Bæredygtighed

Holbæk Kommunens strategi og handleplan for bæredygtig udvikling opstiller en række mål og indsatser for en bæredygtig udvikling gennem nedsættelse af miljøbelastningen og bevarelse af biodiversiteten.

For at indfri disse mål er det bl.a. besluttet, at regnvand skal anvendes som en gevinst for byens rum og i muligt omfang bortledes lokalt. Lokalplanen er desuden vurderet i forhold til en række bæredygtighedsparametre, som beskrevet nedenfor:

Byggeri og planlægning

Ny bebyggelse kan orienteres frit i forhold til verdenshjørnerne, hvilket giver mulighed for at udnytte f.eks. sollyset aktivt i forbindelse med opvarmning og lysindfald.

Transport

Planområdet ligger i direkte tilknytning til det overordnede vejnet som giver god forbindelse for trafik til og fra erhvervsområde.

Ressourcer og miljø

Affaldshåndtering skal ske som foreskrevet i kommunens regulativer.

Lokalplanen stiller krav om genanvendelse af overskudsjord inden for lokalplanområdet – dette f.eks. i grønne fællesområder.

Lokalplanen stiller desuden krav til, at regnvand håndteres inden for lokalplanområdet via LAR-løsninger. Der opfordres til, at tage udføres som aktive tage i form af enten solceller, grønne tage og/eller regnvandsopsamling, der sikrer, at tagvandet er egnet til nedsivning.

Ved nedsivning af tagvand mm. kræves der nedsivningstilladelse fra kommunen

Sundhed og trivsel

Lokalplanen stiller krav om, at der inden for lokalplanområdet udlægges et fælles grønt opholdsareal, der etableres som et bredt grønt forløb, der indeholder varieret busk- og træbeplantning, stiforløb samt regnvandssøer og lavninger. Oplevelsen af at ankomme til og bevæge sig igennem erhvervsområdet skal være grøn og imødekommende. Det samlende greb i projektet er først og fremmest dette grønne forløb, som giver identitet til området. Det grønne forløb er et resultat af, at grønne arealer og opholdsarealer inden for erhvervsområdet koncentreres i et samlet grønt forløb, så det grønne kommer til sin ret, både i forhold til den rekreative og den biologiske værdi.

Lokalplanen forholder sig aktivt til omgivelsernes behov ved stille krav om afskærmning mod det åbne land og eksisterende naboer. Langs med lokalplanområdets grænse ud mod det åbne land og naboer er der disponeret med en bufferzone på mellem 10 og 40 meter, som skal etableres som beplantningsbælte, som afskærmer indblik til erhvervsområdet udefra. I de nord- og sydøstlige hjørner er der disponeret med et større område til regnvandssøer og varieret beplantning med træer og buske, som giver en ekstra afstand mellem nye virksomheder og eksisterende boliger uden for lokalplanområdet.