Baggrund og formål
Holbæk kommune har en ambition om af udvikle sig til at være en bæredygtig kommune i overensstemmelse med FNs Verdensmål og den Strategiske Energiplan, som kommunen vedtog i 2020. Kommunen oplever samtidig en stor interesse for at bygge nyt og bosætte sig i Holbæk Kommune. Således er nærværende lokalplan er udtryk for dette. Kommunen forventer at bygherrerne og borgerne i denne og kommende lokalplaner vil implementere de nyeste forskrifter for energivenligt byggeri, når det kommer til materialevalg og opvarmning af huse og lejligheder. Kun på denne måde vil den fortsatte udbygning af Holbæk Kommune kunne bidrage til implementeringen af såvel den kommunale som den nationale klimastrategi.
Baggrund
Holbæk Kommune satte i foråret 2021 den kommunalt ejede ejendom Kalundborgvej 213 til salg. Ejendommen blev solgt, og lokalplanen er udarbejdet på baggrund af købers anmodning om opførelse af boliger på ejendommen. Nuværende lovlige anvendelse af eksisterende bebyggelser er institution. Projektforslaget fra ansøger viser et projekt med ny bebyggelse til 8 tæt-lav boliger, hvor de enkelte boliger vil være mellem 93-101 m2. Derudover opføres en ny bygning, med institutionsformål ligesom i de to eksisterende bygninger. Alle bebyggelser bliver maksimalt 1,5 etager og 8,5 meter høje. På sigt skal det være muligt at anvende alle bygninger på ejendommen til boligformål med en boligstørrelse på minimum 56 m2
Projektet er i overensstemmelse med kommunens intentioner om byudvikling og fortætning af den eksisterende by. Samtidig er projektet også i tråd med kommunens Boligstrategi fra 2020, hvori der er klargjort et behov for mindre boliger i Holbæk by. Projektet holder sig inden for den eksisterende kommuneplanramme.
Formål
Formålet med lokalplanen er at sikre ejendommens eksisterende bevaringsværdige bebyggelse og beplantning, og sørge for at nye bebyggelser opføres i harmonisk sammenhæng med det eksisterende. De bevaringsværdige bygninger og beplantninger udgør tilsammen en helhed med kulturhistorisk betydning for området omkring Kalundborgvej. Samtidig spiller de bevaringsværdige beplantninger en væsentlig rolle for biodiversiteten i området og er vurderet til at være potentielle habitater for bilag lV-arter som flagermus.
Lokalplanen fastlægger bestemmelser omkring bevaring af eksisterende bebyggelse og beplantning, ny bebyggelses omfang, fremtræden og placering, sikring mod støjgener, placering af grønne friarealer og parkering, m.v.