Baggrund og formål 

Området ligger naturskønt med en placering ved Delhoved Skov og lige ned til Skarresø. Lokalplanen har til formål at sikre og fremhæve områdets landskabelige og biologiske kvaliteter. Området anvendes allerede i dag til rekreative formål og planlægningen har til formål at fremme og understøtte de rekreative, ferie- og fritidsformål i området. Kommuneplantillæg nr. 10, der udarbejdes i tilknytning til denne lokalplan, udlægger således planområdet med en fritidsramme. Lokalplanforslagets anvendelse er fritids- og rekreative formål.

Planlægningen er igangsat på baggrund af Jyderup Handleplan og vil muliggøre en større anvendelse af området til rekreative formål.

Siden Jyderup Handleplan er blevet udarbejdet, er der påbegyndt et større forskningsprojektet ”Nye veje i Naturpark Åmosen”, hvor forskere fra Roskilde Universitet undersøger naturparkens potentiale for at skabe regionaløkonomisk udvikling. Som en del af projektet har Norrøn landskabsarkitekter tegnet skitseforslag til en række stærke ’landskabsikoner’ i hele Naturpark Åmosen. Et landskabsikon skal forstås som en helhedsorienteret og tydelig markering og brug af et sted gennem bygningsrammer, rekreative anlæg samt stier og en stærk formidling.

Naturpark Åmosen er initiativtagere til projektet om opførelse af et landskabsikon/naturrum i Jyderup. Naturparkens bestyrelse udpeger Jyderup som en naturlig ”Port til Åmosen”. Et ’naturrum’ er en bygning, som har til formål at formidle områdets særegne natur og kulturhistorie. Naturpark Åmosen udgør et sammenhængende område med ådale, søer og moser og strækker sig foruden i Holbæk Kommune sig også over arealer i hhv. Sorø og Kalundborg Kommuner.

Holbæk Kommune ejer arealet og indgår en partnerskabsaftale og en benyttelsesaftale med Naturpark Åmosen. Naturpark Åmosen planlægger at søge fonde til opførelse af naturrummet. Projektudvalget for Udvikling af Lokalområderne har tildelt 500.000 kr. i tilskud til udvikling af naturrummet.