Bæredygtighed

Holbæk Kommunes strategi og handleplan for bæredygtig udvikling opstiller en række mål og indsatser for en bæredygtig udvikling, gennem nedsættelse af miljøbelastningen og bevarelse af biodiversiteten. For at indfri disse mål er det bl.a. besluttet at regnvand skal anvendes som en gevinst for byens rum og i muligt omfang bortledes lokalt. Derudover er der indtænkt at bevare eksisterende beplantning og plante hjemmehørende arter. Planen er desuden vurderet i forhold til en række bæredygtighedsparametre, som beskrevet nedenfor.

Bymiljø og lokale værdier

Grønne områder i byen

Udvalgt beplantning bevares og giver karakter til friarealer.  Syd for den østlige længe anlægges have med mulighed for nyttehave. Der anlægges nye grønne området i områder som tidligere var befæstet. Eksisterende beplantning, i form af valnøddetræ bevares så parkeringspladsen fremstår grøn ud mod Tjebberup Landsby. Der anlægges legeområde i gårdrummet. Områdets beboere får herved en god kvalitet og variation af uderum med fælles friarealer mod hhv. øst, syd og godt skærmet imod vind i gårdrummet. Dette opnås i gennem lokalplanen ved at fokusere på:

• Opdeling mellem offentlig, halv-offentlige og private uderum.
• Hensyn til skygge og indbliksgener.
• Godt mikroklima (vind, sol og skygge) i de fælles opholdsarealer.

Bebyggelse og arkitektoniske kvalitet

Ejendommen er disponeret som en gårdbebyggelse med tæt-lav bebyggelse hvor alle har indgang fra gården som giver mulighed for fællesskab, idet man møder sin nabo på vej hjem fra arbejde. Depotrummene er samlet, så der er der også god mulighed for at møde sin nabo og dele værktøj mv. Parkering er samlet i det sydøstlige hjørne og skærmes med beplantning ift. landsbyen. Denne planlægning er i lokalplanen udarbejdet med fokus på:

• Velovervejet disponering af bebyggelse.
• God arkitektur bidrager positivt til stedet og den byarkitektoniske værdi.

Lokalområder og kulturarv

Bygningernes skala passer til længen af den driftsbygning fra den firelængede gård, som tidligere lå på ejendommen. Gårdstrukturen passer til landsbyens typologi med mindre længehuse, en enkelt firelænget gård samt et hovedhus hvor længerne er forsvundet. Ejendommen fortæller med de to bevarede bygninger, driftslængen fra den firelængede gård og om den tidligere smedje, historien om den tidligere landsby. Projektets arkitektoniske udtryk taler ind i landsbyens arkitektur med reference til den firelængede gård. Bebyggelsen fremstår i hvid puds, røde tegltagsten, bondehusvinduer og fyldningsdøre. Projektet fremstår i murværk med taggesims og vinduer med opsprosning. Denne planlægning er i lokalplanen udarbejdet med fokus på at:

• Placeringen understøtter den overordnede bystruktur.
• Funktionen bidrager til et selvbærende lokalområde.
• Kulturarv og historie fremhæves og beskyttes.

Transport

Projektet støtter op om den kollektive trafik og cykel. Der anlægges gode cykelparkeringsmuligheder både overdækket i den gamle smedje og udendørs så der er god plads til både almindelige cykler, el-cykler og ladcykler. Bussen stopper lige nord for lokalplanområdet. Denne planlægning er i lokalplanen udarbejdet med fokus på:

• En god og sikker trafikafvikling.
• Forbedre forholdene for cyklister og gående samt kollektiv transport.
• Tilstrækkelig parkering til (el-)biler og cykler gerne i konstruktion.

Landskab

Landskabelig værdi

Bebyggelsen anvender eksisterende arealudlæg og friholder derved det åbne land for ny bebyggelse. For at opnå et sammenhængende boligområde, som tager hensyn til det omkringliggende landskab, er denne lokalplan udarbejdet med henblik på at sikre:

• At, bebyggelsen tilpasses landskabet (skala, indsigtslinjer, markant beplantning).
• At, der tages hensyn til terrænforhold, terrænregulering, og jordbalance i anlægsprojekter.
• Det åbne land friholdes så vidt muligt for byudvikling.

Natur

Regnvand håndteres så vidt det er muligt over jord til glæde og gavn for biodiversiteten. Ved udarbejdelsen af lokalplanen er der lavet en beplantningsplan, som kan findes på kortbilag 7. Beplantningsplanen er udarbejdet med henblik på:

Naturbeskyttelse og planteliv

• Styrkelse af naturindholdet og beskyttelse af særlige naturværdier.
• Grønne strukturer og beplantninger til forbedring af biodiversiteten.
• God adgang til naturområder til fremme af sundhed og velvære.

I forlængelse med beplantningsplanen er der også taget hensyn til den lokale biodiversitet, hvor dele af beplantningen i lokalområdet søges bevaret. En af årsagerne til at bevare beplantning er grundet, at det potentielt er områder, som er ynglesteder og habitat for arter der skal beskyttes. Derfor er lokalplanen også udarbejdet med henblik på:

• At nye søer/grøfter, nyudlæg af rekreative arealer kan give bedre levesteder.
• De, på kortbilag 7, udpegede træer markeret med bevaringshensyn ift. flagermus, er omfattet af EU’s Habitatdirektiv (1), da kommunen vurderer at de har betydning for flagermus og må ikke fældes uden forudgående tilladelse fra kommunen. Tilladelse kan kun gives i henhold til den til enhver tid gældende lovgivning på området (EU’s Habitatdirektiv (1)).

• Ved eventuel beskæring af træer, skal denne foregå på en sådan måde, at hulheder og sprækker ikke fjernes. Beskæringen af træerne bør ske i perioden 1. september til 31. oktober jf. artsbeskyttelsesbekendtgørelsen.

Ressourcer og miljø

Projektet genanvender to eksisterende bygninger. Projektet anvender byggematerialer som har en lang levetid, som kan vedligeholdes og som kan genanvendes. Lokalplanen stiller derfor krav om at murværket opføres med kalkmørtel, kalkpuds og kalkning, dels af æstetiske årsager for at passe ind i kulturmiljøet og dels af klimamæssige årsager fordi kalken til kalkmørtel brændes ved lavere temperaturer end cementmørtel og fordi murværket herefter vil kunne genanvendes. Lokalplanen er udarbejdet med henblik på at sikre et område med:

Vand og klimasikring

Lokalplanen er udarbejdet med et fokus på at udnytte det eksisterende naturlige terræn i forbindelse med lokal håndtering af regnvand (LAR).

Økonomi

Som følge af lokalplanen kommer der tilflyttere til Tjebberup. Beboerne får mulighed til at bidrage til lokalområdets foreningsliv og erhvervsudvikling i byen.

Området bliver tilkoblet nærområdernes allerede tilkoblede forsyningsledninger i form af vand og kloakering. På sigt kan området blive tilkoblet fjernvarme, såfremt at der er interesse for udlægning af et ledningsnet til fjernvarme. Denne beslutning skal ske i samarbejde mellem grundejere og FORS.

Udstykkes området til flere ejere stilles der i lokalplanen krav om etablering af en grundejerforening, som bl.a. skal varetage driften af fællesarealer.

Social og sundhed

Sundhedstilstanden & rekreativt indhold

Det er hensigten fra Holbæk Kommune, at skabe et trygt og mangfoldigt boligområde med plads til leg, ophold og fællesskab i grønne og stille omgivelser. Der bliver derfor mulighed for at skabe trivsel ved at optimere leveforhold på baggrund af en række rekreative initiativer. Lokalplanen giver mulighed for flere fællesområder, hvor naturen og omgivelser er integreret med hinanden ved hjælp af stisystemer og en beplantningsplan.