Miljøvurdering

Ifølge LBK nr. 4 03/01/2023, lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM), lovbekendtgørelse nr. 1976 af 27. oktober 2021, med de ændringer, der følger af § 8 i lov nr. 900 af 21. juni 2022, skal der foretages en miljøvurdering af planer, hvis gennemførelse kan få væsentlig indvirkning på miljøet.

Lokalplanen og kommuneplantillægget omfatter højspændingsanlæg, der er omfattet af følgende punkt på bilag 2 i Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM):


- Bilag 2, stk. 3. pkt. c). Transport af elektricitet gennem luftledninger; jordkabler dimensioneret til spændinger over 100kv, samt tilhørende stationsområde, dog undtaget elkabler på søterritoriet.

Da lokalplanen omfatter anlæg på bilag 2, i Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM), er der udarbejdet en screening for miljøvurdering af planen, jf. § 8, stk. 1 nr. 1.

På baggrund af screening for miljøvurdering til lokalplan nr. 9.02 og kommuneplantillæg nr. 8 vurderes det, at planforslagene ikke kan få en væsentlig indvirkning på miljøet og vurderes derfor ikke at være omfattet af krav om miljøvurdering af planer.

Baggrunden for vurderingen er, at:

  • Planerne muliggør etablering af teknisk anlæg i form af højspændingsstation på ca. 3,6 ha., hvorfor planerne vurderes kun at fastlægge anvendelsen af et mindre område på lokalt plan og dermed undtaget fra kravet om miljøvurdering jf. § 8 stk. 2 nr. 1, selvom at planerne muliggør etablering af anlæg som fremgår af bilag 2, stk. 3. pkt. c). Transport af elektricitet gennem luftledninger; jordkabler dimensioneret til spændinger over 100kv, samt tilhørende stationsområde, dog undtaget elkabler på søterritoriet.
  • Planerne påvirker ikke et udpeget internationalt naturbeskyttelsesområde, jf. § 8 stk. 1, nr. 2
  • Planerne fastlægger ikke rammer fremtidige anlægstilladelser som må antages at få en væsentlig indflydelse på miljøet, jf. § 8 stk. 2, nr. 2

Eftersom det vurderes, at der ikke kan være en væsentlig påvirkning af miljøet, har Holbæk Kommune truffet afgørelse om, at den ansøgte plan ikke er omfattet af krav om miljøvurdering. Afgørelsen om ikke at planerne ikke er omfattet af kravet om miljøvurdering blev offentliggjort sammen med planforslagene blev sendt i høring.

Støj

Under anlægsperioden er det vigtigt at bygherre overholder Holbæk Kommunes forskrift for bygge- og anlægsarbejder.

I anlægsperioden vil der i en begrænset periode forekomme støj og vibrationer fra anlægsarbejderne. Dette vil i løbet af anlægsperioden potentielt have en effekt på indendørs støj.

Ved drift skal anlægget overholde de gældende grænseværdier for boliger i det åbne land:

  • 55 db mandag-til fredag fra kl. 07-18, lørdag kl.07-14
  • 45 db mandag til fredag kl.18-22,

lørdage kl.14-22, søndage og helligdage kl.07-22

  • 40 db alle dage kl.22-07

Nærmeste støjfølsomme anvendelse er beboelse, som ligger ca. 125 m fra planområdet. Det vurderes på baggrund af nedenstående støjrapport, at anvendelsen ikke medfører væsentlig negativ virkning i forhold til omkringliggende boliger. 

Støjrapport kan ses i følgende link.

Jordforurening

Der er ikke registreret eller kendskab til forurening inden for lokalplanområdet. Hvis bygherre i forbindelse med bygge- eller jordarbejde støder på en forurening, skal arbejdet standses ifølge § 71 i lov om forurenet jord. Forureningen skal anmeldes til Holbæk Kommune, og arbejdet må først genoptages efter fire uger, eller når kommunen har taget stilling til, om der skal fastsættes vilkår for arbejdet. Holbæk Kommune kan kontaktes på jord@holb.dk.

Projektområdet består af arealer, der hid til har været dyrket jordbrugsmæssigt og Holbæk Kommune forventer, at jorden er ren. Ren jord, som ikke er omfattet af anmeldepligten, kan anvendes frit. Eventuel ren overskudsjord fra planering af arealet forventes anvendt til jordvold omkring anlægget, således at der ikke skal køres jord væk fra grunden. Hvis der er jord som skal bortskaffes, så vil Holbæk Kommune bede om, at det dokumenteres, at jorden, der bortskaffes, er ren.

Der kan være risiko for jordforurening, når højspændings- og transformerstationer er i drift. Det vurderes dog kun at være en lav risiko for spild af olieprodukter eller andre miljøfremmede stoffer på højspændingsstationen i forbindelse med drift af transformere og kompenseringsspoler, som er opbygget i oliefyldte tanke. Det skyldes, at det allerede er standard hos Energinet, at stationer opbygges med tekniske foranstaltninger, som opsamler spild og forhindrer forureninger. Da risikoen for forureninger således er meget lav, vurderes der ikke at være en væsentlig påvirkning som følge af spild. Den nye højspændingsstation vil derfor skulle indrettes, så risikoen for forurening minimeres.

Fund og fortidsminder

I lokalplanområdets sydlige skel ligger et beskyttet sten- og jorddige, der i forbindelse med lokalplanens gennemførelse vil blive brudt for at etablere en vejadgang og herudover henligge uberørt. Dertil er der i lokalplanområdets østlige grænse et beskyttet sten- og jorddige, der fortsat vil henligge uberørt af anlægsarbejder. ​

Ovenfor er illustreret jorddiget med en lysebrun streg, der ligger op ad planområdets sydlige matrikelskel.

Der vil i forbindelse med projektet blive behov for at gennembryde diget med ca. 6 meter, så der kan skabes vejadgang til anlægget. Gennembrydning af diget vil ske i det sydøstlige hjørne af stationsarealet.

Jorddiget er beskyttet i overensstemmelse med Museumslovens bestemmelser om jord- og stendiger (Bekendtgørelse af museumsloven LBK nr. 358 af 08/04/2014 om jord- og stendiger).

Der skal meddeles tilladelse til at gennembryde diget af Holbæk Kommune.

Bilag IV-arter

Holbæk Kommune har ikke specifik viden om beskyttede dyre- og plantearter i området. Der er ikke fundet bilag IV-arter indenfor området. Eftersom planområdet ligger på eksisterende markareal uden naturareal, beplantning af væsentlig udstrækning eller træer, vurderes planområdet ikke at være benyttet som yngle- eller rasteområde for dyrearter på habitatdirektivets bilag IV. Det kan dog ikke udelukkes, at området sporadisk benyttes af flagermus som enten fødesøgningsområde på det tekniske anlæg, eller at teknisk anlæg eller tilknyttede bygninger benyttes som overvintrings- eller sommerresidens for arter af flagermus. Det vurderes dog samlet, at planområdet enten ikke vil benyttes af flagermus overhovedet, eller at det udgør et uvæsentligt yngle- eller rasteområde for arter af flagermus. Der forventes derfor ingen påvirkning af beskyttede arter direkte eller indirekte.