Energi og forsyning

Området er et eksisterende byområde med eksisterende forsyningsledninger. Spildevandsledninger m.v. er indtegnet på kortbilag 2.

Energiforsyning

SEAS/NVE er netselskab og elleverandør i området, dvs. de har ansvaret for en sikker elforsyning i området. Der kan frit vælges elleverandør. Elleverandørselskabet er det selskab, der sælger el til slutbrugerne.

Varmeforsyning

Området ligger inden for et kollektivt varmeforsyningsområde udlagt til naturgas.

Bygningsopvarmning kan ske som individuel opvarmning og i henhold til den enhver tid gældende strategiske varmeplan for Holbæk Kommune. Opvarmning skal baseres på vedvarende energi.

Note*: Jf. planlovens §19 stk. 4 skal Kommunalbestyrelsen dispensere fra en lokalplans bestemmelser om tilslutning til et kollektivt varmeforsyningsanlæg som betingelse for ibrugtagning af ny bebyggelse, når bebyggelsen opføres som lavenergibebyggelse.

Note**: Ved lavenergibebyggelse forstås bebyggelse, der på tidspunktet for ansøgningen om byggetilladelsen opfylder de energirammer for energiforbrug for lavenergibygninger, der er fastsat i bygningsreglementet.

Vandforsyning

Området forsynes med vand fra Fors, og ny bebyggelse forudsætter tilslutning til eksisterende vandværk.

Regn- og spildevand

Området er separatkloakeret, med undtagelse af stranddelen af området, der ligger udenfor kloakopland. Ved lokalplanområdet er der etableret flere kloakledninger, jf. kortbilag 2. Spildevand skal ledes til den offentlige spildevandsledning. Den eksisterende toiletbygning ved stranden kan ombygges til nye og tidssvarende faciliteter, hvilket forudsætter nærmere undersøgelse af eksisterende afløbsforhold.

Ifm. etableringen af den viste havnekanal, skal der tages hensyn til grundens interne ledningsanlæg fsv. angår afledning af spildevand samt drikkevandsstik.
Såfremt den interne afledning af spildevand foregår ved gravitation, skal dette erstattes med intern spildevandspumpe.
De interne spildevands og drikkevandsstik (samt øvrige nødvendige forsyninger til området) skal integreret i den viste bro, der således også får funktion af rørbro.

Fors har et regnvandsudløb til det nordøstlige hjørne af havnebassin i Gl. Havn. I dette regnvandsudløb kan der komme overløb fra spildevandskloakken, i tilfælde af overbelastet spildevandskloak. Overløbet sker via Fors brønd 8200AB3. Det skal sikres, at dette ikke giver anledning til uhensigtsmæssig badevandskvalitet i forbindelse med etablering af ny kanal, herunder ved bade- og opholdsmuligheder. Der er derfor gennemført analyser af de forventede ændringer i medfør af kanalprojektet. Disse første analyser fra DHI viser, at risikoen for at der trækket forurening fra renset spildevand ind i Ny Havn er minimal, og at kanalen derimod forøger gennemstrømningen i den indre del af Ny Havn og Gammel Havn, og herved forbedrer vandkvaliteten i den indre del.

Beliggenheden er udsat i forhold til vandstandsstigninger og stormflodshændelser. Bygninger og installationer skal derfor sikres mod oversvømmelser ved afværgeforanstaltninger, og der foreskrives en minimums sokkelkote for nybyggeri i kote 2,5. De eksisterende bygninger er beliggende på terræn, og hævning til kote i sikkerhed for potentiel oversvømmelse er derfor ikke mulig, men der gives mulighed for etablering af kystsikring rundt langs kanten af området eller ved tekniske tiltag, vandskotter eller lign. Kystsikring af kanten langs området vil først få effekt ved en fuldkommen sammenhængende sikring rundt langs havnebassinet, hvilket ikke kan sikres i sin helhed med nærværende planlægning.

Planforslagene vurderes kun at indebære en mindre ændret påvirkning på afledning af overfladevand, da arealerne allerede ved eksisterende forhold i vid udstrækning er befæstede, og kun i meget ringe grad afvander ved nedsivning. (Jordbunden er havneopfyld og ikke egnet til nedsivning, jf. også spildevandsplanen).
Overfladevand håndteres på arealerne via brønde, og regnvandsledninger med udledning til havnebassinet. Ved ekstreme regnhændelser er det vigtigt, at ejendomme og områder indrettes sådan, at vandet  ikke samler sig hvor bygninger, infrastruktur og andre værdifulde anlæg, kan tage skade.

Mere information:

Opfordring til bygherre: Holbæk Kommune opfordrer bygherre og projekterende til at kontakte de respektive forsyningsvirksomheder og myndigheder tidligt i projekteringsfasen med henblik på koordinering, råd og vejledning. Holbæk Kommunes myndighedsopgaver på spildevandsområdet, f.eks. spildevandstilladelser, varetages af Natur, Miljø og Vand. Tilslutning til den offentlige kloak skal færdigmeldes af autoriseret kloakmester til Holbæk Kommune. Tilladelse til etableringer af LAR-løsninger skal søges hos Natur, Miljø og Vand i Holbæk Kommune.

Eksempler på LAR: Se flere eksempler på løsninger til lokal håndtering af regnvand på www.laridanmark.dk