Bæredygtighed

Det er et politisk ønske at fremme en grøn og bærdygtig udvikling i Holbæk Kommune. I Kommunalbestyrelsens arbejdsprogram 2020+ indgår "Grøn og bæredygtig udvikling" som et prioriteret fokusområde. Indsatsen prioriteres så den går på tværs af de kommunale kerneopgaver. Lokalplanen er derfor vurderet i forhold til en række bæredygtighedsparametre, som beskrevet nedenfor. 

Projektet er i kraft af sin anvendelse af eksisterende bystruktur og sin stationsnære placering i udgangspunktet bæredygtigt. Projektet vil arbejde med bæredygtighed på en række parametre, som er listet herunder.

Bymiljø og lokale værdier

Grønne områder i byen

Lokalplanområdet ligger helt centralt i Tølløse. Her vil den bilfrie sti, der løber gennem området, opleves som en grøn forbindelse mellem Sejergårdsskolen og Centertorvet. I mellem etageboligerne findes grønne fælles arealer tilgængelige for alle. Ved etageboligerne vil der være mulighed for at skabe mere private uderum i form af terrasser og mindre haver. De grønne fællesarealer vil få et varieret udtryk med stauder, græsser, buske, fyretræer og løvtræer. Dette vil understøtte et godt mikroklima og sikre, at der både er mulighed for at opsøge sol og skygge. For at undgå indbliksgener til naboer mod syd gives der ikke mulighed for vinduer i de sydligste etageboliger. I øvrige områder medvirker terrænforskellen til at der ikke vil være væsentlige indbliksgener til eksisterende naboer.

Bebyggelse og arkitektoniske kvalitet

Etageboligerne i 3 etager er placeret således, at der holdes en respektabel afstand til naboer og giver mulighed for ønsket om bilfri stiforbindelse, grønne fællesområder, område til opsamling af regnvand, parkering, renovation mv. Bygningerne er placeret så at overfladevand ved skybrudssituationer ikke oversvømmer bygningerne, men istedet opstuves i grønne områder, på veje og p-arealer.

Arkitekturen for boligbebyggelsen bliver moderne i sit udtryk, men vil samtidig inddrage elementer fra traditionel dansk byggetradition, som også findes i Tølløse. Det nye centerområde vil derfor både have sin egen identitet, men samtidig ikke virke fremmed i det eksisterende bymiljø. 

Lokalplanen muliggør en fortætning i Tølløse og udnytter et eksisterende område i byen til boligudvikling. Dermed genanvendes den eksisterende bystruktur i form af vejadgange, parkeringspladser og tre tidligere industribygninger. Ved at gøre brug af eksisterende struktur er det dels muligt at spare ressourcer i udviklingen, men det er også en måde at give et nyt boligområde placeret på en tidligere mostfabrik en identitet som kan være svært at skabe fra grunden.

Flere af etageboligerne er orienteret således at det bliver muligt at udnytte den aktive og passive solenergi til opvarmning. 

Lokalområder og kulturarv

I mange år har området centralt i Tølløse ligget som en stor ubenyttet industrigrund, som borgene skulle gå udenom for at bevæge sig igennem byen. Med lokalplanen bliver det nu muligt at bevæge sig mellem Tølløsevej, Centertorvet og Sejergaardsskolen på en nemmere måde. Lokalplanen muliggør dermed et etageboligbyggeri, stiforbindelse og fælles områder, der bidrager positivt til den overordnede bystruktur og kan give lokalområdets butikker ved centertorvet og stationen et større kundegrundlag. 

Lokalplanen sikrer desuden, at kulturmiljøet og Tølløses historie som stationsby, samt lokalplanområdets historie som tidligere Mostfabrik, bevares. Dette gøres ved, at eksisterende bygninger relateret til industritiden bevares og kan omdannes til andre funktioner i det nye boligområde. Derudover sikrer lokalplanen, at ny bygning ud til Tølløsevej, der er central for byens kulturhistorie, indpasses i forhold til det eksisterende gadeforløb.

Transport

Området ligger stationsnært, blot 400 meter fra stationen, hvilket kan tilskynde folk til at anvende kollektiv trafik frem for privatbilen. Lokalplanen sikrer gode stiforbindelser både internt i området, men også til nærområdet. Særligt den tværgående bilfrie stiforbindelse vil være central forbindelse for bløde trafikanter mellem Centertorvet, Sejergårdsskolen og Tølløsevej. 

Med lokalplanen sikres, at den motoriserede trafik til og fra området afvikles fra hhv. Tølløsevej, Vestergade og Sønderstrupvej, hvilket medfører at trafikken fordeles til flere vejadgange. Møllevej, har i praksis fungeret som gennemkørselsvej på trods af, at en del af forløbet er udlagt til sti. Her vil der etableres tiltag, der gør at Møllevej lukkes for gennemkørende trafik og den sydligste del bliver reel gang- og cykelsti.

Parkeringspladser placeres i nærhed til boligerne i flere forskellige områder, mens cykelparkering placeres tæt ved indgange og langs den tværgående cykel- og gangsti.

 

Landskab

Landskabelig værdi

Med lokalplanen kan et område centralt i Tølløse omdannes til boligområde. Derved kan det åbne land i større grad friholdes for byudvikling.

Indenfor lokalplan området er det begrænset med landskabelige værdier. Langs Møllevej står en række karakteristiske Platantræer, der giver vejforløbet et grønt udtryk og har skærmet industrien mod Sejergårdsskolen. De fleste af disse træer bliver med lokalplanen bevaringsværdige. Dog fjernes 6 af træerne for at give plads til etageboliger i lokalplanområdets sydlige del. 

Derudover sikrer lokalplanen, at et stort karakteristisk egetræ i en nabohave mod syd ikke påvirkes af gravearbejde ved at placere infrastruktur uden om træets væsentligste rodnet.

Der er terrænspring fra lokalplanområdet til naboer mod hhv. syd og nordvest. For naboer mod syd etableres en støttemur, der holdes i en afstand fra skel på 1,5 meter, således at naboer mod syd kan komme til at vedligeholde hæk. For nabo mod nordvest fastholdes den eksisterende skrænt i det mest af dens udbredelse. Der gives mulighed for at lave mindre terrænregulering på skrænten.

 

Natur

Naturbeskyttelse og planteliv

Det er begrænset hvor meget natur og planteliv, der eksisterer på den tomme tidligere industrigrund i dag. Omdannelsen af området til centerområde med boliger og grønne elementer vil tilføre området nogle grønne strukturer og beplantninger, der kan bidrage til at forbedre biodiversiteten. Der plantes både frugttræer, bærbuske, nåletræer og andre løvfældende træer. Derudover arbejdes der med forskellige strukturer i form af kortklippet græs, langt græs med engkarakter, stauder og staudergræsser. 

Samtidig vil naturen i det åbne land i højere grad blive undtaget for at blive inddraget i og med at byudviklingen sker i den eksisterende by ved omdannelse af tidligere industri til centerområde. 

 

Ressourcer og miljø

Arealanvendelse og ressourcer

Lokalplanen udnytter eksisterende areal til byudvikling til at omdanne tidligere industriområde og lave fortætning i centerområdet. Dermed skal der bruges færre ressourcer på at etablere ny infrastruktur. To af de eksisterende bygninger i området bevares og omdannes til nye funktioner. Lokalplanen giver mulighed for at vælge materialer med lang holdbarhed og at vælge energieffektiv energiforsyning. Lokalplanen indeholder fælles affaldshåndtering, der kan være som nedgravede containere eller affaldsskure.

Vand og klimasikring

Lokalplanen sikrer, at det er sandsynliggjort at regnvand fra både hverdagsregn og skybrudssituationer kan håndteres lokalt. 

Forurening

Lokalplanen arbejder med flere stier igennem og på tværs af lokalplanområdet, hvilket i høj grad giver bedre mulighed for at gå eller cykle igennem Tølløses centrale område. Dermed kan lokalplanen bidrage til at der helt lokalt vil være mindre trafikstøj og luftforurening, hvis flere vælger at lade bilen stå og i stedet tage cyklen.

 

Økonomi

Erhverv og service

Med lokalplanen gives der mulighed for opførsel af en række etageboliger, der vil være grundlag for flere borgere i Tølløse. Dette vil øge kundegrundlaget for det lokale erhvervsliv og understøtte både de offentlige og private servicefunktioner. Lokalplanen giver desuden mulighed for at der kan etableres offentlige servicefunktioner og liberalt erhverv indenfor lokalplanområdet.

 

Kommunal økonomi

Lokalplanen udnytter allerede eksisterende infrastruktur, som vand, kloak og trafik. De kommende beboere i området kan anvende Tølløses allerede eksisterende offentlige servicefunktioner som børnehus, skole og idrætsfaciliteter.

 

Social og sundhed

Sundhedstilstanden & rekreativt indhold

Med lokalplanen gives mulighed for opførsel af etageboliger, der kan have andre funktioner som erhverv og service i stueetagen. Lokalplanen indeholder desuden offentligt tilgængelige grønne områder og legeområder. Lokalplanen vil supplere centerområdet, der i forvejen består af bl.a. dagligvare, detailhandel og erhverv. Dermed opstår der en blanding af funktioner, der kan medvirke til at skabe både formelle og uformelle møder. Ved stier og udvalgte mødesteder vil der gennem indretning af områderne og belysning være fokus på at skabe trygge offentlige arealer, veje og stier.