Statslig og regional planlægning
Der vurderes ikke at være forhold, der strider mod statslig eller regional planlægning.
Kommuneplan 2017
Kommuneplan 2017 indeholder både en række generelle retningslinjer for kommunens udvikling samt en række specifikke bestemmelser om de enkelte områder i form af kommuneplanrammer. Lokalplanområdet ligger i landzone og ikke indenfor et område, der er rammesat i Holbæk Kommuneplan 2017.
Kommuneplantillæg nr. 10, der udarbejdes i tilknytning til denne lokalplan, udlægger området i en ramme; F – Områder til fritidsformål som i kommuneplan 2017 bliver beskrevet således: ”Områder til fritidsformål skal anvendes til områder med fritidsaktiviteter af forskellig karakter. Områderne kan således omfatte fritidsaktiviteter med rekreative formål og fritidsaktiviteter der ud over dette som også har erhvervsmæssige formål. Det kan fx være lystbådehavne, golfbaner, støjende fritidsaktiviteter, kolonihaver, kursus- og wellnesscentre mv.”
Sektorplaner/temaplaner
Helhedsplan for Jyderup
Helhedsplanen for Jyderup blev udarbejdet i forbindelse med Holbæk Kommuneplan 2013-2025. Helhedsplanen tager udgangspunkt i en udviklingsplan udarbejdet af en gruppe borgere i Jyderup. Helhedsplanen skulle først og fremmest være en inspiration til borgernes fortsatte arbejde med at udvikle byen og være et fundament for arbejdet i de lokale fora i Jyderup.
I Jyderup Helhedsplan beskrives lokalplanområdets potentiale for at fremme turisme i området i samarbejde med Naturpark Åmosen i en kombination af tre vigtige elementer:
- Campingplads med beliggenhed direkte ned til søen.
- Jyderupstien, der løber fra Kongskilde til Hjembæk forbi Skarresø, Sølyst, bymidten og campingpladsen.
- Jyderup som en del af Naturpark Åmosen og naturaksen.
I Jyderup Helhedsplan beskrives desuden ideen om en at styrke en forgængervenlig forbindelse mellem bymidten og Skarresøområdet. Handleplanen beskriver de trafikale forhold på Slagelsevej som kan styrke denne idé:
- Hastighedsdæmpning på Slagelsevej/Sølystvej.
- Med en udvidelse af Cementvejen/skiltning kunne trafikbelastningen på Slagelsevej reduceres
Se helhedsplanen her
Jyderup Handleplan
Jyderup Handleplan blev udarbejdet i 2018 og ligger i forlængelse af visionerne for Helhedsplanen for Jyderup. Handleplanen har fire temaer; Turisme, Ejendomme & udvikling, Byudvikling og Boligudvikling. Indenfor de fire temaer kommer planen med konkrete handlinger. Særligt lægger planen vægt på potentialet i samarbejdet med Naturpark Åmosen og Istidsruten. Derudover beskrives manglen på overnatningsmuligheder for turister i Jyderup.
Se handleplanen her
Eksisterende lokalplaner
Området der planlægges for ligger i landzone og er ikke lokalplanlagt i forvejen.
Planlægning i forhold til nabokommuner
Ifølge Planlovens § 29, skal der i lokalplanen redegøres for planens eventuelle påvirkninger på nabokommuner. Jyderupstien er en del af Istidsruten som er en cykelsti, der løber igennem tre kommuner: Sorø, Holbæk og Kalundborg. Naturrummets faciliteter og de overnatningsmuligheder, som kan blive realiseret på grunden, vil fungere som støttepunkt hvor man kan gøre ophold og evt. overnatte. Det er Holbæk Kommunes vurdering, at de aktiviteter som er muliggjort med denne lokalplan, ikke vil medføre en negativ påvirkning af nabokommunerne.
Lovgivning omkring shelters
Lovgivningen i forhold til etablering og udlejning af shelters forudsætter indplacering i én af 3 kategorier:
Hyttelignende overnatningsmulighed på en campingplads, hvilket er omfattet af campingreglementet.
Hvis shelters får hyttelignende karakter og placeres på en campingplads, skal de således placeres samlet, for at opfylde betingelserne i campingreglementet. Lokalplanen har placeret flere byggefelter rund om i naturen. Det er derfor vores vurdering, at shelters med den ønskede placering ikke lever op til campingreglementets krav.
Hyttelignende overnatning uden for en campingplads, hvilket falder ind under sommerhusloven
Hvis shelters får hyttelignende karakter og placeres uden for en campingplads, kræver det en tilladelse efter sommerhusloven, som Erhvervsstyrelsen skal give. Da Erhvervsstyrelsen meget sjældent giver den type tilladelser, er det væsentligt, at lokalplanens shelters ikke kommer ind under den kategori.
Shelters på en primitiv overnatningsplads, inden for eller uden for en campingplads, hvilket hverken er omfattet af campingreglementet eller sommerhusloven.
Hvis shelters falder ind under kategorien primitiv overnatningsplads kan de placeres på en campingplads eller uden for en campingplads uden, at det kræver en tilladelse fra campingreglementet eller sommerhusloven. Hvis lokalplanen skal realiseres med den ønskede placering af shelters solitært placeret i naturen, skal der derfor være tale om primitiv overnatning. Ved primitiv overnatningsplads forstås et mindre antal almindelige shelters som er åbne på én side og som ikke har fuld ståhøjde.
Kystnærhedszone
Området ligger udenfor kystnærhedszonen
Butikkers påvirkning af bymiljøet
Projektet ligger i nær tilknytning til Jyderup centrum. Lokalplanforslaget muliggør en mindre bod med salg af udstyr, is, kaffe o.lign., som understøttende funktion for områdets fritidsformål. Samlet set vurderes det, at lokalplanforslaget vil påvirke bymiljøet positivt, da besøgende nemt kan tilgå Jyderups centrum, som ligger omkring 500 meter fra området.
Landskabsplan
Lokalplanområdet ligger i landskabsplanområde 20 – Holmstrup. Området beskrives som et kuperet og skovrigt område. Området virker visse steder dramatisk efter sjællandsk målestok. Meget afvekslende landskab med store lukkede områder og steder med store udsigter. Området virker i store dele uforstyrret. Stor oplevelsesmæssig værdi. Området vurderes som robust. De store bakker og skovene gør, at flere større anlæg kan placeres på en måde, så de ikke kan ses over stor afstand. Landskabsplanen anbefaler at arealerne mellem Slagelsevej og Skarresø fastholdes som grønne områder samt at der skal gives bedre mulighed for at opleve landskabet. Ligeledes hedder det, at området, som en del af Naturpark Åmosen, skal gives mulighed for et erhverv, som understøtter målsætningerne for, at naturparken kan fremmes.
Natura 2000
Området er delvis en del af Natura 2000 område nr. 156 Store Åmose, Skarre Sø og Bregninge Å består af et habitatområde (H137) på ca. 3.400 ha beliggende i Holbæk, Kalundborg og Sorø Kommuner. Habitatområdet er specielt udpeget på grundlag af en væsentlig tilstedeværelse af naturtyperne vandløb, rigkær, tidvis våd eng, nedbrudt højmose og hængesæk samt arten odder. Målet er at bevare og fremme naturtyper og arter på udpegningsgrundlaget. I denne planperiode er indsatsen rettet mod at sikre pleje af de lysåbne naturtyper, sammenbinding af spredte naturtypeforekomster og udtagning af tørveholdige lavbundsjorde. Der er endvidere særligt fokus på at beskytte odderen.
Grundvandsinteresser
Planområdet er udpeget til et område med særlige drikkevandsinteresser. Det vurderes, at planlægningen for området ikke vil påvirke grundvandsmagasinet i negativ retning.
Naturbeskyttelsesloven
Området indeholder §3 beskyttet sø, mose og engarealer. Området indeholder ligeledes et beskyttet vandløb. Lokalplanen beskriver de beskyttede naturtyper og angiver principper for pleje af dem. Der vil efterfølgende blive udarbejdet en plejeplan for de beskyttede naturområder.
Bygge- og beskyttelseslinjer
Lokalplanområdet er omfattet af naturbeskyttelseslovens sø- og åbeskyttelseslinje på 150 meter og skovbyggelinje på 300 meter.
Sø- og åbeskyttelseslinje på 150 meter
Sø- og å-beskyttelseslinjens formål er at sikre søer og åer som værdifulde landskabselementer og som levesteder og spredningskorridorer for plante- og dyreliv. Inden for sø- og å-beskyttelseslinjen må der ikke placeres bebyggelse, herunder skure, master, campingvogne og lignende, ligesom der ikke må tilplantes eller ændres på terrænet.
Holbæk Kommune kan tildele en dispensation fra sø-beskyttelseslinjen til anlæg, som vurderes at være en mindre væsentlig påvirkning eller mindre omfattende.
Byggefelt A1 og byggefelt C1 og C2 placeres overvejende uden for sø-beskyttelseslinjen. Anlæggene vurderes at være en mindre væsentlig påvirkning fordi bygninger placeres i en omtrentlig placering som campingpladsens servicebygninger (nedrevet medio 2020), og længst muligt væk fra Skarresø.
Byggefelt A3, A4, A5, B1 samt naturlegeplads, planlægges anlagt indenfor sø-beskyttelseslinjen. Anlæggene vurderes, at være mindre omfattende fordi de erstatter eksisterende bro og fordi hele arealet, indtil 2015, har fungeret som campingplads med plads til campingvogne.
Skovbyggelinje på 300 meter
Skovbyggelinjen gælder for alle offentlige skove samt for en eller flere private skove med et sammenhængende areal på mindst 20 ha. jf. naturbeskyttelseslovens § 17. Skovbyggelinjens formål er at sikre skovens værdi som landskabselement samt opretholde skovbrynene som værdifulde levesteder for plante- og dyrelivet og beskytte skovene mod blæst. Inden for skovbyggelinjen må der ikke placeres bebyggelse, herunder skure, master, campingvogne og lignende.
Planområdet er i hele sin udstrækning omfattet af naturbeskyttelseslovens skovbyggelinje.
Holbæk Kommune har i en tidligere afgørelse dispenseret fra skovbyggelinjen til en udvidelse af campingpladsens enhedsareal. Det kan forventes, at baggrunden for en ny dispensation til skovbyggelinjen er, at naturrum, servicefaciliteter, bålhytte, shelters og naturlegeplads har en mindre størrelse og omfang, hvorfor påvirkningen ikke er af væsentlig karakter.
Ift. opførelse af naturrummet og anlæg af ny bro da skal det fremhæves, at placeringen af disse planlægges i samme placering som eksisterende bro og campingfaciliteter (nedrevet 2020). Det vurderes derfor, at planforslagene ikke vil påvirke indkigget til skovbrynet væsentligt.
Trafikforhold
Området ligger i tilknytning til Istidsruten, som er en cykelsti igennem Sorø, Holbæk, Kalundborg og Odsherred Kommune. Derved opfordres de besøgende til at cykle til destinationen da cykelturen derhen indgår som en del af attraktionen. Jyderup Station, som ligger 1 km fra området, kobler området op på et større område rent geografisk. Der er timesdrift på busser fra Slagelsevej 40 til stationen.
Området ligger på ved en regional vej, Slagelsevej, som forbinder området til de omkringliggende byer Slagelse, Korsør, Sorø og til motorvejen som fører til Holbæk og Kalundborg.
Offentlig service
I byens nordlige del, omkring 3 km fra lokalplanområdet, ligger byens skole og to børnehuse. Byens centrum med både bibliotek, togstation, dagligvare- og specialbutikker ligger 850 meter fra området.