Energi og forsyning

 

Energiforsyning

Cerius er netselskab og elleverandør i området, dvs. de har ansvaret for en sikker elforsyning i området. Der kan frit vælges elleverandør. Elleverandørselskabet er det selskab, der sælger el til slutbrugerne.

Varmeforsyning

Området ligger i øjeblikket uden for det kollektive varmeforsyningsområde, men der er fjernvarme i Jyderup by. Bygningsopvarmning skal ske i henhold til den til enhver tid gældende strategiske varmeplan for Holbæk Kommune.

Vandforsyning

Området forsynes med vand fra Jyderup Stationsby Vandværk, og ny bebyggelse forudsætter tilslutning fra herfra.

Regn- og spildevand

Størstedelen af lokalplanområdet er udpeget som område med risiko for oversvømmelse. Generelt gælder det, at ny planlægning eller ændret anvendelse inden for området skal ske jf. retningslinjerne for arealer med risiko for oversvømmelse i kommuneplanen.

Det skal i forbindelse med ethvert byggeprojekt undersøges, om der kan etableres nedsivnings- eller andre LAR-løsninger i området, hvor der tages højde for, om området kan håndtere vandet uden at medføre skade og forsumpninger i området eller på naboarealerne. Dette gøres dels ved at undersøge jordbundsforholdenes evne til at nedsive vand og dels ved at undersøge/monitere det sekundære grundvandsspejl og strømningsmønstre af det nedsivende vand/drænforhold og afløb herfra.

Lokalplanområdet skal spildevandskloakeres og er omfattet af Holbæk Kommunes Spildevandsplan. Spildevand skal ledes til den offentlige spildevandsledning, se Kortbilag 2. Jf. spildevandsplanen skal løsninger for håndtering af tag- og overfladevand dimensioneres til en 5års hændelse. Disse spildevandsløsninger vil ikke kunne håndtere store regnhændelser/skybrudssituationer. Derfor skal et område indrettes sådan, at vand ved store regnhændelser ledes til områder, hvor der ikke sker skade på bygninger, infrastruktur eller andre sårbare installationer. Udgangspunktet er, at der skal kunne håndteres en 100års hændelse inden for lokalplanområdet.

Lokalplanen stiller krav til, at regnvand skal håndteres inden for lokalplanområdet i udlagte regnvandsbassiner. Da lokalplanområdet er omfattet af "Område med Særlige Drikkevandsinteresser" (OSD), stiller lokalplanen ligeledes krav til foranstaltninger, der forebygger forurening af grundvandet. Af hensyn til grundvandsbeskyttelsen må der ikke ske punktnedsivning af tag- og overfladevand. Nedsivning i vegetationsdækkede grøfter, herunder i regnvandsbassiner ved vegetation, er derimod tilladt.

Se Kortbilag 5 for arealer til regnvandshåndtering.

Holbæk Kommune opfordrer bygherre og projekterende til at kontakte de respektive forsyningsvirksomheder og myndigheder tidligt i projekteringsfasen med henblik på koordinering, råd og vejledning.

Holbæk Kommunes myndighedsopgaver på spildevandsområdet, f.eks. spildevandstilladelser, varetages af Virksomhed og Miljø.

Tilladelse til tilslutning til den offentlige kloak skal søges hos Holbæk Kommune.

Mere information:

Generelt om etablering af spildevandsanlæg: Spildevandsanlægget skal etableres på privat anledning, og det kræver forsyningsselskabets godkendelse. Det forventes, at det udførte kloakanlæg kan overtages af forsyningsselskabet på visse vilkår. Tilslutning og overtagelse skal betragtes som et hele i forbindelse med tilladelsen til udførelsen. Inden kloakanlægget udføres, skal der være truffet en aftale mellem forsyningsselskabet og den, der lader anlægget udføre, om den økonomiske afregning i forbindelse med forsyningsselskabets overtagelse af anlægget. Herunder skal der træffes aftale om kloaktilslutningsbidrag og eventuel godtgørelse for anlæggets værdi. Der skal yderligere træffes aftale om dimensioneringen af anlægget, før det eventuelt kan overtages af forsyningsselskabet. Det er forsyningsselskabet, der afgør, om det ønsker at overtage et privat fælles spildevandsanlæg. ​

Opfordring til bygherre: Holbæk Kommune opfordrer bygherre og projekterende til at kontakte de respektive forsyningsvirksomheder og myndigheder tidligt i projekteringsfasen med henblik på koordinering, råd og vejledning.Holbæk Kommunes myndighedsopgaver på spildevandsområdet, f.eks. spildevandstilladelser, varetages af Natur, Miljø og Vand. Tilslutning til den offentlige kloak skal færdigmeldes af autoriseret kloakmester til Holbæk Kommune. Tilladelse til etableringer af LAR-løsninger skal søges hos Natur, Miljø og Vand i Holbæk Kommune.

Eksempler på LAR: Se flere eksempler på løsninger til lokal håndtering af regnvand på www.laridanmark.dk