Miljø

 

Støj

I forbindelse med planlægning for arealer til støjfølsom anvendelse, såsom boligområder, skal det sikres at Miljøstyrelsens vejledende grænser for ekstern støj overholdes.

I forbindelse med nærværende lokalplan er der blevet udarbejdet støjrapporter for hhv. industristøj og trafikstøj. De to rapporter er vedlagt som bilag.

Læs støjrapport for industristøj ved at klikke her.

Læs støjrapport for trafikstøj ved at klikke her.

 

For industristøj konkluderes det, at idet støjgrænserne der i dag er gældende for ekstern støj fra virksomheder i nærområdet forudsættes overholdt vil støjgrænserne for områdetype 5: 45/40/35dB i lokalplanområdet ligeledes være overholdt.

De eksisterende virksomheders aktiviteter vil ikke blive begrænset af, at lokalplanområdet udlægges til boligområde.

For trafikstøj konkluderes det, at der er behov for en afværgeforanstaltning i form af f.eks. opsætning af en 2,3 m høj støjskærm. På den måde vil støjen på facaderne i stueetagen og på opholdsarealerne generelt være lavere end grænseværdier Lden = 58 dB for vejstøj.

I lokalplanen sikres boligområdet mod ekstern støj med bestemmelser om, at der skal etableres afværgeforanstaltninger i form af støjskærm mod vejstøj fra Skagerakvej.

 

Jordforurening

Der er ikke registreret forurening på grunden. Hvis der efterfølgende ved grave- og anlægsarbejdet konstateres jordforurening, skal arbejdet indstilles og kan først genoptages, når dette godkendes af Holbæk Kommune, som kan kontaktes på jord@holb.dk.

 

Fund og fortidsminder

Der er ikke registreret fund eller fortidsminder i lokalplanområdet.

Arealet har tidligere ligget som dels dyrket mark og dels eng yderst i Grandløses ejerlav. Landskabet har givet mulighed for bebyggelse i forhistorien og der er tæt nord for registreret fund af oldsager fra bondestenalderen. Da der er sandsynlighed for at der er bevaret arkæologiske interesser på planarealet, anbefaler museet at bygherre forud for jordarbejder indhenter juridisk gældende udtalelse jf. museumslovens §25 for at undgå uplanlagte og fordyrende standsninger af jordarbejder og byggeri. Jf. museumslovens § 25 kan bygherren eller den, for hvis regning et jordarbejde skal udføres på landjorden, forud for igangsætning af arbejdet anmode Museum Vestsjælland om en udtalelse. Såfremt der i forbindelse med grave og anlægsarbejder konstateres fund af fortidsminder, skal den del af arbejdet, der berører fundet, straks indstilles, og fundet skal anmeldes til Museum Vestsjælland, jf. museumslovens § 27.

 

Miljøvurdering

Der er foretaget en screening af planforslagets miljømæssige påvirkninger i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK nr 448 af 10/05/2017). Miljøscreeningen er offentliggjort som bilag til planforslaget.

Ifølge lovens § 8, stk. 2 skal der gennemføres en vurdering af, om planer og programmer kan få en væsentlig indvirkning på miljøet, når disse

1) er omfattet af stk. 1, nr. 1, og kun fastlægger anvendelsen af mindre områder på lokalt plan eller angiver mindre ændringer i sådanne planer eller programmer eller

2) i øvrigt fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser og kan forventes at få væsentlig indvirkning på miljøet.

Efter § 8, stk. 2, nr. 2 skal planer dog kun miljøvurderes, hvis de må antages at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet.

Forslag til lokalplan nr. 3.82 vurderes på baggrund af en screening ikke at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet og vurderes derfor ikke at være omfattet af krav om miljøvurdering af planer, da:

  • Planforslaget ikke vil være til hindre for søens biodiversitet og fauna.
  • Der ikke etableres miljøvurderingspligtig infrastruktur, bebyggelser eller anvendelse.
  • Planforslaget ligger i forlængelse af det eksisterende i området.
  • Planforslaget er i overensstemmelse med efterspørgslen på mindre boliger i og omkring Holbæk.
  • Planforslaget bestemmelser vil sikre højden på bebyggelserne ikke overskrider kommuneplanrammen (3.B12) på 8,5 m.
  • Lokalområdet er i byzone, og byudviklingen er i overensstemmelse med Kommuneplanen.

Afgørelsen om ikke at udarbejde miljørapport er offentliggjort sammen med planforslaget.

 

Bilag IV-arter

Planlægning skal ske i overensstemmelse med beskyttelseshensyn og bestemmelser for de internationale naturbeskyttelsesområder og internationalt beskyttede arter, herunder varetagelsen af forbuddet mod at beskadige eller ødelægge bilag IV-dyrearters yngle og rasteområder, samt bilag IV-plantearternes voksesteder.

Der er ikke kendskab til forekomst af bilag IV-arter på arealet, men der er en formodning om at større træer på den nordlige side af søen kan være yngle- eller rastelokalitet for arter af flagermus. Derfor er følgende indarbejdet i planen.

Lokalplanen åbner ikke op for indgreb i træbeplantninger nord for søen og det vurderes derfor, at lokalplanen ikke vil påvirke områdets økologiske funktionalitet for en eventuel flagermusbestand. På den baggrund vurderes det, at der ikke er behov for nærmere undersøgelser eller vurderinger af træbeplantningens eventuelle funktion som yngle- eller rastelokalitet for arter af flagermus. Det vurderes, at lokalplanen ikke vil have nogen negative påvirkninger på bilag IV-arter.