Lokalplanområdet

Lokalplanområdet er ca. 9.700 m2 og ligger i Jyderups sydvestlige del. Det bevarede hovedhus indgår i rækken af områdets kulturhistoriske bygninger omkring Skarresø, som ligger umiddelbart vest for lokalplanområdet. I deres prangende byggestil bærer bygninger præg af udsigten og nærheden til de naturskønne omgivelser. Skarresø og det omkringliggende områder er en del af det ca. 8000 ha store naturområde omkring Åmosen, Naturpark Åmosen.

Naturpark Åmosen strækker sig mellem Sorø, Holbæk og Kalundborg Kommune fra de hvide sandstrande ved Storebælt i vest til den dybe Åmose i øst.

 

Skarresø indgår endvidere som en del af et element ved den 390 km lange nationale cykelrute, Istidsruten. Istidsruten er skabt i et samarbejde mellem Sorø, Odsherred, Kalundborg, Lejre, Sorø og Holbæk Kommune, samt seks oplevelsescentre.

Istidsruten er opdelt i 5 etaper, hvoraf etape 5 løber nær lokalplanområdet i Jyderup og til Nykøbing Sjælland.  

 

Både projekt Istidsruten og VisitHolbæk peger på, at der er behov for flere overnatningsmuligheder for turister i det område, hvor Jyderup ligger. Med henblik på at styrke Naturpark Åmosen og Istidsruten skal lokalplanen derfor sikre, at det tidligere Skarridsøhjemmet forbeholdes turismefremmende formål.

Arealerne nord, syd og øst for lokalplanområdet er bebygget med overvejende åben-lav boligbyggeri. Mod vest afgrænses lokalplanområdet af Slagelsevej. På den anden side af Slagelsevej findes enkelte boliger, som i Holbæk Kommunes Landskabsplan ønskes fastholdt som grønne områder ud til Skarresø.

Lokalplanområdet med sin beliggenhed i et overvejende tæt-lav boligområde med Slagelsevej og naturområdet omkring Skarresø mod vest.

 

Lokalplanområdet har vejadgang fra Slagelsevej og indeholder, ud over den eksisterende bebyggelse, en have med udsigt ud over Skarresø, diverse opholdsarealer, samt et parkeringsareal.

Terrænet indenfor lokalplanområdet falder hovedsageligt jævnt 5 m fra øst mod områdets sydvestlige del med et spænd på 85 m. Dog falder terrænet stejlt fra toppunktet i øst mod matrikelskel i syd. Lokalplanområdet er afgrænset af med hæk rundt i skellinjen. Mod vest fremstår hækken lav, således at den ikke er skærmende for udsigten, imens den mod de resterende arealer er delvist suppleret med eller erstattet af skærmende træer. Enkelte steder inden for området står yderligere enkeltstående store fuldvoksne træer samt områder med afskærmende hække. 

Udsigten mod vest ud over Skarresø fra haven.  

Eksisterende bygninger

Lokalplanområdets hovedhus fra 1954 er registreret som bevaringsværdigt . Ifølge Kommmuneplan 2017 må bevaringsværdige bygninger ikke nedrives uden nærmere vurdering og tilladelse. Udvendige ændringer bl.a. i form af til- og ombygninger skal ske i overensstemmelse med den enkelte bygnings oprindelige arkitektur og materialevalg.

Bygningen ligger vinklet således, at det ligger tilnærmelsesvist parallelt med Slagelsevej og henvender sig mod udsigten over Skarresø. Bygningen har, efter Skarridsøhjemmets opførelse været brugt som administrationsbygning. De resterende bygninger fra 1969 ligger længere tilbagetrukkede og snor sig med langstrakte bygninger med fladt skrående tag.

Bygningerne har stået tomme siden Skarridsøhjemmet blev nedlagt i 2016.

Skråfoto af hovedhuset og områdets bagvedliggende bygninger.

Hovedhuset med de bagvedliggende bygninger. Her ses også et af områdets store enkeltstående træer.  


De bagvedliggende bygninger set fra nord mod syd.