Bestemmelser

I henhold til Lov om planlægning (lovbekendtgørelse nr. 223 af 1. marts 2024 med senere ændringer) fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

Det er lokalplanens formål:

1.1 at muliggøre opsætning af en telemast i delområde T3.

1.2 at muliggøre en genanvendelse af eksisterende driftsbygninger til boligformål og liberalt erhverv i delområde B1. Dette i respekt for ejendommens bevaringsværdi.

1.3 at overføre landzoneområder til byzone.

1.4 at udpege og sikre bevaringsværdige bygninger og beplantning gennem en række bevarende bestemmelser.

2.1 Lokalplanområdet afgrænses som vist på kortbilag 1.

2.2 Lokalplanområdet omfatter følgende matrikler 12a, 12ap, 12ce, 12ce, 12cg, 15m, 15k, 15h, 12l, 12k, 12i, 12h, 12p, 12d, 45b, 15c, 15d, 15e, 15g, 15a, 15l, 48, 47, 51b, 51e, 51c, 51d, 13k, 51h, 12c, 13b, 13c, 13d, 35g, 35c, 35e, 35a, 35e, 35d, 33a, 33b, 4a, 4e, 4c, 4g, 67b og dele af 7000e samt 13a, Gl. Hagested By, samt alle parceller som efter lokalplanens vedtagelse udstykkes herfra.

2.3 Området er beliggende i by- og landzone. Områder i landzone overføres til byzone ved denne lokalplans vedtagelse.

2.4 Lokalplanområdet er inddelt i delområder, som angivet på kortbilag 2.

3.1 Delområde B1 må kun anvendes til helårsbeboelse i form af åben-lav og tæt-lav boligbebyggelse. 

3.2 Delområderne B2-B4 må kun anvendes til helårsbeboelse i form af åben-lav boligbebyggelse med dertilhørende uopvarmede småbygninger på op til 25 m2.

3.3 Der må i tilknytning til boliger i hele lokalplanområdet drives erhverv, som kan udøves i forbindelse med en bolig.

3.4 Delområderne C1-C2 må kun anvendes til helårsbeboelse i form af åben-lav boligbebyggelse med dertilhørende uopvarmede småbygninger på op til 25 m2 samt, butikker, liberale erhverv og serviceerhverv.

3.5 Delområde O1 må kun anvendes til offentligt formål såsom institution og forsamlingshus.

3.6 Delområde O2 må kun anvendes til offentligt formål som grønt rekreativt område.

3.7 Delområde T1 må kun anvendes til teknisk anlæg til telekommunikationsforsyning.

3.8 Delområde T2 må anvendes teknisk anlæg i form af regnvandsbassin.

3.9 Delområde T3 må anvendes til teknisk anlæg i form af telemast.

4.1 Der må indenfor delområderne B2-B4 samt C1-C2 underudstykkes grunde dog skal grunde være minimum 700 m2.

4.2 Indenfor delområde B1 må der ikke udstykkes yderligere.

For lokalplanområdet som hele gælder:
5.1 Indenfor lokalplanområdet må bebyggelse opføres i max. 8,5 meters højde. Undtaget herfra er etablering af en telemast i delområde T3 der må opføres i op til 48 meters højde.

5.2 Indenfor lokalplanområdet må der ikke placeres bebyggelse indenfor vejbyggelinjer langs Nykøbingvej angivet på kortbilag 3.

For enkelte delområder gælder:
5.3 Indenfor delområde B1 må kun etableres tæt-lav boliger i de eksisterende bygninger indenfor byggefelt type 1 angivet på kortbilag 5. Disse må opføres i max. én etage med udnyttet tagetage.

5.4 Indenfor delområde B1 må kun etableres åben-lav boliger indenfor byggefelt type 2 angivet på kortbilag 5. Disse må opføres i max. 1 etage og max. 5 meters højde. I tilknytning til hver bolig må der etableres én tilbygget carport på op til 55 m2.

5.5 Indenfor delområderne C1-C2 må etableres dagligvarebutikker på max. 1.200 m2 og udvalgsvarebutikker på max. 500 m2.

5.6 Indenfor delområde O2 må kun etableres småbygninger på max. 25 m2 i form af shelters.

5.7 Indenfor delområde T3 skal telemasten med tilhørende teknikskabe opføres med placering som vist på kortbilag 6. Telemast indenfor delområde T3 må etableres i max. 48 meters højde.

For lokalplanområdet som hele gælder:
6.1 For lokalplanområdet gælder at tage skal etableres som symmetriske saddeltage med synlig taghældning på mellem 5 og 45 grader. Undtaget herfra er uopvarmede småbygninger og tilbygninger under 25 m2.

6.2 Malede facader skal males i farver angivet som ”Facadefarver” i illustration 1.

6.3 Vinduer, døre, udhuse, carporte og andre øvrige bygningsdele der males, skal males i farver angive som ”Farver på øvrige bygningsdele” i illustration 1.

Illustration 1, facadefarver / farver på øvrige bygningsdele

For delområde B1 – Præstebrovej 42 gælder:
6.4 Den firlængede gård, skal ved ombygning fastholde det eksisterende fodaftryk, så den fortsat fremstår som en firlænget gård.

6.5 Ved ombygning af driftsbygninger skal eksisterende facadehøjde, kiphøjde, og taghældning og -udhæng fastholdes indenfor byggefelttype 1 på kortbilag 5.

6.6 Ved ombygning af driftsbygninger skal nyt tag etableres i samme materiale på alle 3 længer. Taget skal fremstå plant og etableres i grå plader eller tagpap med lister.

6.7 Ved ombygning af driftsbygninger i længerne af gården må der ikke etableres kviste af nogen form. Der må isættes tagvinduer med rammer i samme nuance som tagfladen. Disse skal etableres lige over vinduer i facaden og i samme vinduesbredde.

6.8 Ved ombygning af driftsbygninger skal eksisterende vinduesåbninger bevares. Vinduesåbninger kan evt. udvides til en døråbning i det omfang det er nødvendigt.

6.9 Ved ombygning af driftsbygninger skal nye vindues- og døråbninger i facade og tag, der er nødvendige for genanvendelse af bygningerne til erhverv eller boliger ske ud fra opstalter af alle facader, der skal godkendes af kommunalbestyrelsen.

6.10 Ved ombygning af driftsbygninger skal nye vindues- og døråbninger i stueetagen etableres med røde rammer. Vinduer skal etableres som bondehusvinduer med 6 felter, hvor glassene er højere end de er bredde.

6.11 For hver bolig kan der etableres én hoveddør og én havedør. Hoveddøre skal fremstå som fyldningsdøre med minimum 6 fyldfelter hvoraf der kan isættes glas i maksimalt en tredjedel af fyldningsfelterne. Alternativt kan hoveddøre fremstå som revledøre med lodret træbeklædning.
Havedøre skal fremstå med opsprosning med glaspartier tilsvarende vinduernes.

For delområde B1 – Præstebrovej 42 vestlig og nordlig driftslænge gælder:
6.12 Ved ombygning af driftsbygninger skal facader opføres i pudsede hvide facader i stueetagen og med trempel i rødmalet træbeklædning på 1. sal. Der skal anvendes samme røde farve på den samlede ejendom.

6.13 Ved ombygning af driftsbygninger skal støberjernsvinduer bevares enten i den oprindelige placering eller flyttes til et andet sted på facaden. Se fotos i bilag 8.

6.14 Ved ombygning af driftsbygninger skal isætning af vinduer i 1. sals højde i den rødmalede trempel etableres lige over vinduer i stueetage og med samme vinduesdimensioner. Disse skal etableres med rammer i rødmalet træ i samme farvenuance som trempel.

6.15 Ved ombygning af driftsbygninger skal træværksdetaljer i trempel af træ bevares eller genskabes – se fotos i bilag 8.

For delområde B1 – Præstebrovej 42 østlig driftslænge gælder:
6.16 Ved ombygning af driftsbygning skal facader opføres i rødmalet lodret opsat træbeklædning. Der skal anvendes samme røde farve på den samlede ejendom.

For delområde B1 – byggefelt type 2 grunde udstykket fra Præstebrovej 42 gælder:
6.17 I delområde B1 skal åben-lav bebyggelse i byggefelter af type 2 opføres i pudsede hvide facader, med sorte vinduer og listeinddækket tagpap. Carport skal opføres i træ, der males sort.

For delområde T3 gælder:
6.18 Indenfor byggefelt på kortbilag 6 skal mast opføres som gittermast i galvaniseret stål der fremstår med en mat overflade

6.19 Indenfor byggefelt på kortbilag 6 skal teknikskabe i tilknytning til mast opføres i jordfarver.

7.1 Lokalplanen udpeger bygninger til særligt bevaringsværdige bygninger – SAVE værdi 1-4 og Bevaringsværdige bygninger – SAVE værdi 5-6 jf. kortbilag 4.

For alle særligt bevaringsværdige (værdi 1-4) og bevaringsværdige bygninger (værdi 5-6) gælder:
7.2 Bygninger markeret på kortbilag 4 skal søges bevaret og må ikke nedrives, ombygges eller omdannes uden tilladelse fra Kommunalbestyrelsen, jf. gældende lovgivning i Lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

7.3 Hvis bygninger markeret på kortbilag 4, brænder eller forfalder skal nye bygninger opføres i samme placering, hovedform, facadematerialer, tagmateriale, vindues- og dørplacering og vinduesmaterialer og -opsprosning som den nuværende bebyggelse.

7.4 For bygninger markeret på kortbilag 4 gælder at huse med facade i blankt murværk ikke må pudses og males, medmindre kommunalbestyrelsen giver tilladelse hertil.

7.5 For bygninger markeret på kortbilag 4 gælder at bygningsdele, i bindingsværk skal fastholdes som bindingsværk.

7.6 For bygninger markeret på kortbilag 4 gælder, at åbninger i facaden ikke må ændres væsentligt. Eksisterende symmetri skal bevares. Ved udskiftning af vinduer skal nye vinduesrammer udføres i træ eller aluminium. Vinduesglas skal være plant.

7.7 For bygninger markeret på kortbilag 4 gælder, at nye kviste skal tilpasses husets oprindelige arkitektur. F.eks. skal nye kviste på bygninger i byggestilen Bedre Byggeskik fremstå med knapt tagudhæng og tilpasses tagudformningen, så den ikke når helt op til tagryggen, men holdes mindst tre tagsten under rygning.

7.8 For bygninger markeret på kortbilag 4 gælder, at murværksdetaljer som gesimsbånd, særlige gavldekorationer, stik over vinduer, skorsten, sokler, trapper og sålbænke skal bevares ifm. med istandsættelse jf. redegørelsens afsnit om murværksdetaljer.

7.9 For bygninger markeret på kortbilag 4 gælder, at solceller ikke må opsættes ud mod gaden og skal fremstå i samme farve som tagmaterialet.

7.10 For bygninger markeret på kortbilag 4 gælder, at udendørs antenner ikke må opsættes på tag, facader og skorstene, der er synlige fra bebyggelsens gadesider. Parabolantenner må ikke placeres synlige fra vej, og ikke i en højde over 1,8 m over terræn.

7.11 For bygninger markeret på kortbilag 4 gælder, at tilbygninger skal tilpasses husets oprindelige arkitektur. Tilbygninger og udestuer må som udgangspunkt ikke opføres mellem vej og gadefacade indenfor et område angivet på kortbilag 4.

7.12 For bygninger markeret på kortbilag 4 gælder at udvendige ændringer i form af om- og tilbygninger, herunder facadeændringer, udskiftning af tage, vinduer og døre skal ske i overensstemmelse med den enkelte bygnings oprindelige arkitektur og materialevalg. Jf. redegørelsens afsnit om bærende arkitektoniske træk ved de enkelte stilarter jf. nedenstående opdeling:

7.12.1 Bedre Byggeskik:
• Damvej 3
• Damvej 6
• Damvej 7
• Damvej 12
• Damvej 14
• Præstebrovej 8c
• Præstebrovej 18

7.12.2 Vallekildestil
• Præstebrovej 4a/4b
• Præstebrovej 20

7.12.3 Bindingsværk (og flerlængede landsbygårde)
• Præstebrovej 6
• Præstebrovej 10
• Præstebrovej 42

Følgende bevaringsbestemmelser gælder tilmed for særligt bevaringsværdige bygninger
(SAVE - værdi 1 - 4)
7.13 For særligt bevaringsværdige bygninger (SAVE værdi 1-4) udpeget på kortbilag 4 gælder at hvis de originale vinduer er af en sådan tilstand at de, af en fagmand med særlig viden og erfaring indenfor istandsættelse af ældre vinduer, vurderes, at bevaring ikke er muligt, kan de udskiftes. Ved udskiftning af vinduer, skal nye vinduer udføres i træ i samme format og farve som de nuværende. Vinduer skal være udført med enkeltlagsglas med kitfals og have samme formater og inddeling, samt karm, sprosse og postdimensioner, profilering og farve som de originale vinduer jf. redegørelsens beskrivelse heraf.

7.14 For særligt bevaringsværdige bygninger (SAVE værdi 1-4) udpeget på kortbilag 4 gælder, at ved udskiftning af vinduer skal disse erstattes af vinduer, som svarer til de oprindelige m.h.t. lod- og tværpost, samt sprosser. Sprosser skal være gennemgående og ikke påklistrede.

7.15 For særligt bevaringsværdige bygninger (SAVE værdi 1-4) udpeget på kortbilag 4 gælder, at ved udskiftning af tag skal dette erstattes af et tilsvarende tag i forhold til tagmaterialer, teglstenstype, taghældning, halv- eller kvartvalm, skalk og udhæng.

• Huse som på tidspunktet for lokalplanens vedtagelse optræder med knapt tag (uden tagudhæng) skal ved tagudskiftning genetablere husets tagprofil med knapt udhæng. Hvis bygningen fremtræder med skalk, skal dette genetableres ved udskiftning af tag se illustration 2.

• Huse, som på tidspunktet for lokalplanens vedtagelse optræder med synlige spærender, skal ved tagudskiftning genetablere husets tagprofil med synlige spærender.

Illustration 2, Tegltag med gesims og opskalkning. Opskalkning (eller skalk) er et let svaj nederst på taget ved tagfoden. Det opnås ved, at der nederst på spærenes yderside er påsat kileformede træstykker (skalke). Deres kileform presser taget så meget ud, at det f.eks. kan passere over en gesims.

 

7.16 For særligt bevaringsværdige bygninger (SAVE værdi 1-4) udpeget på kortbilag 4 gælder, at der på tagfladen mod gade ikke må etableres kviste eller tagvinduer. Originale kviste og tagvinduer må dog genetableres i samme form som nuværende.

7.17 For særligt bevaringsværdige bygninger (SAVE værdi 1-4) udpeget på kortbilag 4 gælder, at kviste til den side der vender væk fra gaden kan opføres som heltagskviste eller taskekvist jf. illustration 3. Kviste skal placeres og udformes så de passer til bygningens arkitektur jf. redegørelsens del om dette.

• Kvistes samlede bredde ikke må overstige 1/3 af tagfladens længde.
• Kviste må ikke flugte med gavlens facadeplan, men skal placeres med en afstand på minimum 50 cm fra gavl, så det symmetriske sadeltags tagprofil træder tydeligt frem.
• Kvistenes flunker (sider) skal beklædes med et materiale, så de fremstår glatte og i samme farve som facaden eller i zink.
• Den enkelte kvists bredde skal svare til det tilsvarende vindues bredde i facaden.

7.18 For særligt bevaringsværdige bygninger (SAVE værdi 1-4) udpeget på kortbilag 4 gælder, at oprindelige skorstene skal bevares.

Følgende bevaringsbestemmelser gælder for bevaringsværdige bygninger markeret med en særlig signatur på kortbilag 4 (SAVE værdi 5 - 6)
7.19 For bevaringsværdige bygninger (SAVE værdi 5-6) udpeget på kortbilag 4 gælder at udvendige ændringer i form af om- og tilbygninger, herunder facadeændringer, udskiftning af tage, vinduer og døre, skal ske i overensstemmelse med den enkelte bygnings oprindelige arkitektur og materialevalg.

7.20 For bevaringsværdige bygninger (SAVE værdi 5-6) udpeget på kortbilag 4 gælder, at oprindelige vinduers underdeling med tværpost og lodpost skal bevares.

7.21 For bevaringsværdige bygninger (SAVE værdi 5-6) udpeget på kortbilag 4 gælder, at nye kviste kan udføres som heltagskviste, taskekviste eller gavlkviste jf. illustration 3.

Kviste skal placeres og udformes som følgende:
• Kvistes samlede bredde ikke må overstige 1/3 af tagfladens længde.
• Kviste må ikke flugte med gavlens facadeplan, men skal placeres med en afstand på minimum 50 cm fra gavl, så det symmetriske sadeltags tagprofil træder tydeligt frem.
• Kvistenes flunker (sider) skal beklædes med et materiale, så de fremstår glatte og i samme farve som facaden eller i zink.
• Den enkelte kvists bredde skal svare til det tilsvarende vindues bredde i facaden.


Illustration 3: Rytterkvist / Heltagskvist, Taskekvist, Gavlkvist

7.22 For bevaringsværdige bygninger (SAVE værdi 5-6) udpeget på kortbilag 4 gælder, at gavlkviste skal udformes således, at gavlkvistens front ligger i plan med facaden, som vist på illustration 3. Gavlkviste skal fremstå med knapt tagudhæng som resten af taget.

8.1 Vejadgang til delområde B1 skal ske fra Præstengen/Præstebrovej og Højvangsparken som vist på kortbilag 5. Overkørsler må anlægges i maksimalt 5 meters bredde.

8.2 Vejadgang til servicering af teknisk anlæg i delområde T3 sker via sti a-b som vist på kortbilag 6.

8.3 For hele lokalplanområdet gælder at parkering skal håndteres på egen grund.

8.4 Der skal etableres parkering svarende til 2 pladser pr. åben-lav bolig, 1,5 plads pr. tæt-lav bolig, 1 plads pr. 25 m2 dagligvarebutik og 1 plads pr. 50 m2 udvalgsvarebutik, liberalt erhverv, serviceerhverv og kontor.

8.5 Parkering i delområde B1 skal etableres indenfor arealer angivet på kortbilag 5.

9.1 Inden for lokalplanens område må der ikke ske terrænregulering ud over 0,5 meter i forhold til det eksisterende terræn og ikke nærmere naboskel end 1 meter. Ved etablering af anlæg til regnvandshåndtering, kan der tillades yderligere terrænregulering.

10.1. Skilte, som ikke har tilknytning til bygningernes anvendelse, er ikke tilladt.

10.2 Skiltning skal fremstå som skiltebogstaver/tal eller mindre pladeskilte i metal. Skiltets dimensioner må ikke overstige h 15 x b 30 cm og bogstavhøjden på skiltebogstaver må ikke overstige 20 cm.

10.3 Skiltning skal tilpasses bygningens arkitektur f.eks. må skilte ikke placeres over bindingsværk men holde sig indenfor bygningen fag og vinduesfelter må ikke tildækkes ved skiltning.

10.4 Skilte må ikke belyses og må ikke lyse blænde, pulsere eller blinke.

10.5 Markiser og andet facadeudstyr udover skiltning og belysning er ikke tilladt på de bevaringsværdige bygninger

For lokalplanområdet som hele gælder:
11.1 Hegning langs Præstebrovej må opføres i en max. højde på 1,5 meter.

11.2 Enkeltstående træer markeret på kortbilag 4 udpeges som bevaringsværdige. Bevaringsværdige træer skal ved aldersdød eller sygdom genplantes med et træ, som med tiden får samme karakter som dokumenteret i bilag 9. Ved nyplantning skal der anvendes hjemmehørende arter så vidt muligt svarende til det oprindelige træ. Af egnede arter kan nævnes Småbladet lind, Spidsløn, Bøg, Stilkeg, Vintereg, Avnbøg, Hvidpil, Hvidtjørn.

11.3 Bevaringsværdigt trærækker/hegn markeret på kortbilag 4 skal bevares som landskabselementer og ved fældning skal der genplantes, så karakteren som landskabselement som dokumenteret i bilag 9 fastholdes. Ved nyplantning skal der anvendes hjemmehørende arter, såsom Spidsløn, Småbladet lind, Alm. hæg, Hvidtjørn, Skovfyr, Vortebirk, Navr, Stilkeg, Fuglekirsebær.

11.4 Udendørs oplag af materialer, f.eks. træ-/byggematerialer, affald, både, campingvogne eller lignende er ikke tilladt mod offentlig vej.

11.5 Udendørs oplag af materialer, f.eks, træ-/byggematerialer, affald, både, campingvogne eller lignende mod naboskel skal visuelt skærmes, så det ikke er synligt fra naboejendom.

11.6 Facadebelysning samt belysning af ubebyggede arealer må ikke være til gene for omgivelserne.

For delområde B1 gælder:
11.7 Hegning mod nabohaver og vej skal være i form af levende hegn. Der skal anvendes hjemmehørende arter som er egnede til hækplantning, som f.eks. Bøg, Avnbøg, Hvidtjørn, Navr.

11.8 Private udearealer til boliger, der etableres i de tidligere driftsbygninger indenfor byggefelttype 1, skal placeres som angivet på kortbilag 5.

12.1 Tekniske anlæg og installationer, herunder el- og varmepumper samt ventilation skal være integreret i arkitekturen eller indkapslede i trækonstruktion bemalet som de øvrige sekundære bygningsdele.

12.2 Der må som udgangspunkt ikke opsættes tv – og radioantenner, herunder parabolantenner på bygninger. Parabolantenner med en diameter mindre end 1 m kan dog tillades opstillet på terræn på en måde så den ikke er synlig fra naboejendom eller offentlig vej/sti.

12.3 I delområde T3 skal etableres en mast, der udformes som en gittermast.

12.4 I forbindelse med masten i delområde T3 kan opsættes teknikskabe indenfor byggefeltet på 10 x 10 meter angivet på kortbilag 6.

13.1 I delområde B1 skal der være etableret parkering svarende til parkeringsnormen angivet i §8.4 og placering angivet i §8.5 inden ibrugtagning af bebyggelse.

13.2 I delområde B1 skal levende hegn til vej og nabo jf. §11.7 være etableret inden ibrugtagning af bebyggelse.

14.1 Servitut 04.02.2015 1006046676 aflyses i sin helhed for så vidt angår denne lokalplans område som anført i §2.

15.1 Indtil forslaget er endeligt vedtaget af Kommunalbestyrelsen må området, ikke udnyttes på en måde, der kan foregribe indholdet af den endelige plan. Det gælder efter planlovens § 17 et midlertidigt forbud mod udstykning, bebyggelse og ændring af anvendelse. Den eksisterende lovlige anvendelse af ejendommen kan fortsættes som hidtil.

15.2 Når fristen for fremlæggelse af indsigelser og ændringsforslag er udløbet, kan Kommunalbestyrelsen give tilladelse til, at ejendommen ændres eller bebygges i overensstemmelse med forslaget. Disse midlertidige retsvirkninger gælder fra datoen for forslagets offentliggørelse og indtil forslaget er endelig vedtaget, dog højst indtil et år efter offentliggørelsen.

16.1 Efter Kommunalbestyrelsens endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er omfattet af planen, ifølge planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.

16.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.dk.

16.3 Kommunalbestyrelsen kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.

17.1 Forslag til lokalplan 6.21 Hagested er vedtaget af kommunalbestyrelsen den XX. måned 2024. (Udfyldes efter vedtagelse)