Baggrund og formål

Holbæk kommune har en ambition om af udvikle sig til at være en bæredygtig kommune i overensstemmelse med FNs Verdensmål og den Strategiske Energiplan, som kommunen vedtog i 2020. Kommunen oplever samtidig en stor interesse for at bygge nyt og bosætte sig i Holbæk Kommune. Således er nærværende lokalplan er udtryk for dette. Kun på denne måde vil den fortsatte udbygning af Holbæk Kommune kunne bidrage til implementeringen af såvel den kommunale som den nationale klimastrategi.

Lokalplanen er udarbejdet efter et ønske fra Better Energy om at etablere et solcelleanlæg ved Mørkøv i Holbæk Kommune. Projektet omfatter en solcellepark på cirka 54 hektar beliggende øst for Mørkøv. Solcelleanlægget forventes at opnå en årlig strømproduktion på ca. 43.000 MWh/år svarende til strømforbruget for ca. 11.000 husstande. Det er forventet at solcellepanelerne skal have en levetid på minimum 30 år.

Solcelleanlægget vil producere grøn strøm, som vil bidrage til at nå de kommunale, samt nationale klimamål om at øget grøn omstilling til vedvarende energiproduktion uden udledning af CO₂ og andre stoffer til atmosfæren.  Dette vil bidrage til Holbæk Kommunes klimamål om at nedsætte den kommunale CO₂ udvikling med 3 %.

Lokalplanen har til formål at muliggøre etablering af et teknisk anlæg i form af et solcelleanlæg, og at sikre at anlægget tilpasses landskabet og beskyttet natur i området, herunder at anlægget afskærmes af beplantning. Lokalplanen skal også sikre, at solcelleanlægget fjernes senest et år efter endt brug, og at arealet reetableres til natur- eller landbrugsformål.