Statslig og regional planlægning

Der vurderes ikke at være forhold, der strider mod statslig eller regional planlægning.

Kommuneplan 2021

Kommuneplan 2021 indeholder både en række generelle retningslinjer for kommunens udvikling samt en række specifikke bestemmelser om de enkelte områder i form af kommuneplanrammer. Lokalplanområdet ligger indenfor et område, der i Holbæk Kommuneplan 2021 er udpeget som offentligt område.

I Holbæk by er der jf. befolkningsprognosen en stigning af tilflyttere og dermed yderligere mangel på institutionspladser. Holbæk Kommune ønsker derfor at etablere en større og permanent daginstitution ved Munkholmvej i Holbæk øst.

Institutionsgrunden er beliggende inden for rammeområde 3.C03, mens parcelhusgrunden er beliggende inden for kommuneplanramme 3.B01, som udlægger området til boligområde. Som hovedregel kan der indenfor kommuneplanlagte områder til boligformål også etableres institutioner, faciliteter til fritids- og kulturformål og lignende, som naturligt kan passes ind i boligområdet.
Anvendelse til børnehus vurderes at være i overensstemmelse med både retningslinjebestemmelser og rammebestemmelser i kommuneplanen. Der udarbejdes et nyt kommuneplantillæg for matr. 21g og 21cc.

 

Kommuneplanens generelle retningslinjer

Kommuneplan 2021 indeholder en række generelle retningslinjer for kommunens udvikling. De emner, der er relevante i forhold til lokalplanen, er beskrevet og vurderet nedenfor:

 

Bebyggelsens omfang, placering og udtryk
Jf. kommuneplan 2021 skal ny bebyggelse, som opføres i allerede udbyggede områder, som hovedregel tilpasses facadelinjer, husdybder, etageantal, gesimshøjder, tagform og materialevalg ved den omgivende bebyggelse. Ny bebyggelse kan dog opføres med anden udformning og materialevalg, hvis dette efter en nærmere konkret vurdering skønnes at kunne bidrage positivt til det samlede bymiljø.

Den nye daginstitution placeres indenfor angivne byggefelt jf. kortbilag 5, og skal som hovedregel bestå af bæredygtige materialer og med et ensartet udtryk, der passer ind i området. 

 

Parkeringsarealer
Ved opførelse af ny bebyggelse eller nyindretning af bebyggelse skal der ifølge Kommuneplan 2021 sikres følgende antal p-pladser indenfor Offentlige formål:

1 p-plads pr. 50 m2 etageareal erhverv, kontor, institution m.v.

Parkeringskrav til offentlige formål fastsættes i hvert enkelt tilfælde med udgangspunkt i kravet til kontor- og serviceerhverv.

Lokalplanen, som planlægger for en daginstitution, arbejder med p-norm på 1 parkeringsplads pr. 50 m2.

 

Opholds- og aktivitetsarealer
Lege- og aktivitetsarealerne skal være af god kvalitet med mulighed for ophold i både sol og skygge. Legepladsen skal så vidt muligt være afgrænset af beplantning i form af træer og buske.

I områder for offentlige formål, herunder daginstitution, skal der som udgangspunkt udlægges minimum 10 % af det samlede grundareal til opholds- og aktivitetsarealer. Lokalplanen stiller krav om min. 15% af det samlede grundareal udlægges til opholds- og aktivitetsarealer.

I områder til daginstitution er det særligt vigtigt, at der er friarealer, som har kvalitet i forhold til at fungere til ophold og lege-aktiviteter. Det vil sige opholdsarealerne skal indbyde til fysisk aktivitet og fungere som sociale rum for børnene. Området forbindes med god tilgængelighed, via stiforbindelsen Kirsebærstien, som fører til fjorden og grønne arealer i nærområdet. Her vil institutionen eks. kunne transportere sig sikkert til fjorden via Kirsebærstien, som ligger lige op ad planområdets vestlige skel.

Tekniske anlæg til områdets forsyning
Uanset rammebestemmelserne i øvrigt kan der i en lokalplan gives mulighed for anlæg, som er nødvendige til områdets forsyning. Det er en forudsætning, at anlæggene placeres, udføres og anvendes under størst mulig hensyntagen til det område, hvor de placeres. Bassiner til opsamling af regnvand indrettes, så de kan indgå som et rekreativt element i området. Lokalplanen sætter rammer for rekreative regnvands-løsninger på tagflader samt på parkeringsarealet.

 

Drikkevandsinteresser

Området er ikke omfattet af særlige drikkevandsinteresser. Den fremtidige anvendelse vurderes ikke at være grundvandstruende.​

 

Oplande til Natura 2000 områder

Lokalplanområdet er beliggende ca. 4 km. fra Natura 2000 området; Udby Vig.

Anvendelsen indenfor planområdet vurderes ikke at påvirke naturbeskyttelsesinteresserne væsentligt, hverken direkte eller indirekte.​

Kystnærhedszone

Planområdet er beliggende indenfor den kystnære del af byzonen. Planen muliggør ny bebyggelse i op til 2 etager, som ikke vil være synligt fra fjorden. De landskabelig-, de biologiske- og de rekreative værdier, der knytter sig til kysten, er således ikke i fare ifm. med byggeriet.

Realisering af projektforslaget vurderes ikke at indebære en væsentlig påvirkning af kystlinjen eller at ændre væsentligt ved det øvrige eksisterende bybillede fra fjorden, da planområdet ligger bag eksisterende bebyggelse og da den nye bebyggelse ikke afviger væsentligt i højde eller volumen fra den eksisterende bebyggelse i området.

Eksisterende lokalplaner

Den nuværende daginstitution er omfattet af gældende Lokalplan nr. 45, som udlægger området til boligformål og lokalt orienterede offentlige formål.

Planlægning i forhold til nabokommuner

Lokalplanen påvirker ikke nabokommuner.

Diverse udpegninger

Administrationen har d. 9/2-2022 besigtiget arealet, og har foretaget en vurdering af Bilag 4 arter. Arealet indeholder ikke beskyttet natur eller bilag 4 arter. Den eneste relevante bilag 4 art for arealet er flagermus - der blev ikke konstateret nogle flagermus-egnede træer.

Træet (markeret med massiv grøn på kortet nedenfor) er et ældre flerstammet træ. Dette træ vurderes som bevaringsværdigt - og til at havde positiv betydning for arealet naturtilstand. Dette gælder ligeledes eksisterende æbletræer indenfor området, som skal bevares.

Alle ældre træer har gavn for naturen, herunder de gamle æbletræer, der står på legepladsen og trold-hassel træet, der står som en del af hækken til den private ejendom (mat.nr 21).

Det foreslås yderligere, at ”Vild med vilje” idéen indtænkes ved f.eks. at bruge nogle af de gamle træstammer, der allerede i dag ligger til nedbrydelse på arealet. Disse kunne evt. placeres i den del af det grønne område, hvor der ønskes et udtryk af ”vild” skov. Her kunne man også havde mindre arealer, hvor græsset ikke bliver slået/vildt bede eller lignende.

Lokalplanen stiller krav til, at der kun plantes ikke-giftige, danske hjemmehørende træarter indenfor planområdet - med mulig undtagelse af bevoksningen på ydersiden af støjmur (mod Munkholmvej), hvor de ønskede egenskaber af træerne passer bedre til en ikke-hjemmehørende art.

Der er ikke våde steder indenfor området og det vurderes derfor, at der ikke kan forefindes levesteder for beskyttede padder eller salamandre. Området vurderes ikke at rumme markfirben.

Bygge- og beskyttelseslinjer

Sø- og åbeskyttelseslinje 

Planområdet er ikke omfattet af sø- eller åbeskyttelseslinje.

 

Skovbyggelinje

Planområdet er ikke omfattet af skovbyggelinje.

 

Fortidsminder

Der er ikke registreret fortidsminder indenfor planområdet.

 

Kirkebyggelinje 
Planområdet er ikke omfattet af kirkeomgivelser.

 

Strandbeskyttelseslinjen på 300 meter

Planområdet er ikke beliggende indenfor strandbeskyttelseslinjen.