Miljø

 

Støj

Planområdet er beliggende i Holbæk by, og indplacerer ny bebyggelse til offentlige formål. Afledt trafikstøj fra projektet vurderes ikke at give anledning til særlige støjgener udover det almindeligt forekommende ved områder med skole, fritidsaktiviteter, institutioner og tandpleje i byzone.

Jordforurening

Der er ikke registreret forurening på grunden. Der er i juni 2022 foretaget geotekniske jordbundsundersøgelser inden for planområdet. Her er der heller ikke registreret jordforurening. Hvis der efterfølgende ved grave- og anlægsarbejdet konstateres jordforurening, skal arbejdet indstilles og kan først genoptages, når dette godkendes af Holbæk Kommune, som kan kontaktes på jord@holb.dk.

Fund og fortidsminder

Der er ikke registreret fund eller fortidsminder i lokalplanområdet. Der kan dog sagtens fremkomme fund indenfor lokalplanområdet, f.eks. i forbindelse med byggemodning. Jf. museumslovens § 25 kan bygherren eller den, for hvis regning et jordarbejde skal udføres på landjorden, forud for igangsætning af arbejdet anmode Holbæk Museum om en udtalelse. Såfremt der i forbindelse med grave og anlægsarbejder konstateres fund af fortidsminder, skal den del af arbejdet, der berører fundet, straks indstilles, og fundet skal anmeldes til Holbæk Museum, jf. museumslovens § 27.

Miljøvurdering

Der er foretaget en screening af planforslagets miljømæssige påvirkninger i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK nr. 1976 af 27/10/2021). Miljøscreeningen er offentliggjort som bilag til planforslaget.

Ifølge lovens § 8, stk. 2 skal der gennemføres en vurdering af, om planer og programmer kan få en væsentlig indvirkning på miljøet, når disse

  1. er omfattet af stk. 1, nr. 1, og kun fastlægger anvendelsen af mindre områder på lokalt plan eller angiver mindre ændringer i sådanne planer eller programmer eller
  2. i øvrigt fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser og kan forventes at få væsentlig indvirkning på miljøet.

Efter § 8, stk. 2, nr. 1 skal planer, der fastlægger anvendelsen af et mindre område på lokalt plan eller alene medfører mindre ændringer i forhold til den gældende planlægning dog kun miljøvurderes, hvis de må antages at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet.

Området er beliggende i byzone i Holbæk, og er i dag omfattet af Lokalplan nr. 40 for Bjergmarksskolen, der udlægger arealet til offentligt formål samt boliger tilknyttet de offentlige formål.

Lokalplanforslaget dækker et areal på ca. 11,6 ha. Anvendelsen til offentlige formål fastholdes. Der muliggøres en fremtidig udvidelse af Bjergmarksskolen og Bispehøjens Børnegård samt opførelse af småbygninger til brug i skolens undervisning eller for fritidsordningen, herunder f.eks., bålhytter, væksthuse mv. Derudover muliggøres opførelse af ny fælles tand- og omsorgsklinik samt etablering af ny vejadgang fra Kattegatsvej til den nye tandklinik med tilhørende nyt parkeringsareal.

Af denne grund vurderes der at være tale om mindre ændringer ift. gældende planlægning.

Planforslaget vurderes på baggrund af en screening ikke at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet og vurderes derfor ikke at være omfattet af krav om miljøvurdering af planer, da:

  • Planområdet ligger inden for kystnærhedszonen, men området ligger bag eksisterende bebyggelse og planforslagene vil derfor ikke have en væsentlig påvirkning af kystlinjen.
  • Der er indenfor området mindre lavninger i terrænet, der ikke har et naturligt afløb (bluespots), som kan give udfordringer, når det regner kraftigt, fordi vandet ikke kan ledes væk og derved vil blive opstuvet på terræn.
  • Jf. Spildevandsplanen for Holbæk Kommune skal regnvand fra befæstede arealer ledes til den offentlige regnvandsledning. Her er den maximalt tilladte afløbskoefficient på 0,7. Alt regnvand derudover skal håndteres/forsinkes på egen grund. Lokalplanen håndterer såvel risiko for oversvømmelse og håndteringen af forsinkelse af regnvand på egen grund ved at give mulighed for etablering af regnvandsbassiner, samt stille krav om de skal etableres indenfor lokalplanen. Desuden placeres byggefelter uden for blue spots. Lokalplanforslaget vurderes ikke at have en væsentlig påvirkning på risiko for oversvømmelse.
  • Området er offentligt tilgængeligt, og da ny bebyggelse muliggøres med lokalplanen vil der være hidtil ubebyggede områder, som skolens brugere ikke længere kan anvende til udendørs aktiviteter. Byggefelterne udgør en relativt lille andel af det samlede udendørs areal inden for området. Planforslaget vurderes derfor ikke at medføre en væsentlig negativ påvirkning i forhold til friluftsliv og rekreative interesser.
  • Lokalforslaget tillader opførslen af en tandlægeklinik og tilstødende parkeringsplads. I denne forbindelse kan der forekomme støj og vibrationsgener under anlægsarbejdet. Anlægsarbejdet vil overholde Holbæk Kommunes egen forskrift for bygge og anlægsarbejde. Det vurderes at lokalplanforslaget ikke vil medføre en væsentlig støj- eller vibrationspåvirkning.
  • Lokalplanforslaget udlægger nye byggefelter, hvorfor der jf. kommuneplanens generelle rammer er krav til antallet af parkeringspladser. Der sikres, at der ved udbygning af skole og tandklinik skal ske en optimering af parkeringsarealet, hvorved antallet af parkeringspladser øges fra samlet 164 – 196 og 60 meters kys-og-kør spor svarende til 10 personbiler. Det vurderes at lokalplanforslaget ikke vil forårsage en væsentlig påvirkning af trafikbelastningen i området omkring lokalplansområdet, herunder Bjergemarksskolen.

Lokalplanforslaget vurderes ikke at medføre en væsentlig påvirkning af øvrige miljøparametre.

På den baggrund vurderes der ikke er behov for udarbejdelse af en miljørapport.

Afgørelsen om ikke at udarbejde miljørapport er offentliggjort sammen med planforslaget.

Bilag IV-arter

Der er ikke observeret Bilag IV arter inden for området og det vurderes, at der ikke er nuværende levesteder for Bilag IV arter inden for området. Der vurderes ikke med planen at ville ske en væsentlig påvirkning af beskyttede arter direkte eller indirekte.

Vurdering af virkning på miljøet (VVM)

Kommunen skal i nogle tilfælde vurdere virkninger på miljøet (VVM) af et konkret projekt.

Det vurderes, at planlægningen ikke giver mulighed for konkrete projekter, der kan medføre krav om en VVM-screening og evt. efterfølgende VVM-redegørelse.

Der vil blive taget stilling til, om evt. projekter er VVM-pligtige ved sagsbehandlingen af det enkelte projekt.

Natura 2000-områder

Lokalplanområdet ligger ikke i nærheden af naturbeskyttelses- eller fuglebeskyttelsesområder eller lignende.

Nærmeste Natura 2000-område er nr. 155, Udby Vig der ligger ca. 4,4 km nordøst for lokalplanområdet. Området består af habitatområde H136 og har et areal på 384 ha. Området ligger på Tuse Næs ud til Isefjorden.

På udpegningsgrundlaget for området er arterne Kildevældsvindelsnegl og sumpvindelsnegl samt en række naturtyper. Lokalplanområdet er adskilt fra Natura 2000-området af tæt bebyggelse i Holbæk by samt Holbæk Fjord. Holbæk Kommune vurderer, at det ikke vil medføre forringelse eller væsentlig forstyrrelse af de udpegede arter i det internationale naturbeskyttelsesområde.
Det vurderes, at realisering af nærværende lokalplan ikke vil ødelægge eller beskadige levesteder for de to arter, der indgår i udpegningsgrundlaget.