Bæredygtighed

Med klimaforandringer kommer også oftere ekstreme regnhændelser som f.eks. skybrud. Det offentlige ledningssystem er udformet til et serviceniveau svarende til T5 – og ledningssystemet vil derfor ikke i alle tilfælde af større regnhændelser, kunne bortlede alt vand fra terræn. Grundejeren skal derfor selv sørge for, at byggeri mv. sikres mod den forøgede risiko for ekstreme regnvandshændelser, ved at indrette og placere byggeriet på en hensigtsmæssig måde.

I Holbæk Kommune ønsker vi at fremtidssikre nye områder samt begrænse udledning til oversvømmelsestruede arealer i oplandet. Der er indenfor lokalplanområdet ingen udpegede oversvømmelsestruede arealer jf. gældende kommuneplan. Det vurderes derfor ikke nødvendigt at stille yderligere krav.

Det skal dog bemærkes, at afløb for regnvand jf. bygningsreglementet skal udføres, så bortledning, nedsivning eller vandansamling ikke medfører risiko for skader på bygninger eller bygningsdele eller andre ulemper, f.eks. gener for trafik og at tagvand - i så fald dette ikke ledes til afløb - skal holdes på egen grund.

Byggeri og planlægning

Ny bebyggelse kan orienteres frit i forhold til verdenshjørnerne, hvilket giver mulighed for at udnytte fx sollyset aktivt i forbindelse med opvarmning og lysindfald. I lokalplanen stilles krav om placering indenfor angivne byggefelt, jf. kortbilag 5 samt krav om lavenergibyggeri.

Transport

Lokalplanområdet ligger i Holbæk by i cykelafstand fra Holbæk station og har gode kollektive trafikforbindelser fra busstoppesteder på Munkholmvej.
Lokalplanen ligger i direkte tilknytning til Kirsebærstien, en offentlig tilgængelige cykel-og gangsti, der er en del af det sammenhængende stinet i Holbæk. 

Parkering skal ske indenfor angivne flet jf. kortbilag 5.

Ressourcer og miljø

Det er hensigten, at daginstitutionen skal udvikles med fokus på projektets samlede energi- og ressourceforbrug, både når det gælder anlæg og drift. Byggeriet vil designes med henblik på brug af bæredygtige og miljøvenlige materialer, med mindst muligt CO2-aftryk og størst mulig genanvendelighed.

Energiforsyning og -forbrug

Den nye bebyggelse vil blive opført iht. energikravene for nybyggeri i BR18. Bygningerne vil blive efter planen forsynes med energivenlige varmepumper, som omdanner luft til varme i bygningerne, og varmt vand i hanerne.
Herudover giver lokalplanen mulighed for at montere solceller på bebyggelsens tag. Solcellerne vil fungere som energiforsyning af bebyggelsen.

På alle fællesarealer vil der anvendes LED-belysning med dagslysstyring, zoneopdeling og PIR-sensorer.

Affaldshåndtering og affaldssortering

Affaldshåndtering og affaldssortering skal følge de til enhver tid gældende affaldsregulativer i Holbæk Kommune:
Regulativ for husholdningsaffald
Tillæg til regulativ for husholdningsaffald
Regulativ for erhvervsaffald

Affaldssortering i det offentlige rum skal fremmes, især de steder, hvor der er flest mennesker og mest affald. Der indføres en ordning for indsamling af plastikaffald i det offentlige rum, og vil senest gælde fra 1. januar 2025 som en del af det udvidede producentansvar for emballage. Det analyseres om visse dele af håndteringen af affald i det offentlige rum, kan gebyrfinansieres”.

Sortering i de offentlige institutioner skal følge reglerne for borgerne i Holbæk Kommune – således at der skal sorteres i de samme 10 fraktioner som ved husstande. Glas, Restaffald, Bioaffald, Metal, Tekstiler, Plast, Mad og Drikkekartoner (sorteres sammen med plast), Papir, Farligt Affald og Pap.

Regnvandshåndtering og klimasikring

Med klimaforandringer kommer også oftere ekstreme regnhændelser, som f.eks. skybrud. Forsyningens ledningssystem er udformet til et serviceniveau svarende til T5 – ledningssystemet vil derfor ikke i alle tilfælde af større regnhændelser kunne bortlede alt vand fra terræn. Lokalplanen stiller derfor krav til regnvands-løsninger, således byggeriet og opholds- og legearealer sikres mod den forøgede risiko for ekstreme regnvandshændelser. Dette ved tilmed at indrette og placere byggeriet på en hensigtsmæssig måde.

I Holbæk Kommune ønsker vi at fremtidssikre nye områder i fremtiden – samt begrænse udledning til oversvømmelsestruede arealer i oplandet. Der er indenfor lokalplanområdet ingen udpegede oversvømmelsestruede arealer jf. gældende Kommuneplan 2021. Det vurderes derfor ikke nødvendigt at stille yderligere krav. Det skal dog bemærkes, at afløb for regnvand jf. bygningsreglementet skal udføres, så bortledning, nedsivning og vandansamling ikke medfører risiko for skader på bygninger eller bygningsdele eller andre ulemper, f.eks. gener for trafik - og at tagvand, i så fald det ikke ledes til afløb, skal holdes på egen grund. Såfremt afløbskoefficienten overskrides skal der anvendes vandbremse til at forsinke regnvandet, der er større end det tilladte afløbstal.

Der skal søges om tilladelse efter miljøbeskyttelseslovens regler til udformning af nedsivningsanlæg eller andre LAR-løsninger.

Lokalplanen sætter krav om grønne arealer og flader for at sikre forsinkelse af regnvand. Lokalplanen giver mulighed for at etablere fx regnvandsbassin og stiller krav om vegetationstage, såfremt der ikke etableres tage af tagpap med solceller. Der opfordres ligeledes til opsamling af regnvand til vanding af beplantning i tørre perioder.

Vejledning til dimensionering af forsinkelsesvolumen jf. Spildevandsplanens krav:

Forsinkelsesvolumenet udregnes for det reducerede areal jf. Spildevandsplanens beskrivelse om beregning af afløbskoefficienter og heraf det afledte maksimale afløbstal, samt efter Spildevandskomiteens anvisninger i bl.a. Skrift 30.

Natur

Området rummer ikke udpegninger efter Naturbeskyttelsesloven eller anden natur i væsentligt omfang.
Da planområdet har eksisterende beplantning, noget mere tilgroet indenfor matr. nr. 21g, vil lokalplanen opfordre til i det omfang, det er muligt og giver mening, at bevare eksisterende randbeplantning.
Der er fokus på biodiversitet på opholds- og legearealer, og lokalplanen stiller derfor krav til, at ny beplantning skal bestå af og understøtter oprindelige lokale plantearter og den egnsspecifikke fauna. 

Sundhed og trivsel

Lokalplanområdet ligger i direkte tilknytning til offentlig tilgængelig cykel-og gangsti som er en del af det sammenhængende stinet i Holbæk by. Mod nord grænser planområdet op til et boligområde, mod øst til dagligvarebutikken Netto, mod syd til Munkholmvej og mod vest til Kirsebærstien. I projektforslaget indarbejdes en ny sti fra busstoppestedet på Munkholmvej, som vil løbe langs det østlige skel og forbindes til planområdets parkeringsareal. Der skal etableres en beplantet støjafskærmning mod Munkholmvej samt langs noget af det vestlige samt østlige skel (markeret på kortbilag 5), og det skal dokumenteres, at støjkravene kan overholdes.

Lokalplanen indebærer, at min. 15 % af området udlægges som fælles opholdsareal / naturlegeplads. Der udover er vej og parkeringsareal.

Social bæredygtighed

Projektet er tegnet ud fra principper om social bæredygtighed, som har at gøre med gode opholds- og legearealer samt et godt indeklima i bygningerne. Derudover er der taget højde for øget tilgængelighed, tryghed og sikkerhed.

Daginstitutionen vil blive udformet som bebyggelse i to etager med mulighed for udnyttelse af 2. etage til tagterasse indenfor angivne byggefelt, jf. kortbilag 5, samt tilhørende mindre bygninger og lege- og aktivitetsarealer. Det er tanken at skabe et grønt og dejligt område, der er åben for opholds- og legeaktiviteter for offentligheden udenfor dagsinstitutionens åbningstider.

På de grønne arealer er der rig mulighed for at indrette små læringsmiljøer, såsom en mindre nyttehave/ urtehave o.lign.