommunalbestyrelsen kan §12.1 fraviges til fordel for lokal forsyning via. eksempelvis luft/vand-varmepumpe eller lign.

13.1 Der skal stiftes en eller flere grundejerforeninger, der varetager vedligeholdelse af fællesområder, fælles vejanlæg og fællesanlæg i lokalområdet. Grundejerforeningers vedtægter skal godkendes af byrådet i Holbæk Kommune.

 

13.2 Særligt for delområde 3, 1C og 1D:

a) Såfremt delområderne udstykkes i flere storparceller og/eller mindre grunde skal der oprettes en grundejerforening med medlemspligt for samtlige grundejere i lokalplanens område.

b) Grundejerforeningen er forpligtet til at forestå drift og vedligeholdelse af private fællesveje herunder parkeringspladser langs vej samt stier, belysning og grønne fællesarealer herunder også beplantning. Drift og vedligeholdelse omfatter tillige afvanding og oprensning af de i området integrerede overfladeløsninger og forsinkelsesløsninger til håndtering af regnvand, dog ikke eventuelle anlæg som ejes og driftes af FORS, Holbæk Kommune eller anden aktør.

c) Grundejerforeningen skal i øvrigt forestå de opgaver, som i medfør af lovgivningen henlægges til foreningen.

d) Det påhviler grundejerforeningen selv at udarbejde foreningens vedtægter, som skal godkendes af byrådet.

e) Grundejerforeningen er forpligtet og berettiget til at tage skøde på anlagte veje herunder parkeringspladser langs vej samt stier, LAR-løsninger og grønne fællesarealer.

14.1 Ny bebyggelse må ikke tages i brug, før bebyggelsen er tilsluttet spildevandskloaknettet.

14.2 Ny bebyggelse må ikke tages i brug før der er etableret fællesarealer for den enkelte afsluttede bebyggelse herunder legeplads jf. §10.10e.

14.3 Ny bebyggelse må ikke tages i brug, før befæstet vejadgang og færdselsarealer til betjening af bebyggelsen er etableret jf. § 7.

14.4 Ny bebyggelse må ikke tages i brug, før bebyggelsen er tilsluttet varme¬ og vandforsyning.

14.5 Regnvandsbassiner, grøfter, regnvandsledninger, stisystemer og fællesarealer indenfor delområde 1C og 1D i den grønne kile skal være anlagt senest ½ år efter ibrugtagning af den sidste del af bebyggelsen indenfor delområde 3.

14.6 Senest ved ibrugtagning af 80 % af den samlede byggeret i delområde 3 skal byrummet i delområde 1C være anlagt.

Mindre arealer inden for delområde 1C, som er nødvendige til brug for byggeplads og kørsel i forbindelse med færdiggørelse af den resterende del af bebyggelsen i delområde 3 kan dog undlades. Sådanne arealer skal være anlagt senest ½ år efter ibrugtagning af den sidste del af bebyggelsen inden for delområdet.

15.1 Lokalplan 3.83 aflyses, for den del af området, der er sammenfaldende med nærværende lokalplanafgrænsning.

Indtil planforslaget er endeligt vedtaget af Kommunalbestyrelsen må området ikke udnyttes på en måde, der kan foregribe indholdet af den endelige plan. Det gælder efter planlovens § 17 et midlertidigt forbud mod udstykning, bebyggelse og ændring af anvendelse. Den eksisterende lovlige anvendelse af ejendommen kan fortsættes som hidtil.

Når fristen for fremlæggelse af indsigelser og ændringsforslag er udløbet kan Kommunalbestyrelsen give tilladelse til, at ejendommen ændres eller bebygges i overensstemmelse med planforslaget. Disse midlertidige retsvirkninger gælder fra datoen for forslagets offentliggørelse og indtil forslaget er endelig vedtaget, dog højst indtil et år efter offentliggørelsen.

Efter kommunalbestyrelsens endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen, må de ejendomme, der er omfattet af planen, efter planlovens § 18, kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.

Den eksisterende lovlige anvendelse kan ske som hidtil. Lokalplanen medfører i sig selv ikke krav om etablering af de anlæg mv. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.

Kommunalbestyrelsen kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.

Forslag til lokalplan 3.92 Holbæk Have etape II er vedtaget af kommunalbestyrelsen den 28. februar 2024