Energi og forsyning
Området ligger i et udbygget byområde med eksisterende forsyning, herunder eksisterende forsyningsledninger.
Energiforsyning
SEAS/NVE er netselskab og elleverandør i området, dvs. de har ansvaret for en sikker elforsyning i området. Der kan frit vælges elleverandør. Elleverandørselskabet er det selskab, der sælger el til slutbrugerne.
Varmeforsyning
Området ligger inden for et kollektivt varmeforsyningsområde, udlagt med naturgasforsyning. Kommunalbestyrelsen ønsker at udfase brugen af fossile brændstoffer, og varmeforsyningen kan i stedet udføres som fjernvarme, eller som individuel opvarmning og i henhold til den enhver tid gældende strategiske varmeplan for Holbæk Kommune. Opvarmning skal i så fald baseres på vedvarende energi. Holbæk Kommune gør opmærksom på, at opsætning af evt. ventilation/varmepumper skal leve op til miljøstyrelsens støjgrænser, og at de skal opsættes med størst mulig hensyntagen til naboer.
Der er ikke ved eksisterende forhold fjernvarme i nærområdet, og en tilslutning hertil derfor ikke for nuværende en mulighed, selvom fjernvarmeforsyning af lokalplanområdet og de omkringliggende etageboligbebyggelser m.v. samt institutioner vurderes potentielt at kunne være en bruger- og samfundsøkonomisk god, konkurrencedygtig og klimavenlig løsning.
Energistyrelsen har udarbejdet en vejledning vedr. støj og varmepumper - https://ens.dk/ansvarsomraader/varme/stoejberegner-varmepumper
- Opvarmning må ikke ske ved etablering af oliefyr (supplerende opvarmning skal opfylde kravene for dispensation til fritagelse for tilslutning til kollektiv varmeforsyning jf. Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg, BEK nr. 690 af 21. juni 2011, § 15 stk. 2.).
- I øvrigt gælder forbud jf. varmeforsyningsloven mod etablering af elopvarmning i ny bebyggelse i områder, der er eller bliver udlagt til kollektiv varmeforsyning.
- Der er endvidere forbud mod etablering af nye naturgasområder.
Note*: Jf. planlovens §19 stk. 4 skal Kommunalbestyrelsen dispensere fra en lokalplans bestemmelser om tilslutning til et kollektivt varmeforsyningsanlæg som betingelse for ibrugtagning af ny bebyggelse, når bebyggelsen opføres som lavenergibebyggelse.
Vandforsyning
Området forsynes med vand fra Fors A/S, og ny bebyggelse forudsætter tilslutning til ovennævnte vandværk.
Regn- og spildevand
Området er omfattet af nugældende spildevandsplan og er i dag separatkloakeret dvs. spildevandet ledes til Holbæk renseanlæg og regnvand ledes til Holbæk Fjord. Ændres anvendelsen af et allerede kloakeret område, er det som udgangspunkt afløbskoefficienten for den eksisterende anvendelse, der er gældende, idet Fors A/S` eksisterende ledningssystem er dimensioneret hertil. Den maksimale afløbskoefficient i dette tilfælde er for et centerområde på 0,7. Ved ekstrem regn hændelser kan ledningssystemet ikke bortlede alt vand, derfor er det vigtigt, at ejendomme og områder indrettes sådan, at vandet samler sig i lavninger, hvor der ikke er bygninger, infrastruktur og andre værdifulde anlæg, der kan tage skade.
I Kommuneplan 2021 er foretaget nye udpegninger af oversvømmelsestruede områder, hvoraf det fremgår, at en del af lokalplanområdet er udpeget. Det følger af retningslinje 8.7.6 i kommuneplanen, at oversvømmelsestruede arealer som udgangspunkt skal friholdes for nyt byggeri/anlæg. Dette kan kun fraviges, hvis det kan sandsynliggøres, at risikoen håndteres.
Det er ved konkret rådgiver vurdering konkluderet, at der ikke inden for nærværende lokalplanområde er en risiko for oversvømmelse, upåagtet kommuneplanens udpegning, og der er inden for nærværende lokalplanområde således ikke fastsat bestemmelse om, at området ikke må ibrugtages, før der er foretaget sikring af byggeri og anlæg mod oversvømmelsesrisikoen.
Jf. Spildevandsplanen for Holbæk Kommune fastsættes afløbskoefficienten for et område til centerformål til 0,7. Afløbskoefficienten angiver, hvor meget overfladevand, der direkte må afledes til regnvandsledningen. Hvis afløbskoefficienten overskrides, skal der anvendes andre metoder til håndtering af den vandmængde, der er større end den tilladte. Disse regnvandsmængder skal håndteres / forsinkes på egen grund, før eventuel afledning til regnvandsledning. Håndteringen /forsinkelsen kan ske ved forskellige LAR-løsninger eksempelvis ved underjordiske regnvandsfaskiner.
Der er foretaget jordbundsprøver og infiltrationstest i forhold til at belyse mulig nedsivning ved håndtering af større regnhændelse.
Testresultatet kan tilgås her: Infiltrationstest
Mere information:
Generelt om etablering af spildevandsanlæg: Spildevandsanlægget skal etableres på privat anledning, og det kræver forsyningsselskabets godkendelse. Det forventes, at det udførte kloakanlæg kan overtages af forsyningsselskabet på visse vilkår. Tilslutning og overtagelse skal betragtes som et hele i forbindelse med tilladelsen til udførelsen. Inden kloakanlægget udføres, skal der være truffet en aftale mellem forsyningsselskabet og den, der lader anlægget udføre, om den økonomiske afregning i forbindelse med forsyningsselskabets overtagelse af anlægget. Herunder skal der træffes aftale om kloaktilslutningsbidrag og eventuel godtgørelse for anlæggets værdi. Der skal yderligere træffes aftale om dimensioneringen af anlægget, før det eventuelt kan overtages af forsyningsselskabet. Det er forsyningsselskabet, der afgør, om det ønsker at overtage et privat fælles spildevandsanlæg.
Opfordring til bygherre: Holbæk Kommune opfordrer bygherre og projekterende til at kontakte de respektive forsyningsvirksomheder og myndigheder tidligt i projekteringsfasen med henblik på koordinering, råd og vejledning. Holbæk Kommunes myndighedsopgaver på spildevandsområdet, f.eks. spildevandstilladelser, varetages af Natur, Miljø og Vand. Tilslutning til den offentlige kloak skal færdigmeldes af autoriseret kloakmester til Holbæk Kommune. Tilladelse til etableringer af LAR-løsninger skal søges hos Natur, Miljø og Vand i Holbæk Kommune.
Eksempler på LAR: Se flere eksempler på løsninger til lokal håndtering af regnvand på www.laridanmark.dk