Lokalplanområdet

Skråt luftfoto af området for lokalplanen, set mod syd. Stationen kan ses til venstre i billeder, mens centertorvet kan ses til højre i billedet. I mellem disse ligge lokalplanområdet markeret med stiplet linje ved siden af Sejergaardsskolen.

 

Lokalplanområdet udgør ca. 2 ha og er beliggende centralt i Tølløse mellem Centertorvet, Sejergaardskolen og Tølløsevej.

Området var fra 1922 hjemsted for Valdemar Olsens fabrikker. Valdemar Olsen startede virksomheden i 1907 i Sønderstrup med produktion af eksportfløde. I 1922 flyttede han firmaet til Tølløsevej 27 og begyndte at producere æblemost ved siden af eksportfløden. På et tidspunkt overtog sønnen Volmer Olsen, der var borgmester i Tølløse Kommune fra 1968 til sin død i 1975, virksomheden. I 1990 blev Dansk Central Most købt af Unicad Food A/S, der ændrede firmaets koncept til, at man tappede og pakkede ketchup, sennep, vine, juicer og sovs for de store supermarkedskæder i deres egen emballage. Unicad Food lukkede fabrikken på Tølløsevej 27 i 2007. 

Lokalplanområdet fremstår for størstedelen ryddet og venter på ny anvendelse. I lokalplanens nordlige del mod Tølløsevej ligger to bygninger, der er vurderet bevaringsværdige. Det gælder bl.a. en tidligere administrationsbygning og en mindre bygning ud mod Tølløsevej, der har fungeret som flaskelagerhal. Disse markerer den tidligere indgang til Mostfabrikken. Derudover ligger en større bygning, der i dag fungerer som sundhedshus og restaurant, og som tidligere har været én stor lagerhal. En del af lokalplanområdet anvendes i dag til parkeringspladser ved Centertorvet og Sundhedshuset. I lokalplanområdets sydlige grænse løber en offentlig sti. Som nabo til lokalplanområdet mod syd ligger en række parcelhuse fra 1950'erne. Nærmeste naboer nord for lokalplanområdet udgøres af ældre gadehuse ved Søndergade og Tølløsevej.

Området er en del af det bevaringsværdige kulturmiljø Tølløse Stationsby og udgør en væsentlig del af byens industri- og kulturhistorie. Mostfabrikken, som indtil for nylig har ligget på grunden, udgør en bærende del af fortællingen om Tølløse Stationsby. Tølløse stationsby har fulgt den udvikling, som er typisk for de nye stationsbyer, som opstod i forbindelse med industrialiseringen omkring århundredeskiftet, med en kerne af erhverv, industri og handel. De gamle fabriksbygninger på Tølløsevej, Mostfabrikken og Margarinefabrikken, er fine repræsentanter for Tølløses industrihistorie.

Terrænet i lokalplanområdet ligger for størstedelen i kote 42-46 , med et fald mod sydvest. Mod de tilstødende parcel- og gadehuse er der nogle steder en væsentlig højdeforskel på flere meter, der fremstår som en skråning, spunsvæg og støttemur.

Lokalplanområdet ligger ca. 400 hundrede meter fra stationen, hvorfra der med regionaltog er forbindelse til Holbæk, Kalundborg, Roskilde og København, mens der med lokalbanen er togforbindelse til Slagelse og byer herimellem.

Langs Møllevej er der en række karakteristiske platantræer, der giver vejen et grønt præg. Mod syd er stien afgrænset af trådhegn og beplantning af mindre træer og buske. I lokalplanområdets nordvestlige del ligger en skråning beplantet med træer og buske i varierende størrelser.