Støj

Planlovens § 15A fastlægger, at en lokalplan kun må udlægges støjbelastede arealer til støjfølsom anvendelse, hvis planen med bestemmelser om etablering afskærmningsforanstaltninger kan sikre den fremtidige anvendelse mod støjgener.  

I henhold til Miljøstyrelsens vejledning nr. 4/2007: ” Støj fra veje” og Vejledning nr. 1/997: Støj og vibrationer fra jernbaner samt Tillæg til vejledning nr. 1/997: Støj og vibrationer fra jernbaner, skal følgende grænseværdier for trafikstøj:

Støjniveauet må ikke overskride de nedenfor angivne værdier målt i Lden (dB):
• Udendørs opholdsarealer i forbindelse med boliger: 58 fra vejtrafik og 64 fra jernbanetrafik

Indendørs med delvist åbne vinduer (0,35 m2):
• Boliger: 46 fra vejtrafik og 52 fra jernbanetrafik

Indendørs med lukkede vinduer:
• Boligers: 33

For at sikre overholdelse af Planlovens § 15a og støjgrænserne, så er der udarbejdet en akkrediteret støjrapport som viser, at der skal etableres støjafskærmning mod jernbanen og Roskildevej for at sikre boliger imod støj større end støjkravene, se bilag 9. Lokalplanen fastlægger bestemmelser som sikre etablering af en støjmur som beskrevet i støjrapporten ud imod Roskildevej og en jordvold, suppleret med en mindre støjmur, ud imod jernbanen. Støjmuren mod Roskildevej skal fremstå integreret og begrønnet og skal trækkes så langt ind på grunden at arealet mellem støjmuren og Roskildevej, giver indfaldsvejen til Holbæk by et grønt og naturligt indtryk. I støjrapporten, bilag 9, er placering og beskrivelse af støjmur og jordvold. Det er en forudsætning for ibrugtagning af byggeri at støjmur og jordvold er etableret i overensstemmelse med støjrapporten. 

Vibrationer

Miljøstyrelsen vejledende grænseværdi for mærkbare vibrationer i boliger er Law = 75 dB(KB) og der skal ud fra et forsigtighedsprincip overholdes en mindsteafstand på 50 m i forhold til jernbaner med fjerntog. Dette af hensyn til dels mærkbare vibrationer dels maksimalstøjniveauet ved boligen. 

Lokalplanen fastlægger en byggelinje på 50 m fra jernbanen, samt placering af byggefelter uden for denne byggelinje, således at boligerne opføres i overensstemmelse miljøstyrelsens vejledende grænseværdier. Grænseværdierne vurderes overholdt så længe der ikke opføres boliger tættere på jernbanen end 50 m. Etablering af støjvolden nævnt i afsnittet om støj er en forudsætning for ibrugtagning af byggeri efter planen. 

Jordforurening

Der er ikke registreret forurening indenfor planområdet. Hvis der efterfølgende ved grave- og anlægsarbejdet konstateres jordforurening, skal arbejdet indstilles og kan først genoptages, når dette godkendes af Holbæk Kommune. Holbæk Kommunes jordteam kan kontaktes på jord@holb.dk.

Fund og fortidsminder

Nordvest for lokalplanområdet er der et fortidsminde. Der er broen ved Kalve Å med fredningsnummer 3124:27. Broen er en sporbærende buebro, der er ca. 13 meter lang, 5 meter bred og 5 meter høj. Den vestlige del af broen er opført af tilhuggede granitkvadre og med teglstenshvælv, mens den østlige del er opført i beton. I hver side af broen er fløje opført af henholdsvis granitkvadre og beton. En mindre del af fortidsmindebeskyttelseslinjen overlapper planområdet. Der må ikke foretages ændringer i tilstanden inden for 100 m omkring fortidsminder. Formålet med bestemmelsen er at sikre fortidsmindets værdi som landskabselement samt indsynet til og udsynet fra fortidsmindet. Samtidig skal bestemmelsen sikre de arkæologiske lag i området omkring fortidsminderne, idet der oftest er særlig mange kulturhistoriske levn i områderne tæt ved de fredede fortidsminder. Kommunen kan i særlige tilfælde give dispensation fra bestemmelsen om, at der ikke må foretages ændringer i tilstanden. Ved vurdering af om der kan gives dispensation vil kommune lægge vægt på, om der er tale om et område, som i forvejen er påvirket af bebyggelse, og om det ansøgte kan placeres uden for fortidsmindebeskyttelseslinjen.

Der er registreret et ikke fredet fortidsminder indenfor lokalplanområdet.  Jf. museumslovens § 25 kan bygherren eller den, for hvis regning et jordarbejde skal udføres på landjorden, forud for igangsætning af arbejdet anmode Museum Vestsjælland om en udtalelse. Projektudvikler er i dialog med Museum Vestsjælland  vedr. en arkæologisk forundersøgelse. Såfremt der i forbindelse med grave- og anlægsarbejder konstateres fund af fortidsminder, skal den del af arbejdet, der berører fundet, straks indstilles, og fundet skal anmeldes til Museum Vestsjælland, jf. museumslovens § 27.

Miljøscreening

Der er foretaget en screening af lokalplanens miljømæssige påvirkninger i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK nr. 973 af 25-06-2020). Miljøscreeningen er offentliggjort på kommunens hjemmeside.

Ifølge lovens § 8, stk. 2 skal der gennemføres en vurdering af, om planer og programmer kan få en væsentlig indvirkning på miljøet, når disse;

1) er omfattet af stk. 1, nr. 1, og kun fastlægger anvendelsen af mindre områder på lokalt plan eller angiver mindre ændringer i sådanne planer eller programmer eller

2) i øvrigt fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser og kan forventes at få væsentlig indvirkning på miljøet.

Efter § 8, stk. 2, nr. 1 skal planer, der fastlægger anvendelsen af et mindre område på lokalt plan eller alene medfører mindre ændringer i forhold til den gældende planlægning dog kun miljøvurderes, hvis de må antages at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet. Planen omfatter 10,5 hektar og muliggør udbygning med boliger i tilknytning til et eksisterende boligområde, hvilket vurderes til at eller et mindre område på lokalt plan. 

Lokalplanen vurderes på baggrund af en screening ikke at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet og vurderes derfor ikke at være omfattet af krav om miljøvurdering af planer, da:

  • Planen fastlægger bestemmelser som sikre boliger imod støj og vibrationer fra trafikken på Roskildevej og jernbanen, således at miljøstyrelsens gældende støjkrav kan overholdes.
  • Planen indeholder bestemmelser som sikre, at regnvand håndteres indenfor planområdet.
  • Planen muliggør udvidelse af et eksisterende boligområde og byzone.
  • Planen sikre beskyttede § 3 naturtyper indenfor planområdet.
  • Planen påvirker ikke et udpeget internationalt naturbeskyttelsesområde, jf. § 8 stk. 1, pkt. 2,
  • Planen fastlægger ikke rammer for projekter omfattet af lovens bilag 1 og 2, jf. § 8 stk. 1 nr. 1,
  • Planen omfatter kun et mindre område på lokalt plan, jf. § 8 stk. 2 nr. 1,

Planen fastlægger ikke rammer for projekter, som må antages at få en væsentlig indflydelse på miljøet, jf. § 8 stk. 2, nr. 2.

Afgørelsen om ikke at udarbejde miljørapport blev offentliggjort på Holbæk Kommunes hjemmeside under annonceringer sammen med planforslaget.

Bilag IV-arter

Lokalplanen antages ikke at have væsentlig påvirkning af Natura 2000-områder og bilag IV arter, jævnfør Bekendtgørelse om administration af planloven i forbindelse med internationale naturområder samt beskyttelse af visse arter (Lovbekendtgørelse nr. 1383 af 26. november 2016). Detaljeret kendskab til bilag IV arter eller rasteområder for disse indenfor planområdet haves ikke.