Bæredygtighed

Holbæk Kommunes strategi og handleplan for bæredygtig udvikling opstiller en række mål og indsatser for en bæredygtig udvikling, gennem nedsættelse af miljøbelastningen og bevarelse af biodiversiteten. For at indfri disse mål er det bl.a. besluttet at regnvand skal anvendes som en gevinst for byens rum og i muligt omfang bortledes lokalt. Planen er desuden vurderet i forhold til en række bæredygtighedsparametre, som beskrevet nedenfor.

Bymiljø og lokale værdier


Grønne områder i byen

Det samlede lokalplanområde er disponeret, så der sikres sammenhæng til byens grønne struktur, hvor den grønne kile centralt i bebyggelsen er koblet til stisystemer og adgang til de store grønne områder ved Fælleden.
Dispositionen arbejder med en opdeling mellem offentlig, halvoffentlige og private uderum, der skaber variation i uderummene og tilbyder ophold med skiftende hensyn til sol, og skygge.

Lokalplantillægget indebærer ikke væsentlige ændringer ved de grønne områder, set i forhold til det eksisterende plangrundlag. Lokalplantillægget indebærer, at der gives lidt større bredde på den del af den mindre grønne kile, der strækker sig syd for de udlagte byggefelter.

Det gældende planforslag sikrer, at min. 20 % af området skal anlægges som en grøn kile.

Bebyggelse og arkitektonisk kvalitet

Lokalplantillægget indebærer ikke væsentlige ændringer ved det arkitektoniske udtryk set i forhold til det eksisterende plangrundlag.

Bebyggelsens højde og etageantal svarer til de maksimalt tilladte højder og etageantal i det gældende plangrundlag, og bestemmelser vedr. materialer og facadeudformning fastholdes ligeledes.

Projektforslagets arkitektoniske udtryk, materialevalg m.v. tilstræbes et nutidigt formsprog, eksempelvis ved referencer fra udviklers nyopførte boligbebyggelser ved Grønttorvet i Valby, men gerne inspireret af den lokale kontekst og stedet, eksempelvis de fine ”bedre byggeskik” boliger i nærområdet.

Ny bebyggelse kan orienteres frit i forhold til verdenshjørnerne, hvilket giver mulighed for at udnytte fx sollyset aktivt i forbindelse med opvarmning og lysindfald. Der er i materialevalg og arkitektur tænkt i en nutidig fortolkning af de stedlige kvaliteter.

Lokalområder og kulturarv

Byudvikling på det givne område er udtryk for en byfortætning af et centralt beliggende område, der har mistet sin tidligere anvendelse, og nu overgår til andre byformål. Området rummer ikke i sig selv kulturhistoriske udpegninger, men udviklingen bindes sammen med de omkringliggende eksisterende kvarterer i kraft af sin centrale beliggenhed.

Transport

Området er centralt beliggende og vurderes at understøtte muligheden for at fremme brugen af kollektiv transport. Med etablering af en ny cykelgade på Højen er samtidig givet mulighed for, at binde området sammen med eksisterende sti- og cykelforbindelser.

Natur

Naturbeskyttelse og planteliv

Lokalplantillægget indebærer ikke væsentlige ændringer ved planteliv set i forhold til det eksisterende plangrundlag. Da området indtil for nylig har været anvendt til idrætsformål vil planforslagene ikke påvirke et særligt planteliv. Lokalplantillægget indebærer ikke væsentlige ændringer ved dyreliv set i forhold til det eksisterende plangrundlag. Da området indtil for nylig har været anvendt til idrætsformål i form af boldbaner, stadion m.v., vil planforslagene ikke væsentligt påvirke et særligt dyreliv.



Ressourcer og miljø

Arealanvendelse og ressourcer

Lokalplantillægget vurderes ikke at indebære væsentlige ændringer ved arealforbrug set i forhold til det eksisterende plangrundlag.
Eksisterende planforslag er et udtryk for fortætning i en eksisterende bymæssig kontekst, og udnyttelse af eksisterende infrastruktur.
Området ligger indenfor et eksisterende forsyningsområde (FORS A/S) og en kapacitetsudvidelse vil kunne håndteres i vandværkets indvindingstilladelse.

Projektet tilknyttes til bestående ordninger i området. Jævnfør gældende regulativ for husholdningsaffald i Holbæk Kommune.

Vand og klimasikring

Lokalplantillægget indebærer ikke væsentlige ændringer ved håndtering af overfladevand set i forhold til det eksisterende plangrundlag. Regnvand fra området må maksimalt afledes med en afløbskoefficient fra området på 0.5, og der må maksimalt etableres en befæstelsesgrad på 50 %. Afvandingssystemet skal i videst muligt omfang opbygges af åbne grøfter, regnvandsbassiner og LAR-systemer. Ved etablering af regnvandsbassiner skal der søges tilladelse hertil og spildevandsmyndigheden skal give en tilladelse. Der er ikke registreret særlige grundvandsinteresser indenfor eller i nærheden af området.

Planforslaget ændrer ikke væsentligt på anvendelserne i lokalplanområdet og planforslaget vurderes ikke at udgøre en øget trussel for grundvandet. Et nyt boligområde vurderes at være en mindre forurenende aktivitet som ikke medfører forøget risiko for forurening af grundvandet og der vurderes derfor ikke at være behov for, at fastlægge særlige bestemmelser til grundvandsbeskyttelse i lokalplanen.

Forurening
Anvendelsen til boligområde vil ikke medføre en øget risiko for forurening.