Baggrund og formål

Baggrunden for lokalplan er et konkret projektønske om at omdanne Jyderup Stationsbygning til Hotel. Jyderup Handleplan beskriver en mangel på caféer, spisesteder og overnatningsmuligheder i Jyderup. Jyderup Stationsbygning er, på grund af dens centrale stationsnære beliggenhed, velegnet som hotel. Historisk set har Jyderups Jernbanehotel haft til huse i bygningen overfor stationsbygningen, som i dag huser byens bibliotek.

Formålet med lokalplanen er at muliggøre en fremtidig anvendelse af Stationsbygningen til hotel ved at udvide anvendelsesmulighederne af den tidligere stationsbygning fra stationsformål til anvendelse som hotel, café, restaurant, private og offentlige kontor- og servicevirksomheder, detailhandel, kultur- og foreningsformål, institution, undervisningsformål, o. lign, samt fortsat anvendelse til stationsformål og parkeringsformål. Herved gives mulighed for ny anvendelse af bygningen, så der kan skabes nyt liv og indhold på stationsområdet. 

Stationsbygningen er en del af kulturmiljøet omkring Jyderup Stationsby, hvor den beskrives som et omdrejningspunkt for hele byen. Lokalplanen fastsætter derfor endvidere bestemmelser omkring bygningens bevaring. Stationsbygningen er et markant byggeri i gule tegl fra 1897 og er i lokalplan nr. 50 -48 udpeget som bevaringsværdig. 

Holbæk Kommune har en ambition om at udvikle sig til at være en bæredygtig kommune i overensstemmelse med FN's Verdensmål og den Strategiske Energiplan, som kommunen vedtog i 2020. Kommunen forventer at bygherrerne og borgerne i denne og kommende lokalplaner vil implementere de nyeste forskrifter for energivenligt byggeri, når det kommer til materialevalg og opvarmning. Kun på denne måde vil den fortsatte udbygning af Holbæk Kommune kunne bidrage til implementeringen af såvel den kommunale som den nationale klimastrategi.