Miljø

Støj

Det er en forudsætning for et boligområde, at området udformes, så Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for vejtrafikstøj i boligområder kan overholdes. Den gældende vejledende grænseværdi for boligområder; herunder boligbebyggelse og udendørs opholdsarealer, ligger på 58 dB.

Planområdet er beliggende ved Ringstedvej, hvorfra der er trafikstøj. For at overholde de vejledende grænseværdier på 58 dB for bebyggelse mod Ringstedvej nord for Kærblomst Allé etableres en støjvold. Bebyggelse mod Ringstedvej syd for Kærblomst Allé placeres så bebyggelse og fælles friareal ikke udsættes for støj, der overskrider Miljøstyrelsens krav til vejledende grænseværdier for vejtrafikstøj i boligområder.

Der er blevet udarbejdet en støjrapport og en supplerende støjrapport. Disse viser, at der er behov for etablering af støjforanstaltninger i lokalplanområdets nordlige del, mens en støjgrænselinje kan sikre at boliger i delområde 2d ikke udsættes for støj over Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier.

Læs støjrapporten her. 

Læs den supplerende støjrapport her.  

 

Jordforurening

Der er ikke registreret forurening på grunden. Hvis der efterfølgende ved grave- og anlægsarbejdet konstateres jordforurening, skal arbejdet indstilles og kan først genoptages, når dette godkendes af Holbæk Kommune, som kan kontaktes på jord@holb.dk.

Fund og fortidsminder

Indenfor lokalplanområdet er der registreret to ikke-fredede fortidsminder. Der er blevet gennemført arkæologiske forundersøgelser og efterfølgende undersøgelse i 2017 af lokalplanområdets nordøstlige del. Den sydlige del af lokalplanområdet er indstillet til arkæologisk forundersøgelse. I Svinninge og nærmeste omegn findes der hyppigt fortidsminder ved jordarbejder, hvorfor Museum Vestsjælland anbefaler, at der indhentes en udtalelse efter museumslovens §25. Det kan forventes, at der i forbindelse med grave og anlægsarbejdet konstateres yderligere fund af fortidsminder. Hvis det sker, skal den del af arbejdet, der berører fundet, straks indstilles, og fundet skal anmeldes til Holbæk Museum, jf. museumslovens § 27 stk. 2.

 

Bilag IV-arter

Planlægning skal ske i overensstemmelse med beskyttelseshensyn og bestemmelser for de internationale naturbeskyttelsesområder og internationalt beskyttede arter, herunder varetagelsen af forbuddet mod at beskadige eller ødelægge bilag IV-dyrearters yngle og rasteområder, samt bilag IV-plantearternes voksesteder.

Der er ikke viden eller formodning om forekomst af bilag IV arter indenfor lokalplanområdet. Denne vurdering er sket i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanen. Der forventes derfor ingen direkte eller indirekte påvirkning af beskyttede arter.

 

Miljøvurdering

Der er foretaget en screening af lokalplanens miljømæssige påvirkninger i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK nr. 448 af 10/05/2017). Se screening for miljøvurdering her.

Ifølge lovens § 8, stk. 2 skal der gennemføres en vurdering af, om planer og programmer kan få en væsentlig indvirkning på miljøet, når disse

1) er omfattet af stk. 1, nr. 1, og kun fastlægger anvendelsen af mindre områder på lokalt plan eller angiver mindre ændringer i sådanne planer eller programmer eller

2) i øvrigt fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser og kan forventes at få væsentlig indvirkning på miljøet.

Efter § 8, stk. 2, nr. 2 skal planer kun miljøvurderes, hvis de må antages at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet. Forslag til lokalplan nr. 10.11 vurderes på baggrund af en screening ikke at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet og vurderes derfor ikke at være omfattet af krav om miljøvurdering af planer, da:

  • planområdet allerede er udlagt til byzone og boligformål, og lokalplanen ikke medfører væsentlige ændringer ift. bestående planmæssige forhold.
  • lokalplanen giver mulighed for boligbebyggelse i naturlig forlængelse af Svinninge by.
  • lokalplanen muliggør opførelse af boligbebyggelse, som i højde og tæthed ligger tæt op ad det eksisterende i området.
  • anvendelsen til boligformål ikke er i strid med grundvandsinteresserne i området.
  • der ikke er væsentlige bindinger eller naturinteresser indenfor eller i nærheden af lokalplanområdet.
  • lokalplanen sikrer bevaring af den offentligt tilgængelige cykel- og gangsti, Aggersvoldstien, samt de bevaringsværdige stendiger.
  • støjrapport viser, at der ikke er behov for støjvold mod Ringstedvej syd for Kærblomst Allé, og den allerede etablerede støjvold mod Ringstedvej nord for Kærblomst Allé lovliggøres med planen.
  • lokalplanen ikke medfører væsentlige ændringer af trafikken i det omgivende område.