Bestemmelser

Hjemmel

I henhold til Lov om planlægning (lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020 med senere ændringer) fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

Lokalplanens formål er at sikre:

1.1 at området kan anvendes til boligformål

1.2 at der fastlægges retningslinjer for de ubebyggede arealer

1.3 at ny bebyggelse indpasser sig i omfang, placering og udseende jf. § 5 til eksisterende kulturmiljø

 

 

2.1 Lokalplanområdet afgrænses som vist på kortbilag 3 og udgør 2.556 m2.

Lokalplanområdet omfatter matr. nr. 6i, Ladegården, Holbæk Jorder, Holbæk.

2.2 Området er beliggende i byzone og fastholdes i byzone.

 

3.1 Lokalplanområdet må kun anvendes til boligformål i form af åben-lav boligbebyggelse.

3.2 Ved udstykning må der på hver matrikel kun opføres og indrettes én bolig.

 

4.1 Området må kun udstykkes i maksimalt tre grunde til åben-lav bebyggelse i henhold til principperne vist på kortbilag 5 - Anvendelsesplan. 

4.2 Ved udstykning skal hver grundstørrelse være minimum 400 m2.

 

Omfang

5.1 Der må maksimalt opføres 150 etagekvadratmeter bolig pr. matrikel fordelt på to etager som vist på kortbilag 6 - Snit og facader.

5.2 For hver matrikel må der maksimalt opføres 30 m2 sekundær bebyggelse. Sekundær bebyggelse er f.eks. garager, carporte, drivhuse. Overdækkede terrasser kan opføres derudover. 

5.3 Tage på boligbebyggelsen skal udformes som saddeltag med en taghældning på mellem 40-50 grader.

Placering

5.4 Boligbebyggelse må kun placeres indenfor de på kortbilag 5 - Anvendelsesplan viste byggefelter. Hvert byggefelt er placeret 8 meter fra nordligt skel. Dette sikrer, at byggeri ligger tilbagetrukket fra Fjordstien og ikke virker mere skæmmende end den eksisterende facadelinje. Samtidig er byggefelterne placeret mindst 5 meter fra østlig naboskel for at sikre at kigget mod Holbæk Fjord fastholdes mellem hvert byggeri. Hvert byggefelt ligger desuden mindst 2,5 meter fra vej. 

5.5 Ingen bebyggelse må placeres nærmere end 2,5 meter fra vestligt naboskel som vist på kortbilag 5 - Anvendelsesplan. Dette sikrer, at der friholdes areal mellem hver bebyggelse, så der bevares kig fra Kalundborgvej og nordlig nabobebyggelse ned mod fjorden. 

5.6 Arealet er beliggende i et område med risiko for oversvømmelser ved stormflodshændelser. Al bebyggelse skal placeres i en kotehøjde på mindst 2,5 m. 

Etageantal og bygningshøjder

5.7 Boligbebyggelse må opføres i maks. 2 etager.

5.8 Bygningshøjde må maks. være 10 m over eksisterende terræn. 

Arkitektur

6.1 Boligbebyggelsen skal gives en udformning, der fremstår i en klar geometrisk hovedform i form af længehuse med gavlen vendt ud mod Kalundborgvej og fjorden.

Facadehøjden, målt som højden fra sokkelkant til facadens skæring med tagfladen, skal minimum være 3,2 m og må maksimum være 5 meter jf. kortbilag 6 - Snit og facader.

6.2 Altaner må ikke opføres ud over byggefelt. Altaner skal være delvis indbygget i bygningskroppen med maks. udkragning på op til 1 m fra facadelinje jf. kortbilag 5 - Anvendelsesplan, og med minimum 3 m afstand til naboskel og 4 meter fra vejskel. Altaner skal fremstå inden for farveskalaen for mindre bygningsdele jf. bilag 7 - Farvekort.

Vignet af altan på boligbebyggelse

6.3 Overdækkede terrasser skal placeres inden for byggefelter.

6.4 Der tillades ikke tilbygninger som for eksempel kviste, karnapper eller udestuer, eftersom disse vil ændrer hensigten om opførelse af længehuse med en klar geometrisk hovedform med saddeltag.  

Tage

6.5 Tage på boligbebyggelsen skal udformes som saddeltag med en taghældning på mellem 40-50 grader. 

6.6 Tagmateriale på boligbebyggelse skal være i teglsten eller skifer. Tagbeklædningen skal være mat, og må ikke være reflekterende og må maks. have et glanstal på 20.

6.7 Teglsten skal holdes inden for farveskalaen for tagfarver jf. bilag 7 - Farvekort.

Facader

6.8 Boligbebyggelsen skal fremstå i teglsten. Murværket skal udføres med murværksdetaljer som vist på bilag 9 - Murværksdetaljer.

6.9 Mursten skal holdes inden for farveskalaen for facadefarver jf. bilag 7 - Farvekort og kan fremstå med mindre partier i træ og glas for at undgå monotone overflader.

6.10 Vinduer og døre skal udføres i træ og/eller aluminium og holdes inden for farveskalaen for mindre bygningsdele jf. bilag 7 - Farvekort. 

Sekundær bebyggelse 

6.11  Sekundære bygninger skal udformes i træ og overfladebehandles, således at træets struktur bevares, enten som naturligt træ og/eller i farve jf. bilag 7 - Farveskala. Drivhuse er undtaget denne bestemmelse. 

6.12 Tage på sekundær bebyggelse skal udføres som grønne vegetationstage. Drivhuse og overdækkede terrasser er undtaget fra denne bestemmelse.

7.1 Der skal sikres vejadgang til de tre nye boliger, nabobebyggelse samt Holbæk Roklub og Tyrkisk Bad via eksisterende stikvej til Kalundborgvej som vist på kortbilag 5 - Arealanvendelse.

7.2 Der skal anlægges parkering i lokalplanområdet svarende til 2 p-pladser pr. bolig.

 

8.1 I forbindelse med nedrivning af den eksisterende bebyggelse på ejendommen samt i forbindelse med den efterfølgende byggemodning må der terrænreguleres efter følgende retningslinjer, som vist på kortbilag 5 - Anvendelsesplan:

8.1.1 Der må terrænreguleres mellem 2,5 m og 5 m fra lokalplanplanområdets nordlige skel ad matr. nr. 7000ao markeret med rød skravering på kortbilag 5 - Anvendelsesplan.

8.1.2. Terræn må hæves op til 1 m over eksisterende terræn i kote 2 m.

8.2. Efter byggemodning må der højst foretages terrænreguleringer på op til +/- 0,5 m i forhold til eksisterende terræn og ikke tættere på skel eller vej-/stiareal end 2 m. 

Støttemur og hegning

9.1 Der kan etableres støttemur som vist på kortbilag 5 - Anvendelsesplan.

9.1.1 Støttemuren må ikke overstige 1,5 meters højde målt fra kote 1,5 DVR90.  

9.1.2. Støttemuren skal konstrueres, så den kan forhindre erosion af bagvedliggende terræn ved højvandshændelse. Der skal desuden foretages de nødvendige tekniske foranstaltninger, der skal sikre håndtering af det vandtryk, der eventuelt vil kunne ske i forbindelse med:

  • højvandshændelser fra kysten langs lokalplanens nordlige skel mod matr. nr. 7000ao langs med Fjordstien
  • nedsivende regnvand fra lokalplanens sydlige skel mod matr. nr. 6a, 6k og 6p.

9.1.3. Håndtering af vand fra eventuelt dræning af jord bag støttemur skal ske så det ikke er til gene for tilstødende arealer.

9.1.4. Støttemuren skal ved etablering som gabionsnet indeholde sten, der skal fremstå i røde, gule og brune nuancer samt at de ikke må fremstå monotone i hvide og grå og sorte nuancer jf. farver, der er angivet på bilag 8 - Gabionsnet. 

9.1.5. Støttemur skal have en hældning på min. 50 grader og max. 85 grader.

9.2 Hegning mod vej og naboskel må kun udføres som hegn i form af hæk- eller buskbeplantning. For at bidrage til biodiversiteten og for at tilpasse sig omgivelserne skal hegn/hæk bestå af hjemmehørende arter som f.eks. bøg, avnbøg, navr, eller vrietorn. Hegn/hæk må suppleres af trådhegn i højest 1,2 meter ud til sydligt skel langs med vejen. Hegning mod vej eller sti skal plantes mindst 0,30 m inde på egen grund, så beplantningen til enhver tid holdes indenfor skel. 

9.3 Der må laves åbninger i støttemur og hegn/hæk til særskilte trapper til hver ejendom jf. kortbilag 5 - Anvendelsesplan.

Træer

9.4 Op ad matrikel 6p står et eksisterende solitært bøgetræ som vist på kortbilag 5 - Anvendelsesplan. Dette træ er grundet dets alder og naturpotentiale bevaringsværdigt samtidig med at træet også er karaktergivende for området. Træet må derfor ikke fældes. Såfremt det vurderes af Holbæk Kommune, at træet er til fare for sine omgivelser og må fjernes, skal dette erstattes med samme (bøg) eller lign. stedstypiske karaktergivende solitære træ, i en passende stor størrelse.

9.5 Inden for lokalplanområdet har der stået to troldpiletræer som angivet på kortbilag 2 - Bindingskort. Disse to træer er ikke bevaringsværdige, men skal genplantes som solitære og karaktergivende træer. Stammen skal ved plantning have størrelsen Ø12-14 cm. Disse to træer skal være af hjemmehørende arter. 

Skråningsareal

9.6 Skråningsareal langs med matr. nr. 6k og 6a mod Strandparken skal vedligeholdes på en måde, så skråningen hindres imod udskridning, og funktionen som afgrænsning mod Strandparken bibeholdes. Beplantning skal fremstå som levende hegn med tæt afskærmende karakter. 

Indkørsel

9.7 Indkørsler og parkeringspladser skal anlægges med permeabel belægning.

Regnvandsanlæg

9.8 Inden for lokalplanområdet skal der etableres overjordisk anlæg til fælles regnvandshåndtering. Regnvandsanlægget skal tilplantes, så det får en rekreativ værdi. I tilknytning til regnvandsanlægget skal derfor plantes prydgræsser, stauder og/eller buske, som kan tåle at blive oversvømmet i perioder, men som også tåler at regnvandsanlægget tørrer ud. 

Engareal

9.9 På lokalplanens nordligste areal fra regnvandsanlæg til og med lokalplanens nordlige skel mod matr. nr. 7000ao langs med Fjordstien skal holdes som engareal. Engareal skal beplantes med planter, der er velegnet til kystnære områder som f.eks. marhalm, hjælme, bukketorn eller klitroser. 

10.1 For hver parcel i lokalplanområdet er afløbskoefficienten fastsat til 0,25. Dette betyder, at der inden for hver matrikel må ledes tag-og-overfladevand fra befæstede arealer direkte til regnvandskloakken fra 25% af grundens areal. Hvis denne afløbskoefficient overstiges, skal der for den ekstra del etableres LAR-løsninger på grunden, som skal kunne håndtere en 5 års regnhændelse.

10.2 I forhold til ekstrem regnhændelse skal hver parcel indrettes sådan, at vandet samler sig i lavninger på grunden, hvor der ikke er bygninger, infrastruktur og andre værdifulde anlæg, der kan tage skade eller medføre oversvømmelser af Fjordstien eller nabogrunde. 

 

11.1 Ny bebyggelse må ikke tages i brug, før:

  • den § 9.1 nævnte støttemur er etableret;
  • de § 9.5 nævnte træer er genplantet;
  • der er etableret anlæg til fælles regnvandshåndtering i
    overensstemmelse med § 9.8 
  • der er tilsluttet offentlig vandforsyning, elforsyning og kloakforsyning i det omfang, at bebyggelsen skal forsynes;
  • der er tilsluttet kollektiv varmeforsyning.

§12.1 Aflysning af lokalplan nr. 5 aflyses delvist, for så vidt angår denne lokalplans område, som anført i § 2.

13.1 Indtil forslaget er endeligt vedtaget af Kommunalbestyrelsen, må området ikke udnyttes på en måde, der kan foregribe indholdet af den
endelige plan. Det gælder efter planlovens § 17 et midlertidigt forbud mod udstykning, bebyggelse og ændring af anvendelse. Den eksisterende lovlige anvendelse af ejendommen kan fortsættes som hidtil.


13.2 Når fristen for fremlæggelse af indsigelser og ændringsforslag er udløbet, kan Kommunalbestyrelsen give tilladelse til, at ejendommen ændres eller bebygges i overensstemmelse med forslaget. Disse midlertidige retsvirkninger gælder fra datoen for forslagets offentliggørelse og indtil forslaget er endelig vedtaget, dog højst indtil et år efter offentliggørelsen.

14.1 Efter Kommunalbestyrelsens endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er omfattet af planen, ifølge
planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.

14.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.dk.


14.3 Kommunalbestyrelsen kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.

15.1 Forslag til Lokalplan 2.97 – Boliger ved Kalundborgvej 54 er godkendt til offentlig høring af Kommunalbestyrelsen den xx.xx.2022.