Miljø

 

Støj

Der er ikke inden for området større veje, jernbane eller anden infrastruktur, der giver anledning til væsentlige støjpåvirkninger.
Med planforslagene gives mulighed for, at det offentlige byrum på Filmtorvet kan anvendes lejlighedsvis til events, udendørs filmforevisning, open air-koncert m.v. Ved afholdelse af events vil forekomme afledte, tidsbegrænsede støjpåvirkninger inden for nærområdet.

OBS. Se evt. Miljøministeriets publikationer ”Støj fra Veje” - vejledning nr. 4, 2007, ”Ekstern støj fra virksomheder” - vejledning nr. 5, 1984, ”Støjkortlægning og støjhandlingsplaner” - vejledning nr. 4, 2006, samt vejledninger om flystøj (nr. 5/1994) og jernbanestøj (nr. 1/1997).

Jordforurening

Arealet er tidligere erhvervsareal, hvoraf en stor del har været anvendt til skrot- og jernhandel. Jorden i området består desuden af opfyld, som også medfører en forureningsrisiko. Der er således registreret jordforurening på vidensniveau V1 inden for næsten hele lokalplanområdet. For at gennemføre projekter i området vil det være nødvendigt at afklare forureningsgraden og evt. at søge om tilladelse efter jordforureningslovens §8, for at sikre, at forureningerne ikke udgør en trussel for mennesker eller miljø i den fremtidige brug.

Hvis der efterfølgende ved grave- og anlægsarbejdet konstateres jordforurening, skal arbejdet indstilles og kan først genoptages når dette meddeles. Fundet anmeldes til Vækst og Bæredygtighed, Holbæk Kommune jf. jordforureningslovens § 71. Send en mail til jord@holb.dk eller kontakt os på tlf. 72 36 36 36. Ændret anvendelse af kortlagt forurenet jord kan kræve tilladelse efter jordforureningslovens § 8.

Fund og fortidsminder

Der er ikke registreret fortidsminder inden for lokalplanområdet.

Arealet er opfyldt havneområde, og der vurderes således ikke at være mulighed for fund af arkæologisk betydning.

Såfremt der i forbindelse med grave- og anlægsarbejder konstateres fund af fortidsminder, skal den del af arbejdet, der berører fundet, straks indstilles, og fundet skal anmeldes til Museum Vestsjælland, jf. museumslovens § 27.

 

Miljøvurdering

Der er foretaget en screening af planforslagenes miljømæssige påvirkninger i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK nr 1225 af 25/10/2018). Miljøscreeningen er offentliggjort som bilag til planforslaget.

 

Ifølge lovens § 8, stk. 2 skal der gennemføres en vurdering af, om planer og programmer kan få en væsentlig indvirkning på miljøet, når disse:

1) er omfattet af stk. 1, nr. 1, og kun fastlægger anvendelsen af mindre områder på lokalt plan eller angiver mindre ændringer i sådanne planer eller programmer eller

2) i øvrigt fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser og kan forventes at få væsentlig indvirkning på miljøet.

Efter § 8, stk. 2, nr. 1 skal planer, der fastlægger anvendelsen af et mindre område på lokalt plan eller alene medfører mindre ændringer i forhold til den gældende planlægning dog kun miljøvurderes, hvis de må antages at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet.

Planforslagene udlægger området til centerformål, offentlige formål, boliger og rekreative formål i overensstemmelse med eksisterende kommuneplanrammer. Arealet er beliggende centralt i byens havneområde ud til havnebassinet, i sammenhæng med eksisterende bebyggelse mod syd og vest, samt eksisterende renseanlæg mod øst. Dispositionen reducerer det maksimalt tilladte etageantal fra 6 etager i den centrale del af havneområdet, til maksimalt 3 etager inden for nærværende lokalplan, tilpasset bebyggelseshøjde ved eksisterende bygningshøjde ved biografen, jf. ovenstående beskrivelse af projektet. Bebyggelseshøjderne formidler hermed overgangen i skala fra det tæt bebyggede etagebyggeri i det centrale havneområde, til den lavere villabebyggelse mod øst, langs Strandmøllevej.

Planforslagene vurderes på baggrund af en screening ikke at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet og vurderes derfor ikke at være omfattet af krav om miljøvurdering af planer, da:

  • Realisering af bebyggelse indplaceres i et centralt byområde, med omkringliggende eksisterende nabobebyggelse, inden for rammerne af gældende kommuneplanrammer, og med maksimale bygningshøjder svarende til højde af eksisterende bebyggelse.
  • Der udlægges ikke nye overordnede veje eller trafikanlæg, da området kan betjenes via eksisterende vejadgange.
  • Området vurderes ikke at indebære særlige naturværdier, herunder såvel dyre- som planteliv.


Afgørelsen om ikke at udarbejde miljørapport offentliggøres sammen med planforslaget.

Bilag IV-arter

Der er ikke fundet bilag 4 arter indenfor området. Der forventes ingen påvirkning af beskyttede arter direkte eller indirekte.