Lokalplanens indhold

Ved vedtagelse af nærværende lokalplan ændres lokalplanområdets anvendelse fra boligformål til turisme-, ferie- og fritidsformål. Dermed skabes der mulighed for at etablere turistrelaterede aktiviteter, såsom overnatningsmuligheder og bespisning, der kan være med til at understøtte Jyderup by, Naturpark Åmosen og Istidsruten omkring Skarresø.

Lokalplanområdet er en del af et kulturmiljø omkring Skarresø og lokalplanområdets hovedhus er udpeget som en karaktergivende bygning i kulturmiljøet. I forbindelse med udarbejdelse af lokalplanen er der derfor foretaget en SAVE-registrering af alle bygninger på ejendommen, hvoraf hovedhuset blev vurderet som bevaringsværdigt med en SAVE-værdi på 4. For at sikre hovedhusets betydning i området fastlægger lokalplanen bestemmelser, som udpeger hovedhuset som bevaringsværdigt, og samtidig sikrer at hovedhuset renoveres og vedligholdes i overensstemmelse med den oprindelige arkitektur, som vises herunder på fotos taget umiddelbart efter opførselsåret.

Kilde: Jyderup Lokalarkiv

I umiddelbar sammenhæng med de eksisterende bygninger udlægges der med lokalplanen et byggefelt (byggefelt B), som giver mulighed for at opføre op til 300 kvadratmeter nyt byggeri til f.eks. en restaurant eller café. De eksisterende tilbygninger er også omfattet af et byggefelt (byggefelt A), som giver mulighed for at omdanne og/eller nedrive de eksisterende bygninger og i stedet opføre nyt byggeri. Lokalplanens princip for omdannelse og/eller nyopførelse af byggeri er, at det skal ske med en placering, størrelse og højde som det eksisterende. Nyt byggeri inden for byggefelt A må således opføres med en maks. højde på henholdsvis 8,5 meter og bebyggelsens fodaftryk må maksimalt udgøre 1.100 m2.

Byggefelterne ligger tilbagetrukket, således at de holdes bag byggelinjen mellem hovedhuset og Slagelsevej/Skarresø, som vist på kortbilag 5. Dette sker for at sikre sammenhængen til naturområdet omkring Skarresø og af hensyn til søbeskyttelseslinjen. Beplantningen langs Slagelsevej fastsættes desuden til en maks. højde på 1 meter. Således holdes lokalplanområdets vestlige del (haven ned mod Slagelsevej og Skarresø) fri for parkering og bebyggelse for at bevare områdets åbne og grønne karakter.

Lokalplanen giver mulighed for at etablere en terrasse, som binder de forskellige bygninger sammen og samtidig henvender sig mod udsigten ud over Skarresø, som vist på kortbilag 5.

Lokalplanen udlægger areal til en stiforbindelse med en bredde på min. 2 m langs lokalplanens sydlige skel. Stien giver mulighed for at binde det interne stisystem for boligområdet bag ved Skarridsøhjemmet sammen med fortovet langs Slagelsevej og dermed en direkte forbindelse til stisystemet og naturområdet omkring Skarresø.   

Lokalplanen udlægger areal til, at der kan etableres en ny adgangsvej med en kørebanebredde på min. 5 m fra Slagelsevej i lokalplanområdes nordlige del. Den nye adgangsvej skal give en direkte forbindelse til et parkeringsområde, som kan blive nødvendigt i forbindelse med en fremtidig omdannelse af ejendommen.

Parkeringsområdet ligger tilbagetrukket fra Slagelsevej for ikke at virke dominerende i området. Mod nabogrundene bevares et beplantningsbælte for bl.a. at skærme for indsyn til parkering og mod lyskegler fra biler. Parkeringsarealerne skal udføres med en grøn karakter, dvs. at parkeringsarealerne skal forsynes med hække, træer, buske eller lignende, så de fremtræder grønne.

Adgangsvejen i lokalplanområdets sydlige del fastholdes delvist, som vist på kortbilag 5. Vejarealet fastholdes i en kørebanebredde på min. 5 m og fører til et parkeringsområde på den sydlige side af de udlagte byggefelter.       

Lokalplanen stiller følgende krav til anlæg af parkering:

Indenfor lokalplanens område skal der udlægges areal til parkering efter følgende normer:

  • 1 plads pr. feriebolig/værelse
  • 1,5 plads pr. bolig
  • 1 plads pr. 10 siddepladser i café, restaurant eller lignende
  • 1 plads til bus

Af de udlagte parkeringspladser skal mindst tre pladser være til handicapparkering.