Lokalplanens indhold
Lokalplanens bestemmelser vil sikre at bygninger, bro, veje og stier tilpasses til det omkringliggende landskabs karakter, så at de eksisterende natur- og landskabsværdier understøttes og fremhæves. Samtidig vil lokalplanen med bestemmelser understøtte og bevare de eksisterende natur- og landskabsværdier.
De forbedrede faciliteter, naturrum, stier, bro, naturlegeplads, bålhytte samt shelters, camping og servicefaciliteter hertil vil således fungere som støttepunkter til den regionale sti / Istidsruten og understøtte en forøget mulighed for rekreative udfoldelser i området. I vejlitra ”m” hvor der i dag ligger en rasteplads, indrettes busholdeplads til afsætning af skoleklasser.
Naturrummet
Naturrummet placeres fortrinsvis bag søbeskyttelselinjen i en omtrentlig samme placering som de eksisterende campingfaciliteter. Bygningen gives et samlet arkitektonisk udtryk og udformes som en smal rektangulær bygning i en sammenstilling af flere særskilte bygninger/overdækninger under samme tag. Herved får bygningen en vis gennemsigtighed og mange anvendelsesmuligheder. Særskilte funktioner, som tænkes under naturrummets tag, er: Toilet- og badefaciliteter, selve naturrummet med køkken, udstillingsrum og arbejdspladser samt en grejbank. De tre-fem bygninger kan tilgåes med forskellige adgangsmuligheder. Bygningen tænkes opført i gabionsnet / lokale sten, hvilket vil give bygningen en robust overflade som kan modstå vind, vejr og hærværk. Mindre felter kan bygges i andre materialer som træ, stål eller glas.
Illustration 7: Naturrummets terrassegulv hæves, så man får et glimt ud over søen fra naturrummet. Naturrummet er tegnet af Norrøn Landskabsarkitekter.
Bro
Broen udføres som en trækonstruktion med mulighed for overdækning. Dele af broen kan udføres så de flyder på vandet og indrettes, til at børn kan fiske eventuelt med et bassin. Der skal gives særskilt landzonetilladelse til et fremtidigt broprojekt.
Broen skal udformes på en sådan måde, at det ikke giver anledning til at tro, at man kan bade i søen, da vandkvaliteten ikke er badevandskvalitet.
Broen udvides på et areal, hvor der er en bestand af sumpvindelsnegl, som er blandt udpegningsgrundlaget for Natura 2000-området. Broprojektet skal derfor udføres på en måde, hvor en eventuel øget skyggevirkning ikke får en væsentlig negativ effekt på bestanden. Der bliver taget endelig stilling til dette i forbindelse med behandlingen af landzonetilladelse til ændring af broen. Hvis broens udformning er i strid med planerne i beskyttelsesområderne, kan der ikke meddeles tilladelse til ændringer af broen.
Shelters
Shelters skal udføres, således at de passer ind i den natur, som de bliver placeret i. Shelters tænkes udført i træ behandlet med trætjære eller anden transparent overfladebehandling i mørke nuancer. Shelters tænkes udført som skulpturelle bygninger med en slank vertikal eller lav rektangulær profil jf. referenceprojekt tegnet af Praksis Arkitekter som vist på illustration 8.
Praksis Arkitekter har her tegnet shelters til mange forskellige anvendelser: overdækket madpakkehus, kajakhotel, komposttoilet og shelter med fuglekig i to etager.
Shelters på en primitiv overnatningsplads
Hvis lokalplanen skal realiseres fuldt ud, skal der jf. argumentation under afsnittet "Lovgivningen omkring shelters", være tale om primitiv overnatning. Ved primitiv overnatningsplads forstås et mindre antal almindelige shelters som er åbne på én side og som ikke har fuld ståhøjde.
Illustration 8: Referenceprojekt tegnet af Praksis Arkitekter. Shelters placeret i naturen.
Naturpleje
Delområde A - Beskrivelse af principper for funktion og udtryk
Udtrykket i delområdet er parkagtigt med store åbne linjer, og udsyn over Skarresø og skovene i området. Overgangen fra skovenes træer og beplantning munder ud i parken som mere spredte træer.
Bunden i delområdet skal fremstå som klippet græs, ekstensivt eller intensivt efter behov, med spredte fritstående træer samt træer i mindre grupper. Træerne giver området karakter og rumlighed og kan give en afskærmende virkning i forhold til støj fra Slagelsevej. Nyetablerede træer skal består af hårdføre træarter som f.eks. lind, eg, løn, røn o.lign.
Delområde B og F - Beskrivelse af principper for funktion og udtryk
Området er beliggende mod Skarresø og Delhovedet Skov. Hele området fremtræder som natur primært med elle og piletræer, er omfattet af Naturbeskyttelseslovens §3 og beliggende i Natura 2000 område. Der må således ikke ske indgreb, som kan ændre naturtilstanden og/eller påvirke udpegningsgrundlaget for området negativt. Inden for området er fundet sumpvindelsnegl, som er blandt udpegningsgrundlaget for Natura 2000 området. Der er høj trævegetation mod skoven, mens området mod søen er holdt åbent omkring broen og mod Slagelsevej. Området skal fortsat fremstå som sumpskov. Mod søen kan der fortsat ske rydning af trævegetation for at sikre udsigten over søen. Der må dog ikke ske gravning i området, og ryddet trævegetation skal efterlades i området.
I den øvrige del af område F må der som udgangspunkt ikke ske indgreb, og området skal fremstå som urørt skov. Træer, som kan udgøre en fare for færdsel på stierne, kan beskæres eller fældes. Afskåret materiale skal efterlades i området til naturlig omsætning.
Der skal være mulighed for at foretage tiltag, som vurderes at forbedre naturtilstanden, og som kan gavne de arter, som er en del af udpegningsgrundlaget for Natura 2000 området. Det kan eventuelt være fjernelse af invasive arter, udtynding, hvor det vurderes at være gavnligt og ændring af de hydrologiske forhold, så længe det kan ske ved naturlige processer. Der må ikke ske tilplantning inden for området. Øvrige indgreb, som er nævnt i naturbeskyttelseslovens § 19b bilag 2, skal vurderes, inden de kan iværksættes.
Sumpvindelsnegl
Der er registreret sumpvindelsnegl på arealet ud til Skarresø. Denne art er både rødlistet og er på habitatdirektivets bilag 2. Der må således ikke foretages indgreb, der forringer artens udbredelse. Den er fundet i delområde B og F i lokalplanen. Ifølge lokalplanen skal der foretages fældning af træer og slåning af tagrør. Dette vurderes at kunne have en positiv effekt på bestanden af sumpvindelsnegl, da det vil skabe mere lysåbne forhold, som sumpvindelsnegl trives under. Ifølge lokalplanen skal broen ændres på det areal, hvor der er en bestand af sumpvindelsnegl. Dette skal udføres på en måde, hvor en eventuel øget skyggevirkning ikke får en væsentlig negativ effekt på bestanden. Der bliver taget endelig stilling til dette i forbindelse med behandlingen af landzonetilladelse til ændring af broen.
Fuglebeskyttelsesområde 117
Fuglebeskyttelsesområde 117 skal sikre bestandene af Havørn og Engsnarre i området.
Havørn har ynglet siden 2005 på Magleholmen i Skarresø. Bestanden af Havørn vurderes ikke at blive negativt påvirket af lokalplanen, idet lokalplanarealet er beliggende langt fra redepladsen på Magleholmen, og lokalplanen ikke vil medføre en yderligere forstyrrelse af bestanden.
Engsnarre er observeret i beskyttelsesområdet ved Store Åmose og på eng langs Halleby Å. Alene i kraft af afstanden til områder, hvor arten er observeret, vurderes det, at lokalplanen ikke har betydning for udbredelsen af Engsnarre i beskyttelsesområdet.
Delområde E - Beskrivelse af principper for funktion og udtryk
Området henligger som naturområde uden bygninger, og er, som det fremgår af kortbilag 2, beskyttet af naturbeskyttelseslovens § 3 som hhv. eng, mose og vandhul. Arealet er ikke omfattet af Natura 2000. Der foreligger ikke artslister eller lignende der kan dokumentere områdets naturindhold, men naturområdet vurderes ikke at være artsrigt. Mosen og vandhullet er tilgroet med træer og buske. Engområdet har hidtil været driftet af kommunen ved ekstensiv slåning og fremstår derfor i perioder med højt græs.
Det vurderes, at områdets naturindhold kan forbedres væsentligt, hvis der iværksættes den rette naturpleje. Det anbefales derfor, at der indenfor området udføres følgende naturplejetiltag:
- Delvis rydning af træer og buske i moseområdet
- Oprensning af vandhul
- Hegning og afgræsning med kreaturer eller heste, gerne begge.
- Mulighed for supplerende slet på engarealer
Ved disse tiltag vil naturen forbedres, herunder forholdene for vilde planter, padder, insekter og fugle, og området vil desuden fremstå mere varieret og interessant for besøgende. Der skal være adgang for offentligheden overalt i området, fx via selvlukkende låger. Der bør desuden være mulighed for at betragte området udefra – fra opsatte bænke. Rydning og oprensning af vandhul kræver, at der opnås dispensation fra naturbeskyttelseslovens §3.