Baggrund og formål

Lokalplanen er udarbejdet på baggrund af en ansøgning om at etablere et solcelleanlæg på op til ca. 90 ha. beliggende ved Tuse, syd for motorvejen. Det samlede areal er ca. 100 ha. 

Solcelleanlægget består overordnet af solcellepaneler, læskure til dyrehold, teknikbygninger og en transformerstation.

Området er beliggende i landzone og anvendes i dag til landbrug. Området er ikke tidligere lokalplanlagt og da der heller ikke er en
kommuneplanramme for området, skal der sideløbende med udarbejdelse af lokalplan udarbejdes et tillæg til kommuneplanen.

Formål

Det er lokalplanens formål at muliggøre etablering af et teknisk anlæg i form af solcelleanlæg, fastsætte principper for omfang, placering og at sikre afskærmning af anlægget med beplantning mod omgivelserne.

Beplantningsbælte og hegn

Solcelleanlægget skal afskærmes af et beplantningsbælte. For at minimere indkik til projektområde med solceller etableres et tætbevokset Beplantningsbælte, med en bredde på 6 meter rundt om parken, samt et trådhegn på indersiden af skovbæltet. Beplantningsbæltet vil bestå af egnstypiske arter, hvor de laveste arter plantes tættest på nabobeboelser og de højeste arter plantes tættest på projektområdet. Beplantningsbæltet skal fremstå med minimum 4 meters højde i udvokset tilstand for at sikre en afskærmende effekt (dog undtaget område udpeget til kirkeomgivelser, hvor beplantningen maks. må være 4 meter). Ved nabobeboelser vil der ydermere være et grønt område på op til ca. 20-30 meter.

Teknologivalg

Da solcelleteknologien er i hastig udvikling, samt at projektudviklingen af solcelleparken forventes at tage nogen tid, foretages valget af teknologi senere i projektudviklingen.

Af kendte teknologier i dag kan nævnes traditionel opstilling i øst/vest orienterede rækker, samt SAT teknologien, hvor rækkerne opstilles i nord/syd orienterede rækker. Herunder er de to teknologier kort beskrevet:

Traditionel teknologi: Solcellerne opstilles i øst/vest orienterede rækker, solcellepanelerne monteres i en fast hældning på omkring 35 grader. Der er knap 2 meter mellem rækkerne med solceller og arealet dækkes ca. 66 % med solceller (hvis arealet betragtes fra lodret). Installationen er 3 – 4 meter høj.

SAT teknologien: Solcellerne opstilles i nord/syd orienterede rækker, solcellepanelerne monteres på et stativ med tracking, som gør at solcellepanelerne orienteres mod øst ved solopgang, hvorefter solcellepanelerne følger solen i løbet af dagen. Der er 4-8 meter mellem rækkerne med solceller og arealet dækkes ca. 40 % med solceller (hvis arealet betragtes fra lodret). Installationen er 3 - 4 m høj.

Ved begge teknologier forbindes solcellepanelerne med kabler til invertere som forbindes til transformere opstillet inde på arealet og disse transformere forbindes samlet til elnettet. Arealet påtænkes afgræsset af får eller lignende dyr. Skure til dyrene placeres sammen med transformerne og indenfor de byggefelter der er udlagt.

Genskin/reflekser

Solcellepanelernes formål er at absorbere alt den energi der rammer solcellepanelet og reflektere så få stråler som muligt. Ansøger oplyser, at solcellepanelerne er designet til dette og tillige er solcellepaneler behandlet med antirefleks materiale, som minimerer genskinnet fra solcellepanelerne.

Tillige skal området være afgrænset af et beplantningsbælte.

Støj

De støjende komponenter i en solcellepark er inverterne og transformerne. Der er udarbejdet støjrapport, der viser, at støjen fra disse komponenter er lav, hvilket sammen med det store projektområde, muliggør dæmpning af støjen til et acceptabelt niveau ved projektområdets grænse til omgivelserne. Dette gøres ved at placere inverterne og transformerne så langt inde på projektområdet, at støjen er aftaget til et lavt niveau ved projektområdets grænse til omgivelserne.

Tilslutning til elnettet

Solcelleparken forventes tilsluttet i Tveje Merløse, men det endelige tilslutningspunkt afgøres af elnetselskabet. Afgørelsen for hvor solcelleparken skal tilsluttes træffes af det lokale elnetselskab Cerius og afgørelsen forventes først kendt på et senere tidspunkt i projektet. Forbindelsen fra solcelleparken til elnettet etableres som jordkabel. Det forventes at der skal etableres en større transformer på arealet, men dette afgøres af elnetselskabet når elnetselskabet beslutter hvor og på hvilket spændingsniveau solcelleparken skal tilsluttes elnettet.