Baggrund og formål

Holbæk kommune har en ambition om at udvikle sig til at være en bæredygtig kommune i overensstemmelse med FNs Verdensmål og klimastrategien Holbæk 2050, som kommunen vedtog i 2022. Kommunen oplever samtidig en stor interesse for at bygge nyt og bosætte sig i Holbæk Kommune. Således er nærværende lokalplan er udtryk for dette. Kommunen forventer at bygherrerne og borgerne i denne og kommende lokalplaner vil implementere de nyeste forskrifter for energivenligt byggeri, når det kommer til materialevalg og opvarmning af huse og lejligheder. Kun på denne måde vil den fortsatte udbygning af Holbæk Kommune kunne bidrage til implementeringen af såvel den kommunale som den nationale klimastrategi.

Lokalplanen udarbejdes efter ønske fra privat udvikler, der ønsker mulighed for at etablere et boligområde i området syd for Østrupvej i Ugerløse. 

Formålet med lokalplanen er at sikre de planmæssige rammer til opførsel af et boligområde og dertil hørende fællesområder. Lokalplanen giver mulighed for at opføre etageboliger og tæt/lav bebyggelse i form af dobbelthuse og rækkehuse. Lokalplanen fastligger placering og omfang af bebyggelse. Der tages i den forbindelse hensyn til områdets terrænforhold, så boliger ikke placeres i områder, der er i risiko for oversvømmelse. Det sikres med lokalplanen, at der er sammenhængende fællesområder, hvor det er muligt at tage ophold og møde hinanden.

Lokalplanområdet udgør en del af kanten mod det åbne land. Det er formålet med lokalplanen at tage hensyn til landskabet ved at bebyggelsens form og ydre fremtræden ikke bliver dominerende. Der stilles krav til beplantning på udvalgte steder i lokalplanen, som giver området et grønt udtryk og en balanceret overgang mellem byen og det åbne land.

Udover ovenstående er lokalplanens formål at fastligge færdselsarealer og trygge stier, der forbinder områderne inden for lokalplanområdet, men også forbinder området til det eksisterende stinetværk i nærområdet og giver mulighed for at opleve, og bevæge sig rundt i landskabet til fods eller cykel.

I lokalplanen er der lagt vægt på at opnå en sammenhængende oplevelse fra adkomstvejene, hvorfor der er lavet bestemmelser vedrørende placering og omfang af bebyggelse samt beplantning langs vejene. Det er desuden formålet med lokalplanen at de eksisterende egetræer langs Højgårdsvej bevares.