Bestemmelser

I henhold til lovbekendtgørelse nr. 1157 af 01/07/2020 om planlægning med senere lovændringer fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

1.1 Det er lokalplanens formål,

  • at udlægge området til fritidsformål i form af kolonihaver,
  • at bevare karakteristisk beplantning og sikre områdets åbne grønne karakter,
  • at fastholde det arkitektoniske udtryk i haveloddernes bebyggelse, samt
  • at fastholde antal af havelodder og placering af disse.

2.1 Lokalplanens område afgrænses som vist på kortbilag 1 og omfatter følgende ejendomme, del af matr. Nr. 19a, Holbæk Markjorder.

2.2 Områdets zonestatus er byzone og skal forblive i byzone.

2.3 Lokalplanområdet opdeles i to delområder, delområde 1 og delområde 2, som vist på kortbilag 3.

3.1 Lokalplanområdet må kun anvendes til fritidsformål i form af kolonihaver. Kolonihaverne må ikke anvendes til helårsbeboelse, og overnatning må kun ske i perioden 1. april til og med 30. september, samt ved kortvarige ferieophold bestående af højst 3-4 ugers varighed, samt weekender og helligdage.

3.2 Indenfor delområde 1 må der kun opføres kolonihavebebyggelse og dertilhørende småbygninger, som vist på kortbilag 3.

3.3 Indenfor delområde 2 må der opføres fælles- og servicefaciliteter i form af toiletfaciliteter o. lign, fælles friarealer, beplantning og tekniske anlæg i form af transformerstationer o. lign. som vist på kortbilag 3.

4.1 Lokalplanområdet kan ikke udstykkes yderligere.

4.2 De enkelte havelodder må ikke udstykkes i selvstændige parceller/ejendomme, og der kan maksimalt være 21 havelodder indenfor lokalplanområdet, som angivet på kortbilag 3.

5.1 Placering og inddeling af kolonihavelodder skal ske i overensstemmelse med kortbilag 3.

5.2 Kolonihavebebyggelse skal placeres indenfor delområde 1, som vist på kortbilag 3. Der må placeres ét kolonihavehus på hvert kolonihavelod.

5.3 Bebyggelse må kun opføres i 1 etage uden udnyttet tagetage, med en maksimalhøjde på 4,5 m. Den maksimale facadehøjde må være 3 m.

Facadehøjden måles fra terræn og til underkant af tagudhænget. Ændres der på terrænet, måles højden fra det oprindelige terræn. Dette skal sikre, at der fx ikke fyldes med jord for at kunne bygge fra et højere niveau. Ved skrånende terræn regnes højden som en gennemsnitshøjde i bygningens hjørner.

5.4 I delområde 1 må bebyggelsesprocenten maksimalt udgøre 15% for det enkelte kolonihavelod. Kolonihavehuset må dog maksimalt udgøre 35 m2.

5.5 I delområde 2 må bebyggelsesprocenten maksimalt udgøre 10% og den enkelte bygning må maksimalt udgøre 50 m2.

5.6 Arealet af småbygninger og overdækninger over 0,5 m, målt uden tagrende, tæller med i den samlede maksimale bebyggelsesprocent for det enkelte kolonihavelod. Dog kan der opføres op til i alt max. 10 m2 småbygninger og overdækninger på hvert enkelt kolonihavelod, som ikke tæller med i bebyggelsesprocenten. Tagudhæng og overdækninger på op til 0,5 m, målt uden tagrende, medregnes ikke i den samlede bebyggelsesprocent og antal kvadratmeter bebygget.

Småbygninger skal etableres med en maksimal højde på 2,4 m.

Info:

Småbygninger omfatter alle mindre bygninger, der ikke anvendes til beboelse. Dette kan fx være udhuse, redskabs-, brænde- og cykelskure, drivhuse eller overdækket og inddækket terrasse. Hvis en bygning, uanset placeringen, anvendes til beboelse, så medregnes arealet til kolonihavehusets størrelse.

5.7 Småbygninger kan placeres tættere på havelodsafgrænsning end 1,5 m, men ikke tættere på skel end 1,5 m. Hvis småbygninger placeres tættere end 1,5 m fra havelodsafgrænsning, må der ikke placeres vinduer i facader, der vender mod skel/havelodsafgrænsningen.

5.8 Samlet længde af småbygninger placeret tættere på havelodsafgrænsninger end 1,5 m må ikke overstige 10 m (alle havelodsafgrænsninger tælles med. Er en bygning placeret i et hjørne er det kun den længste side der medregnes).

5.9 Hævede opholdsarealer, som terrasser o. lign. indenfor det enkelte kolonihavelod, må maksimalt hæves 30 cm over terræn og skal placeres minimum 1,5 m fra havelodsafgrænsning og minimum 2,5 m fra skel.

5.10 Bebyggelse til fælles- og servicefaciliteter må maksimalt opføres i 1 etage uden udnyttet tagetage, med en maksimal højde på 3 m. Den maksimale facadehøjde må være 2,4 m.

Facadehøjden måles fra terræn og til underkant af tagudhænget. Ændres der på terrænet, måles højden fra det oprindelige terræn. Dette skal sikre, at der fx ikke fyldes med jord for at kunne bygge fra et højere niveau. Ved skrånende terræn regnes højden som en gennemsnitshøjde i bygningens hjørner.

5.11 Der må ikke opsættes husstandsvindmøller indenfor lokalplanområdet.

5.12 Bebyggelse i delområde 2 må ikke opføres tættere på matrikelskel end 2,5 m.

6.1 Kolonihavebebyggelse må kun fremstå med træfacader. Småbygninger skal fremstå med facader i træ, komposit, stål, eller glas.

6.2 Kolonihavehuset skal udformes med saddeltag eller med fladt tag udført i tagpap, eternit eller som vegetation. Småbygninger skal udformes med saddeltag eller fladt tag udført i tagpap, eternit, vegetation, pvc eller glas..

6.3 Der må kun opsættes solceller på saddeltage. Solcellerne skal udføres i sort antireflekterende materiale og med sorte rammer og montering.

6.4 Der må ikke opsættes kommerciel skiltning og reklamering indenfor lokalplanområdet. Oversigts, Informations- og vejskilte er eneste tilladte skiltning indenfor lokalplanområdet, og må maksimalt udføres i en størrelse af 1,5 x 1,5 m.

6.5 Der må ikke anvendes blanke og reflekterende materialer med et glanstal over 20. Solceller, solfangere, tagvinduer, flade tage på overdækninger samt drivhuse er dog undtaget.

7.1 Vejadgang til lokalplanområdet skal ske fra Lammefjordsvej.

7.2 Vej- og stiforløb i lokalplanområdet bibeholdes og udlægges som vist på kortbilag 4.

7.3 Stamvej og stier i lokalplanområdet skal være belagt med grus, fast belægning eller græs.

7.4 Stamvejen jf. Kortbilag 4, skal have funktion som brandvej, og kørebanebredden skal være minimum 3 meter, med fri passage og være offentlig tilgængelig.

7.5 Parkering må ikke ske på de enkelte havelodder

7.6 Biler over 3500 kg og uindregistrerede køretøjer samt campingvogne og både, må ikke henstilles inden for lokalplanområdet.

8.1 De udpegede bevaringsværdige træer jf. kortbilag 3, må ikke fældes eller fjernes. Træerne skal genetableres som højstammede træer i kvalitet SHO 14-16 mtk, såfremt de bliver syge, og må kun fjernes af sikkerhedsmæssige hensyn efter aftale med Holbæk Kommune.

De bevaringsværdige træer kan være yngle- eller opholdssted for flagermus. Beskæring af større grene med eventuelle hulheder må kun ske efter udslusning og på et tidspunkt, hvor træet ikke huser ynglende eller overvintrende flagermus. Beskæring skal ske mellem d. 1. september og d. 1. november, da det udover flagermusene er til mindst gene for ynglende fugle og beplantningen generelt.*
*Beskæring af bevaringsværdige træer må udover det nævnte først ske efter en konkret vurdering og med tilladelse fra Naturteamet, Holbæk Kommune.

8.2 Kolonihaveloddernes afgrænsning skal markeres med beplantning i form af en hæk på maksimalt 1.80 m højde mod nabolodder.

Mod interne veje og stier må hegnet dog maksimalt være 1,4 m højt og kan udføres som hæk, stakit eller lignende

8.3 Befæstelsesgrad for kolonihavelodderne må maksimalt udgøre 40 %.

8.4 Der må ikke terrænreguleres mere end +/- 0,5 m i forhold til det eksisterende terræn. Der må ikke ske terrænregulering tættere end 1 m fra havelodsafgrænsning.

8.5 Kolonihavebebyggelse, der tilsluttes vandforsyning, skal samtidig tilsluttes en opsamlingstank.

8.6 Udendørs belysning, herunder vej- og stibelysning, skal etableres således, at der ikke forekommer blænding og oplysning af både kolonihavebebyggelse og naboarealer.

8.7  Affaldshåndtering indenfor lokalplanområdet, skal ske efter den til enhver tid gældende affaldsplan for Holbæk Kommune

9.1 Tekniske anlæg og installationer, herunder el- og varmepumper samt ventilation, skal placeres således at de ikke er synlige fra vej og fællesarealer. De kan f.eks. inddækkes i trækonstruktion og have perforeret metalgitter bemalet som de øvrige sekundære bygningsdele.

Tekniske anlæg, som varmepumper o. lign. skal ydermere placeres minimum 2 m fra havelodsafgrænsning og matrikelskel, grundet mulige støjgener.

9.2 Transformerstationer skal placeres indenfor delområde 2, og indpasses i lokalplanområdets samlede udtryk til mindst mulig gene for områdets beboere og under hensyntagen til nabobebyggelse.

9.3 Der må ikke opsættes radioantenner og parabolantenner på kolonihaverne. Parabolantenner med en diameter på mindre end 1 m kan dog tillades opstillet på terræn, hvis de placeres minimum 1,5 m fra havelodsafgrænsning

9.4 Der må ikke opsættes mobilantenner inden for lokalplanområdet.

9.5 Ledninger skal føres under terræn.

9.6 Kolonihavebebyggelse, der tilsluttes vandforsyning, skal samtidig tilsluttes en opsamlingstank.

10.1 Indehavere af en kolonihave indenfor lokalplanområdet skal være medlem af kolonihaveforeningen for Haveforeningen Møllevangen.

10.2 Kolonihaveforeningen skal stå for drift og vedligehold af områdets fællesarealer, bl.a. veje og stier o. lign.

11.1 Hvis kolonihavebebyggelse tilsluttes vandforsyning, skal denne også tilsluttes en opsamlingstank.

11.2 Kolonihavehuse kræver ikke godkendelse af den kommunale byggemyndighed, når der foreligger en lokalplan. Det forudsættes derfor, at sådan bebyggelse indenfor nærværende lokalplanområde opføres i overensstemmelse med redegørelse og bestemmelser i nærværende lokalplan.

12.1 Indtil forslaget er endeligt vedtaget af Kommunalbestyrelsen må området ikke udnyttes på en måde, der kan foregribe indholdet af den endelige plan. Det gælder efter planlovens § 17 et midlertidigt forbud mod udstykning, bebyggelse og ændring af anvendelse. Den eksisterende lovlige anvendelse af ejendommen kan fortsætte som hidtil.

12.2 Når fristen for fremlæggelse af indsigelser og ændringsforslag er udløbet, kan Kommunalbestyrelsen give tilladelse til, at ejendommen ændres eller bebygges i overensstemmelse med forslaget. Disse midlertidige retsvirkninger gælder fra datoen for forslagets offentliggørelse og indtil planen er endelig vedtaget, dog højst indtil et år efter offentliggørelsen.

13.1 Efter Kommunalbestyrelsens endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er omfattet af planen, ifølge planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.

13.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.

13.3 Kommunalbestyrelsen kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.

14.1 Lokalplan nr. 3.86 for Haveforeningen Møllevangen er vedtaget af Holbæk Kommunes administration den 13. september 2022.