Bestemmelser

I henhold til Lov om planlægning (lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020 med senere ændringer) fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

Lokalplanens formål er følgende:

1.1 at sikre bevaring af eksisterende bevaringsværdige bygninger, ved at fastsætte bestemmelser for  bevaring af eksisterende bevaringsværdige bygningernes ydre fremtræden, herunder deres udformning, facadekomposition, materialer og farver.

1.2 at sikre bevaring af karaktergivende beplantning ved at fastsætte bestemmelser for udpeget bevaringsværdig beplantning.

1.3 at sikre etableringen af grønt fælles friareal, friholdt for bebyggelse ved at fastsætte bestemmelser for friarealers placering, størrelse, og indretning. 

1.4 at fastlægge ny bebyggelses omfang og placering i overensstemmelse med bestemmelserne herfor. 

1.5 at sikre, at ny bebyggelse i området indpasses harmonisk med eksisterende bebyggelse - både inden for planområdet og uden for planområdet, ved at fastsætte bestemmelser for ny bebyggelses ydre fremtræden. 

1.6 at sikre bebyggelse med boligformål og tilhørende friarealer imod støjgener. 

1.7 at beskytte eventuelle bilag IV-arter inden for planområdet ved at fastsætte bestemmelser for håndtering af dyrearternes habitater, yngle- og rasteområder, herunder bevaring af  udpeget beplantning samt bestemmelser for nedrivningsperiode af bebyggelse der ikke er udpeget bevaringsværdig.  

 

2.1 Lokalplanområdet omfatter matrikel nr. 3cm, Allerup by, Tuse, samt matrikel nr. 1fk, Ladegården, Holbæk Jorder, og udgør ca. 5682 m2.

2.2 Lokalplanområdet er beliggende i byzone og forbliver i byzone.

2.3 Lokalplanområdet er inddelt i fire delområder A, B, C og D som angivet på kortbilag 5.

3.1 Lokalplanområdet må kun anvendes til boligformål, herunder institutionsformål, der naturligt kan indpasses i boligområde. 

3.2 Delområde A må kun anvendes til tæt-lav boligbebyggelse i form af rækkehuse.

3.3 Delområde B må kun anvendes som institutionsformål og boligformål i form af rækkehus. Bygning 1 kan dog kun anvendes som institutionsformål eller anvendes som en åben lav bolig eller to tæt/lav boliger i form af dobbelthus.

3.4 Delområde C må kun anvendes som fælles friareal for delområde A og B, samt lokal afledning af regnvand (LAR) i form af regnvandsbed, og derudover også til stier, der leder til de enkelte boliger. 

3.5 Delområde D består af øvrige arealer der ikke bebygges eller indgår i friarealer. Delområde D må kun anvendes til lokal afledning af regnvand (LAR) i form af faskine, fælles parkeringsareal, cykelparkering, vej, renovationsareal, samt støjbelastet grønt område. 

For delområde A gælder:

4.1 Delområde A må kun udstykkes i henhold til principperne vist på kortbilag 6.

4.2 Grundstørrelser skal være mindst 93 m2 i henhold til oversigt over grundstørrelse vist på kortbilag 6.

 

For delområde B gælder:

4.3 Delområde B benyttes til institutionsformål. Bygningerne kan ændre anvendelse fra institutionsformål til boligformål. 

4.4 Ved anvendelse til boligformål må bygning 1 maksimalt udstykkes til 1 åben-lav bolig eller 2 tæt-lav boliger. Ved udstykning til 2 tæt-lav boliger, skal der anlægges tilhørende privat haveareal som vist på kortbilag 6. 

4.5 Ved anvendelse til boligformål  må bygning 2 udstykkes til maks. 6 tæt-lav boliger. Ved udstykning til tæt-lav boliger, skal der anlægges tilhørende privat haveareal som vist på kortbilag 6.   

4.6 Ved anvendelse til boligformål kan bygning 3 maksimalt udstykkes til 4 tæt-lav boliger som vist på kortbilag 6. Ved udstykning skal der anlægges tilhørende privat haveareal som vist på kortbilag 6

 

For delområde C og D gælder:

4.7 Udstykning må ikke finde sted i delområde C og D.

 

For hele planområdet gælder:

4.8 I hele planområdet kan der ske mindre udstykninger til tekniske anlæg og infrastruktur. 

5.1 Primær bebyggelse

5.1.1 Ny boligbebyggelse skal placeres indenfor delområde A og B i de angivne byggefelter på kortbilag 5.

5.1.2 Bygningsdybden for delområderne A og B må maksimalt være 11 m.

5.1.3 For hele lokalplansområdet gælder det at boliger må have et etageareal på minimum 56 m2. Der må maksimalt være 20 boliger i hele lokalplansområdet, svarende til lokalplanens parkeringskrav for institution og tæt/lav boliger jf. §9.3.1 idet der lokalplan kun muliggør plads til 37 p-pladser. 

5.1.4 For hele lokalplanområdet må bebyggelsesprocenten ikke overstige 40. Den maksimale bebyggelsesprocent må ved udstykning for de enkelte ejendomme til bygning 3,4 og 5, jf. kortbilag 6, være følgende:

Ejendom 1: 105%

Ejendom 2: 105%

Ejendom 3: 105%

Ejendom 4: 98%

Ejendom 5: 105%

Ejendom 6: 105%

Ejendom 7: 105%

Ejendom 8: 98%

Ejendom 9: 103%

Ejendom 10: 107%

Ejendom 11: 107%

Ejendom 12: 103%

5.1.5 Ny bebyggelse i delområde A og B må maksimalt opføres i 1 etage med udnyttet tagetage og tag som sadeltag med en taghældning på 45-50 grader. Intet punkt af en bygnings ydervæg eller tag må være højere end 8,5 m. over terræn jf. højdekoter på kortbilag 2. Facadehøjden, målt som højden fra sokkeloverkant til facadens skæring med tagfladen, må ikke overstige 3,5 meter. 

5.1.6 Hvis den eksisterende bevaringsværdige bebyggelse "Allerupgård", markeret på kortbilag 2, brænder eller forfalder til en sådan grad at istandsættelse ikke er mulig, skal Allerupgård genopføres i samme placering, facadehøjde, bygningsdybde, tagform og taghældning med skalk, tegltag- og facademateriale, murværksdetaljer, proportionering af hhv. facader og gavle med indplacering af kviste og vinduer som dannebrogsvinduer med fast sprosse og kviste som Allerupgård originalt har haft jf. tegninger af bilag 10. 

 

5.2 Sekundær bebyggelse

5.2.1 Der skal etableres udhus svarende til ca. 4 m2 nettoareal pr. tæt-lav bolig. Disse skal placeres i boligens tilknyttede forhave eller baghave, jf. kortbilag 5.  

5.2.2 Udhus tilknyttet institutionen skal placeres som angivet på kortbilag 5. udhusets størrelse må maksimalt være 30 m2.  

5.2.3 Det fælles friareal i delområde C må ikke bebygges. Dog kan der opføres mindre bygninger, såsom yderligere fælles sekundær bebyggelse som f.eks. udhus og drivhus, som samlet må udgøre maks. 50 m2

5.2.4 I delområde D må der opføres og placeres overdækket cykelparkering jf. kortbilag 5. Cykelparkering skal udføres så det fungerer som støjafskærmning jf. bestemmelserne i §17. Cykelparkering må maks. have en højde på 2,5m.

5.2.5 System til håndtering af affald for hele området, skal placeres i Delområde D som angivet på kortbilag 5. Affaldshåndteringssystem kan etableres som nedgravet affaldssystem eller som affaldsbeholdere. Hvis affaldssystem etableres som beholdere, skal affaldsbeholderne afskærmes mod vej og herudover på 2 sider, i en højde på maks. 1,5 m.  Afskærmning skal udføres som klippet hæk, teglsten med filset eller pudset overflade i samme farve som bebyggelse, eller som tæt lodret plankeværk i træ  tilsvarende i udseende som støjafskærmning. 

 

6.1 Lokalplanen muliggør nedrivning af specifik del af eksisterende primær bebyggelse, jf. kortbilag 2.

6.2 Lokalplanen muliggør nedrivning af eksisterende sekundære bebyggelser, jf. kortbilag 2.   

6.3 På grund af muligheden for forekomst af flagermus, der er en bilag IV-art, skal der forud for nedrivning af eksisterende bebyggelser udarbejdes en nedrivningsplan, der bedst muligt sikrer, at flagermus ikke bliver skadet af nedrivningen. Nedrivning må ikke foretages i sommerperioden eller vinterperioden uden forudgående lytning og eftersøgning efter flagermus foretaget af fagperson. Såfremt der er flagermus i bygningerne skal nedrivning udsættes til efterårsperioden (1. september-31. oktober) eller til foråret (d. 15.april-31.maj). Alternativt kan der søges dispensation fra Naturstyrelsen til fældning af træer med flagermus. 

 

For ny bebyggelse i delområde A, B og D opført efter lokalplanens vedtagelse gælder:

7.1 Facader

7.1.1 Facader skal fremstå i teglsten med filtset eller pudset overflade i udvalgte farver dannet af hvid eller gul jf. bilag 9.

7.1.2 Eksisterende bebyggelse skal fremstå i samme farve.

7.1.3 Gavle skal fremstå i samme materiale og farve som resten af facaden. 

7.1.4 Facader skal afsluttes med taggesims i 2-3 skifter.

7.1.5 Vinduer og døre skal placeres med en fast facaderytme. Dette kan f.eks. opnås ved at vinduer og døre placeres med ens afstand imellem sig, eller døre og vinduer placeres parvis med samme afstand imellem par, eller vinduer og døres placering spejles over midterakse af facaden.

7.1.6 Der må ikke etableres udvendige altaner, balkoner eller lignende på gavlene af hensyn til indbliksgener for naboer.

 

7.2 Tage

7.2.1 Tagene skal udføres som symmetriske saddeltage med lodrette gavle uden valm, og med en taghældning på 45-50 grader. 

7.2.2 Tagene skal være med knapt tagudhæng tilsvarende eksisterende bebyggelse. tagmateriale skal være matte røde tegl-tagsten. Glansværdien for tegl-tagsten skal være på 10 eller derunder. 

7.2.3 Der må ikke etableres udvendige altaner, balkoner og lignende på eller ved bygningernes tagetager eller tage.

7.2.4 Solpaneler til anlæg for udvinding af solenergi, herunder solceller- og solfangeranlæg må opsættes på tagflader på bygning 2, 3, 4 og 5. Solpaneler skal placeres parallelt med tagfladen og skal være indfarvede i rød nuance, så de tilpasses tagenes røde teglstensfarve. For den bevaringsværdige længebygning med bygnings nr. 2 jf. kortbilag 2 gælder, at solpaneler skal nedfældes i tagfladen og være indfarvet i rød nuance der tilpasser sig taget røde teglstens farve.

 

7.3 Døre, Vinduer og kviste

7.3.1 Døre og Vinduer i facader og gavle skal placeres i en fast facaderytme, ved for eksempel at placere vinduer med samme afstand imellem vinduer som det også ses på de eksisterende bevaringsværdige bygninger. Vinduer skal udformes som dannebrogsvinduer eller tofagsvinduer. Vinduer skal have højformat, således vinduet er højere end bredt.

7.3.2 Der må etableres vinduer i tagfladen, der skal placeres med en fast rytme så de for eksempel placeres med samme afstand imellem tagvinduer. Tagvinduer skal udformes som enkeltsiddende tagvinduer eller kviste. 

7.3.3 Kviste skal udformes som rytterkviste. Kvistenes flunker skal beklædes med et materiale, så de fremstår glatte og i samme farve som facaden, eller i zink. Kviste skal placeres med en afstand på minimum 1 meter fra gavl, så det symmetriske saddeltags tagprofil træder tydeligt frem.

 

7.4 Øvrige bygninger og bygningsdele

7.4.1 Sekundær bebyggelse, herunder udhuse til boliger og affaldsstation og overdækket cykelparkering, må have en maks. højde på 2,5 m. og skal fremstå i træ med pulttag eller med fladt tag. Tage skal dækkes med matte røde tagsten af tegl tilsvarende §7.2.2. Alternativt kan tag på sekundærbebyggelse dækkes med tagpap eller eternit i sort eller som sedumtage. Facader skal fremstå i lodret træbeklædning, ubehandlet med transparent træbeskyttelse, eller i udvalgte farver jf. kortbilag 9. 

7.4.2 Affaldsstation og overdækket cykelparkering skal placeres, som det fremgår af kortbilag 5. 

7.4.3 Vinduer skal fremstå i farven i hvid jf., og døre skal fremstå ens i mørke farver jf. kortbilag 9: Brændt umbra, Dodenkopf, Engelsk rød, grønjord, berliner/pariser blå, oxyd sort, Lys dodenkopf.

7.4.4 Tagrender og tagnedløb skal udføres i zink. 

7.4.5 Drivhuse eller orangerier skal fremstå i metal, glas eller PVC. 

 

Følgende bevaringsbestemmelser gælder for alle eksisterende bevaringsværdige bygninger i delområde B (SAVE værdi 1-5): 

8.1 Eksisterende bevaringsværdige bygninger markeret på kortbilag 2 skal bevares, og må ikke nedrives, ombygges eller omdannes uden en nærmere vurdering og tilladelse fra Holbæk Kommune/Kommunalbestyrelsen, jf. gældende lovgivning i Lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. 

8.2 Udvendige ændringer i form af facadeændringer, udskiftninger af tage, vinduer og døre, skal ske i overensstemmelse med bygningens oprindelige arkitektur og materialevalg.

8.3 Der må ikke etableres tilbygninger på bevaringsværdige bygninger markeret på kortbilag 2.  

 

Følgende bevaringsbestemmelser gælder specifikt for eksisterende hovedhus (bygning nr. 1) i delområde B (SAVE værdi 4):

8.5 Facader skal fremstå med filtset eller pudset overflade, og skal holdes i udvalgte farver dannet af hvid eller gul jf. kortbilag 9. 

8.6 Ved udskiftning af tag skal dette erstattes af et tilsvarende tag i forhold til taghældning, skalk og knapt tag uden udhæng. Taget skal dækkes af ikke-skinnende røde tagsten af tegl. Glansværdien for materialer skal være på 10 eller derunder. 

8.7 Ved udskiftning af vinduer skal disse erstattes af vinduer, som svarer til de oprindelige m.h.t. lod- og tværpost, samt sprosser som vist på tegninger på kortbilag 10. Sprosser skal være gennemgående og ikke påklistrede. Nye vinduesrammer skal udføres i træ eller aluminium. Vinduesglas skal være plant. Vinduesrammer skal være hvide. 

8.8 Eksisterende symmetri skal bevares, og eksisterende åbninger i facaden skal bevares. Der må ikke tilføjes nye åbninger ud over de i §8.14 nævnte ændring af tagkviste til altankviste, samt døre nævnt i §8.10.

8.9 Den fritlagte fremskudte sokkel i granit må ikke pudses op, men skal vedblive at være fritlagt.

8.10 Ved nedrivning af tilbygning i træ skal facaden på den oprindelige bygning reetableres i overensstemmelse med husets øvrige facadeudtryk. Det er muligt at etablere original døråbning, samt tilføje en ekstra ny dør i eksisterende vindueshul jf. tegning 2 på kortbilag 10.  

8.11 Ved den nordlige karnap kan der genetableres trappe til arealet foran. Pågældende trappe skal da etableres som vist på tegning 1 af kortbilag 10. 

8.12 Oprindelige skorstene skal bevares. 

8.13 Der må ikke opsættes solceller på bygningens facader eller tagkonstruktion.

8.14 Ved udstykning af hovedhuset til 2 tæt-lav boliger kan de to sydvendte kviste omdannes til 2 *indeliggende tagaltaner som en del af boligernes private friareal. De indeliggende tagaltaner skal placeres med minimum 1 meters afstand til gavl og minimum 1 meters afstand til frontispicen.

*Med indeliggende menes der at tagaltanen ikke må rage ud over facaden.

 

Følgende bevaringsbestemmelser gælder for eksisterende længebygning (bygning nr. 2) i delområde B (SAVE værdi 5):

8.15 Facader skal fremstå med filtset eller pudset overflade, og skal holdes i farver dannet af hvid eller gul jf. kortbilag 9. 

8.16 Ved udskiftning af tag skal dette erstattes af et tilsvarende tag i forhold til taghældning, skalk og knapt tag uden udhæng. Taget skal dækkes af ikke-skinnende røde tagsten af tegl. Glansværdien for materialer skal være på 10 eller derunder. 

8.17 Ved udskiftning af vinduer skal disse erstattes af vinduer svarende til de oprindelige, som er Dannebrogsvinduer med eller uden sprosse. Sprosser skal fremstå gennemgående enten ved at være fysisk gennemgående eller som påklistrede med spacer imellem glas hvor der er sprosser. Nye vinduesrammer skal udføres i træ eller aluminium. Vinduesglas skal være plant. Vinduesrammer skal være hvide.  

8.18  Åbninger i tagfladen kan ændres som vist på kortbilag 11. Ved ændring af placering af tagvinduer skal tagvinduer centreres over
facadeåbninger, så der opnås sammenhæng i facadeudtryk i hele facadens udstrækning.

8.19 Facadeåbninger i form af dør- og vindueshuller kan ændres. ved ændringer af facadeåbninger, skal eksisterende format og størrelse på vindue- og dørhuller bevares. ved ændring af facadeåbninger skal de placeres i overensstemmelse med princip som vist på facadeskitser kortbilag 11, hvor murpiller mellem åbninger må variere med to forskellige bredder.  I gavl mod Kalundborgvej kan der isættes trefags dannebrogsvinduer i stedet for de to eksisterende tofags dannebrosvinduer. 

§8.20 Der kan opsættes en altan på gavl af bygning 2, mod Kalundborgvej, som vist på kortbilag 11. Altan skal placeres centreret på gavlen og værn skal have lodrette balustre uden vandrette inddelinger. Altanen må maks være 1,5 meter dyb og 3,5 meter bred.

 

9.1 Veje

9.1.1 Vejadgang til lokalplanområdet skal ske fra eksisterende overkørsel ved Kalundborgvej, dog kan der etableres ekstra overkørsel jf. §9.1.2.

9.1.2 Ved etablering af parkeringsareal i det nordvestligste hjørne, skal der etableres en ny overkørsel fra Kalundborgvej med placering som angivet på kortbilag 5. Ny overkørsel må max være 4,5 meter bred, målt ved skel mod vej.

 

9.2 Stier

9.2.1 Hovedstier, der leder til boliger, skal befæstes med fast permeabel belægning i form af belægningssten af beton, tegl eller slotsgrus. 

 

9.3 Parkering

9.3.1 Der må maksimalt anlægges 37 parkeringspladser. Parkeringen skal ske som fællesparkering i delområde D med placering som angivet på kortbilag 5. Der skal anlægges parkering til tæt-lav boliger svarende til 1,5 p-plads pr. bolig. Der skal yderligere anlægges parkering til institution svarende til 1 p-plads pr. 50 m2 institutionsareal. Mindst 2 af p-pladserne skal udformes som Handicapparkeringsplads til almindelig bil og mindst en af parkeringspladserne skal udformes til handicapparkeringsplads til kassebil.  

9.3.2 Fællesparkering og vejareal i den nordøstlige del af delområde D, angivet som Fællesparkering 1 på kortbilag 5, kan udformes som fast belægning i form af asfalt, belægningssten eller grus.

9.3.3 Fællesparkering og vejadgang i den nordvestlige del af delområde D, angivet som Fællesparkering 2 på kortbilag 5, placerer sig inden for, og i nærhed til afstandszonen for det bevaringsværdige Ahorntræ. Fast belægning må derfor udformes som slotsgrus.  

 

9.4 Cykelparkering

9.4.1 Der skal anlægges plads til minimum 2 cykelparkeringspladser pr. bolig. Cykelparkeringen kan placeres i boligens private forhave og/eller baghave. 

9.4.2 Der skal anlægges minimum 20 cykelparkeringspladser til institutionen. 

 

§10.1 Kalundborgvej er en af indfaldsvejene til Holbæk by og skal derfor fremstå æstetisk og sammenhængende langs hele vejen. Skiltning og reklamering må derfor kun finde sted med tilladelse fra Holbæk kommune. 

§10.2 Gavlreklamer, reklameflag og reklamebannere er ikke tilladt.

§10.3 Der må kun skiltes for den pågældende ejendoms anvendelse som institution og henvisning til boligers husnumre. Der må ikke skiltes for liberalt erhverv i egen bolig udover på egen postkasse.

Der må ikke opsættes skiltning på eksisterende bevaringsværdig bebyggelse udpeget på kortbilag 3.

§10.4 Der må kun opsættes et fritstående skilt på ejendommen. Hvis der er flere institutioner skal skiltning samles som et samlet fritstående skilt som samordnes med et fælles udtryk. Der kan herudover opsættes skiltning på støjafskærmning.

§10.5 Frit stående skilt må ikke overstige 1,5 meter i højde og må ikke overstige 1m i bredde. Skilte skal placeres på egen grund og skal holde en afstand til nabo på 2,5m.

§10.6 Skiltning på støjhegn skal udformes som mindre skiltebånd eller enkeltstående bogstaver/reliefbogstaver. Bogstavhøjden må ikke overstige 50cm.

§10.7 Skilte skal samordnes med ejendommens arkitektoniske udtryk og farvekoordineres i overensstemmelse med udvalgte farver som angivet på kortbilag 9. (hør med ejer om den grafiske profil for deres institution kan rummes i dette)

§10.8 Belysning af skilte skal være afdæmpet og nedadrettet og må ikke medføre til blændingsgener for trafikanter, eller brugere af ejendommen.

 

11.1 Lokal afledning af regnvand (LAR)

11.1.1 Der skal på udvalgte områder, som markeret på kortbilag 5, etableres foranstaltninger til håndtering af regnvand i form af en faskine under det nordøstlige parkeringsareal, samt et vådbassin i fællesarealet.

11.1.2 Regnvandsbedet skal udformes så det har rekreativ effekt og skal kunne akkumulere den mængde vand der falder på de befæstede arealer og tagflader for halvdelen af arealet af de befæstede arealer og tagflader indenfor lokalplansområdet jf. redegørelsens beskrivelse af faskine. regnvandsbedet skal anlægges med en længde der svarer til 3 gange bredden. Der skal anlægges et mindre forbassin for at opnå størst effekt.

11.1.3 Faskine skal kunne akkumulere den mængde vand der falder på de befæstede arealer og tagflader for halvdelen af arealet af de befæstede arealer og tagflader indenfor lokalplansområdet jf. redegørelsens beskrivelse af faskine.

 

11.2 Terræn

11.2.1 Indenfor lokalplanens område må der, ikke ske terrænregulering udover +/- 0,5 meter i forhold til det eksisterende terræn, og ikke nærmere naboskel end 1 meter. 

11.2.2 På ejendommens nordøstlige del, kan der terrænreguleres +/- 0,75 meter i forhold til eksisterende terræn og ikke nærmere naboskel end 1 meter, som angivet på kortbilag 5.

11.2.3 I forbindelse med etablering af LAR-foranstaltninger, som angivet på kortbilag 5, kan terrænet reguleres med op til +/-1,0 meter for at sikre, at en hensigtsmæssig vandafledning kan finde sted. Terrænregulering ifm. med LAR-anlæg skal afsluttes i flade, bløde kurver med maksimal hældning på 1:5. 

 

12.1 De fælles friarealer er placeret i delområde C, som angivet på kortbilag 5, skal bestå af lege-, aktivitets- og opholdsmuligheder. De må ikke benyttes til nogen form for oplag eller parkering. 

12.2 Friarealerne skal indrettes og beplantes med varierende beplantninger og små trægrupper som f.eks. mindre og/eller mellemstore prydtræer som almindelig hæg, skovæble, paradisæble el lign., der skaber forskellige rumligheder, og indbyder til ophold og aktivitet.

12.3 Friarealerne skal disponeres med forskellige lege-, aktivitets- og opholdsmuligheder som vist på kortbilag 3. Lege- og aktivitetsmuligheder skal appellere til alle aldre, børn og unge såvel som ældre. 

 

For alle delområder gælder:

13.1 Bevaringsværdig beplantning

13.1.1 De, på kortbilag 8, markerede træer af høj værdi er udepegede som bevaringsværdige pga. deres karaktergivende og kulturhistoriske værdi, samt betydning for biodiversiteten i området. Disse træer må ikke fældes uden Holbæk Kommunes tilladelse. 

13.1.2 I tilfælde af, at et bevaringsværdigt træ af høj værdi jf. kortbilag 8 går ud, eller vurderes af en fagkyndig personale til at til at være et risikotræ og udgøre en fare for omgivelserne, må dette fældes. Fældning af træer skal ske af fagkyndig personale med den nødvendige viden, erfaring og udstyr til at udføre arbejdet sikkert. Efterfølgende skal træet erstattes af et nyt tilsvarende solitært træ i en væsentlig størrelse der indenfor en kortere årrække vokser til sammenligneligt udtryk og rummelig karakter som det fældede. Erstatningstræ skal være Ahorn, Stilkeg, eller Lind og skal ved udplantning have en størrelse som SHO K. 30-35cm. der svarer til et opstammet træ med gennemgående stamme med diameter på stamme på 30-35cm. målt i en højde af 1meter. 

13.1.3 De bevaringsværdige træer er omfattet af en afstandszone, der skal sikre beskyttelse af træerne. Afstandszonen følger den bredeste kronbrede ( (drypzonen)  for hvert af de pågældende træer jf. redegørelsen. Inden for afstandszonen må der ikke opføres primær bebyggelse, og ej heller graves eller køres med maskiner i forbindelse med anlægsfase jf. regulativ for bevaringsværdige træer og buske, som fremgår i redegørelsen under afsnittet "natur".

13.1.4 De, på kortbilag 7 og kortbilag 8, markerede træer med betydning for bilag IV-arter er omfattet af EU's Habitatdirektiv. Disse træer skal bevares og må ikke fældes uden Holbæk kommunes tilladelse.

13.1.5 Eksisterende beplantning langs skel, som angivet på kortbilag 8, skal bevares hele vejen rundt om ejendommen og skal fortsat have karakter af læhegn, samt hæk ud mod Kalundborgvej. Der kan laves hul til ny indkørsel i hæk mod Kalundborgvej. Eksisterende beplantning langs skel kan udtyndes og beskæres så der kommer lys til nye boliger, og der skal suppleres med tæt beplantning hvor der er huller i den eksisterede beplantning så der opnås en tæt sammenhængende beplantning langs skel. Beplantning langs skel kan suppleres med trådhegn indvendigt.

 

13.2 Anden beplantning

13.2.1 For- og baghaver tilknyttet boliger og institution skal afgrænses af klippet hæk som Bøg eller Avnbøg. Der kan etableres havelåger i baghavernes afgrænsning. Havelåger skal fremstå ens i materiale og farve jf. kortbilag 9.  

13.2.2 Ny beplantning må etableres i delområde C og D. Ny beplantning kan søges etableret med udgangspunkt i de arter, der naturligt har etableret sig i området for at imødekomme stedets karakter og den eksisterende fauna.  

13.2.3 Beplantning kan etableres i forbindelse med regnvandsbedet, for at give det et grønt præg når bassinet er tørlagt, og derved øge den rekreative værdi. 

13.2.4 Al fældning og beskæring af eksisterende træer og beplantning, der ikke er udpeget bevaringsværdigt jf. kortbilag 7 og 8 inden for planområdet skal finde sted i perioden 1. september til 31. oktober af hensyn til fugles yngleperioder og eventuelle flagermus. Fældning af træer skal ske af fagkyndig personale med den nødvendige viden, erfaring og udstyr til at udføre arbejdet sikkert.

 

13.3 Øvrige ubebyggede arealer

13.3.1 Gårdrummet, der indrammes af eksisterende hovedhus og længebygning, skal bevares og fremstå som ét samlet gårdrum. 

13.3.2 Gårdrummets eksisterende belægning bestående af pigsten samt en stensætning, som fremgår af kortbilag 5, skal så vidt muligt bevares for at understøtte fortællingen om ejendommens brugsfunktioner gennem tiden.   

13.3.3 De ubebyggede arealer i delområde C og D skal holdes ryddelige, og må ikke benyttes til oplag og parkering, der er udover det forventelige i et boligområde. Eksempelvis må henstilling og parkering af køretøjer over 3.500 kg, opstilling af fritidsbåde, uindregistrerede køretøjer, campingvogne og lignende ikke finde sted inden for lokalplanområdet. Handicapbusser er undtaget herfor. 

 

14.1 Der skal etableres belysning langs hovedstier, der leder til boliger, og ved parkeringsarealer.

14.2 Belysning langs hovedstier og i friarealer må etableres som pullertbelysning eller lignende i en maks. højde på 1,2 meter.

14.3 Belysning ved parkering må etableres som mastebelysning med en maksimal lyspunktshøjde på 4,2 m. 

14.4 Belysningen skal være afskærmet, så det ikke generer omboende med blændingsgener. Belysning skal placeres under hensynstagen til naboer. 

 

15.1 Tekniske anlæg og installationer, herunder el-og varmepumper samt ventilation skal placeres og inddækkes så de ikke skæmmer indsigt til de bevaringsværdige bygninger fra Kalundborgvej, og så de ikke er synlige fra fælles friarealer i delområde C. Tekniske anlæg må ikke placeres i delområde C. Tekniske anlæg skal  fremstå som en integreret del af det arkitektoniske udtryk ved f.eks. at tekniske anlæg inddækkes med materialer tilsvarende materialer og farveholdning på sekundær bebyggelse og /eller ved at de skjules bag beplantning. Placering af varmepumper skal overholde de nugældende krav til støjgrænseværdier fra miljøstyrelsen. 

15.2 Hvis der installeres varmepumpe eller lignende teknisk anlæg ved eksisterende bevaringsværdig hovedbygning, må uddel ikke placeres så den står op ad facader på eksisterende bevaringsværdige hovedbygning. Anlæggets uddel skal placeres så den står fritstående og afskærmet i delområde D, som beskrevet i ovenstående §15.1

15.3 Transformerstationer, elfordelingsskabe og lign. skal indpasses i området under hensyn til, at de bliver så lidt synlige som muligt.

15.4 Ladestandere til elbiler kan etableres og placeres ved det nordøstlige og nordvestlige parkeringsareal.  

15.5 Ledninger skal føres i jorden.

15.6 Området kan forsynes med fælles antenneanlæg, kabelnet og lignende signalanlæg. Der må som udgangspunkt ikke opsættes tv- og radioantenner på bygninger. 

15.7 Der skal etableres separate affaldssystemer i et fælles renovationsareal for hhv. boliger og institution jf. placering angivet på kortbilag 5. Bestemmelser for renovationsarealets fremtræden er beskrevet i § 7.4.2.

 

For alle udpegede træer med betydning for bilag IV-arter gælder:

16.1 De, på kortbilag 7, udpegede træer er omfattet af EU's Habitatdirektiv, da de vurderes at have betydning for flagermus.

 

Specifikt for lindetræ og ahorntræ gælder:

16.2 Lindetræet og ahorntræet skal bevares, og må ikke fældes. 

16.3 Eventuel beskæring af træerne skal sikre, at skader og hulheder ikke påvirkes af beskæringen. Beskæringen af træerne skal ske i perioden fastsat af artsfredningsbekendtgørelsen for fældning af træer med hulheder og spættehuller i perioden 1. september til 31. oktober.

 

Specifikt for poppeltræer og navr gælder:

16.4 Række af popler samt en navr, der er placeret i skel i syd, skal bevares jf. bestemmelserne om bevaringsværdig beplantning §12.1, da disse vurderes at have betydning for bilag IV-arter beskyttet af EU's Habitatdirektiv.

16.5 Ved stygning af popler og beskæring af navr skal dette foretages uden for flagermusenes yngleperiode og dvaleperiode, og i perioden fastsat af artsfredningsbekendtgørelsen for fældning af træer med hulheder og spættehuller i perioden 1. september til 31. oktober. 

16.6 Fældning af pågældende træer må først ske efter en yderligere konkret vurdering og tilladelse fra Holbæk Kommune. 

 

For alle udpegede bebyggelser med betydning for bilag IV-arter gælder:

16.7 Forud for nedrivning af de på kortbilag 7 udpegede bebyggelser, skal der udarbejdes en nedrivningsplan, der sikrer, at eventuelle flagermus udsluses og ikke kommer til skade under nedrivningsprocessen.

16.8 Nedrivning af udpegede bebyggelser må ikke foretages i sommerperioden eller vinterperioden uden forudgående lytning og eftersøgning efter flagermus foretaget af fagperson. Såfremt der er flagermus i bygningerne, skal nedrivning udsættes til efterårsperioden (d. 1. september til 31. oktober.) eller til foråret (d 15.april - 31. maj).

 

17.1 Det er en forudsætning for anvendelse til boligformål, at bebyggelse udformes, så Miljøstyrelsens til enhver tid gældende vejledende grænseværdier for vejtrafikstøj kan overholdes. 

17.2 En forudsætning for at etablere boliger i planområdet, hvor den målte støj er højere end 58 dB er, at bebyggelsen indrettes med særlig støjisolering eller støjafskærmning, så der sikres et forsvarligt støjniveau indendørs både med lukkede og åbne vinduer. 

17.3 Alle etablerede vinduer i bygninger, der er udsat for støjgener, skal være støjreducerende, så det sikres, at det indendørs støjniveau lever op til Miljøstyrelsens anbefalede støjgrænseværdier. 

17.4 En forudsætning for fælles friarealer i delområde C, samt boligernes baghaver er, at støjniveauet i pågældende dele af planområdet er under 58 dB. 

17.5 Støjafskærmning skal placeres som angivet på kortbilag 5. Støjafskærmningen må have en maks. højde på 1,7 m.  ( undersøg hvad er minimums højde) og skal fremstå i teglsten med filtset eller pudset overflade i samme farve som bebyggelserne, eller som tæt lodret plankeværk i træ for at de visuelt tilpasser sig omgivelserne. Støjafskærmningen kan dækkes af beplantning på begge sider for at mindske lydrefleksioner. 

 

18.1 Ny bebyggelse skal tilsluttes kollektiv vandforsyning, samt de offentlige anlæg for spildevand.

 

19.1 Hvis området udstykkes til forskellige ejere, skal der oprettes en grundejerforening med medlemspligt for samtlige grundejere inden for lokalplanens område. Grundejerforeningen skal oprettes, når halvdelen af ejendommene er taget i brug. 

19.2 Grundejeren eller grundejerforeningen er forpligtiget til at varetage drift og vedligeholdelse af belysning, private fællesveje, stier, parkeringsarealer, LAR-løsninger og friarealer, herunder også beplantning. 

19.3 Det påhviler grundejerforeningen selv at udarbejde foreningens vedtægter, der skal godkendes af kommunalbestyrelsen.

 

20.1 Der skal være etableret støjafskærmning af friarealer og støjreducerende foranstaltninger i ny boligbebyggelse i overensstemmelse med § 16.1 - §16.5 , inden ibrugtagning af den første bolig.

20.2 Fælles friarealer skal være anlagt i overensstemmelse med §12.2.2 og §11.2 -§11.3 inden ibrugtagning af den første bolig i ny boligbebyggelse og inden ibrugtagning af ændret anvendelse af eksisterende institution til bolig.

20.3 Inden ibrugtagning skal boliger være tilsluttet kollektiv vandforsyning. 

20.4 Inden ibrugtagning af den første bolig i ny bebyggelse med boligformål, skal vejadgang, parkeringsarealer, og hovedstier være anlagt.

20.5 Ny bebyggelse må ikke tages i brug før Spildevandsplanens bestemmelser er overholdt, og der er foretaget den nødvendige klimasikring. Bebyggelsen skal være tilsluttet fælles private og offentlige anlæg for regn- og spildevand. 

 

 

21.1   Indtil planforslaget er endeligt vedtaget af Kommunalbestyrelsen må området ikke udnyttes på en måde, der kan foregribe indholdet af den endelige plan. Det gælder efter planlovens § 17 et midlertidigt forbud mod udstykning, bebyggelse og ændring af anvendelse. Den eksisterende lovlige anvendelse af ejendommen kan fortsættes som hidtil.

21.2   Når fristen for fremlæggelse af indsigelser og ændringsforslag er udløbet kan Kommunalbestyrelsen give tilladelse til, at ejendommen ændres eller bebygges i overensstemmelse med planforslaget. Disse midlertidige retsvirkninger gælder fra datoen for forslagets offentliggørelse og indtil forslaget er endelig vedtaget, dog højst indtil et år efter offentliggørelsen.

 

22.1 Efter Kommunalbestyrelsens endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er omfattet af planen, ifølge planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser. 

22.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v., der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.

22.3 Kommunalbestyrelsen kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan. 

 

23.1 Lokalplan 2.100 - Boliger ved Kalundborgvej 213 er vedtaget af Kommunalbestyrelsen d. XX.XX.2023