Baggrund og formål
Baggrund
Med ønske om, at skabe gode rammer for frivillighed, turisme og foreningsliv i Jyderup blev Jyderup Handleplan udviklet i tæt samarbejde mellem lokale borgere og Holbæk Kommune. Handleplanen ligger i forlængelse af Jyderup Helhedsplans visioner og beskriver en række konkrete projekter. Et af projekterne er Skarridsøhjemmet, som bl.a. peger på behovet for flere overnatningsmuligheder og bespisning.
Derfor ønsker Holbæk Kommune med nærværende lokalplan og tilhørende kommuneplantillæg at muliggøre ny anvendelse af Skarridsøhjemmet. Den nye anvendelse skal understøtte turisme, samt ferie- og fritidsformål i Jyderup.
De nye anvendelsesmuligheder for Skarridsøhjemmet skal ses i sammenhæng med det projekt, der sideløbende udvikles på Skarresø Camping, som ligger umiddelbart på den anden side af Slagelsevej. Hensigten er at sikre Skarridsøhjemmet og Skarresø Camping en anvendelse, som har til formål at etablere flere overnatningsmuligheder og turismefremmende aktiviteter i Jyderup.
Nærværende lokalplan er igangsat for Skarridsøhjemmet for at fastlægge den fremtidige anvendelse inden ejendommen sælges gennem et udbud.
Historie
Foto af lokalplanområdet fra 1954 med hovedhuset, bygget Baron Carl Haxthausen.
Hovedhuset på 316 m2, som senere blev en del af Skarridsøhjemmet, blev bygget af Baron Carl Haxthausen i 1943.
I 1969 åbnede døgninstitutionen Skarridsøhjemmet under Vestsjællands Amt med opførslen af 2 sidebygninger på henholdsvis 1.104 m2 og 142 m2. Bygningen blev indrettet dels med mindre lejligheder med eget køkken og bad, og dels med værelser med fælles bad og toilet. Skarridsøhjemmet har fungeret som bosted for ældre og yngre udviklingshæmmede borgere indtil det blev nedlagt i 2016. Siden har ejendommen stået tom.
Formål
Det er lokalplanens overordnede formål at skabe mulighed for ny anvendelse af det tidligere Skarridsøhjemmet og de dertil knyttede arealer. Det ønskes med henblik på at styrke Jyderups turisme ved bl.a. at understøtte Istidsrutens behov for overnatning og bespisning, samt muligheden for opførelse af bl.a. konference- og kursusfaciliteter mv. Derudover skaber lokalplanen mulighed for at eksisterende bygninger, med undtagelse af hovedhuset, kan nedrives helt eller delvist og dermed give mulighed for nybyggeri.
Endvidere er det lokalplanens formål at sikre at lokalplanområdet udformes med en grøn og bæredygtig karakter, der relaterer sig til det udpegede værdifulde kulturmiljø, Jyderup Stationsby, som lokalplanområdet er en del af. Hertil skal lokalplanen sikre, at hovedhuset bevares, og at der skabes mulighed for en stiforbindelse, der binder det bagvedliggende boligområde sammen med Skarresø.