Bæredygtighed

Lokalplanen er et eksempel på at det grønne islæt i området prioriteres til fordel for yderligere byfortætning. Lokalplanen stiller krav til at en større del af den regn der falder på ejendommen skal hånderet lokalt via LAR - anlæg hvilket styrker biodiversiteten og aflaster Holbæk Fjord. Projektet genanvender eksisterende bygninger, i form af et plejehjem til nye små lejligheder, som der er stor efterspørgsel på i området. De nye lejligheder udlægges uden privat parkering men med to cykelparkeringspladser og opfordrer dermed til bevægelse og til at anvende den offentlige trafik i området

Bymiljø og lokale værdier

Grønne områder i byen

Området karakteriseres i Udviklingsplan for Holbæk bymidte som ”det grønne, det modige og det lokale”. Gårdrummet fremstår i dag som et grønt område med enkeltstående karakterfulde træer herunder et magnoliatræ. Gårdrummet indrettes på en sådan måde så overfladevand, så vidt det er muligt, håndteres på overfladen med forskellige LAR løsninger til fordel for biodiversitet. 

Bebyggelse og arkitektoniske kvalitet

Den gode arkitektur bidrager på en positiv måde til den by-arkitektoniske kvalitet og fortæller en historien om hvordan vi historisk har bygget alderdomshjem. Ved at omdanne Holbækhus med en bevarende lokalplan sikres den bevaringsværdige bygning mod uheldige ombygninger. Lokalplanen vil søge at fremhæve bygningens kulturhistoriske værdier således at historien om Holbækhus fortsat er en del af byens historie. 

Transport

Med den ny planlægning for Holbækhus vil der være krav om 1,5 parkeringsplads pr. bolig som modregnes de parkeringspladser som bygningerne i dag er godkendt til, og de resterende vil blive indbetalt til p - fonden. Det vil samlet set resultere i at de nye beboere vil skulle dele parkeringspladser med områdets øvrige beboere. Der er mangel på parkeringspladser i området hvilket vil betyde et øget incitament til at anvende offentlig transport. Der ligger en offentlig parkeringsplads på den anden side af gaden men bortset fra det er der 285 meter til nærmeste parkering og 650 meter til parkeringspladsen ved stationen. Lokalplanen vil stille krav til 2 cykelparkeringspladser per lejlighed. 

Ressourcer og miljø

Arealanvendelse og ressourcer

Fortætning af den eksisterende bystruktur er én af Holbæk Kommunes strategier for bæredygtig byudvikling. Ved at fortætte de eksisterende strukturer friholdes det åbne land for byudvikling. 

Projektet genanvender eksisterende bygninger, i form af et plejehjem til nye små lejligheder. I forbindelse med istandsættelsen af bygningen stiller lokalplanen krav til at vinduer sættes i stand og genanvendes i stedet for at investere i nye vinuder.

Bygningen forsynes i dag af naturgas men forventes at overgå til fjernvarme jf. den strategiske varmeplan og den efterfølgende handleplan fra Fors. 

Affaldshåndtering sker i skure der er indrettet til formålet og i alle de lovpligtige fraktioner. 

Vand og klimasikring

I forbindelse med omdannelse til bolig nedsættes afløbskoefficienten fra 0,7 - 0,5 . Det betyder at en større del af den regn der falder på ejendommen vil skulle hånderet lokalt via LAR - anlæg og derfor afholdes fra at blive ledt ud i Holbæk havn. Regnvand skal så håndteres på egen grund, på en måde, så det ikke gør skade på bygninger.