Statslig og regional planlægning

Der vurderes ikke at være forhold, der strider mod statslig eller regional planlægning.

 

Natura 2000

Området ligger blot 400 meter fra Natura 2000 område nr. 156 Store Åmose, Skarre Sø og Bregninge Å består af et habitatområde (H137) på ca. 3.400 ha beliggende i Holbæk, Kalundborg og Sorø Kommuner. Habitatområdet er specielt udpeget på grundlag af en væsentlig tilstedeværelse af naturtyperne vandløb, rigkær, tidvis våd eng, nedbrudt højmose og hængesæk samt arten odder. Målet er at bevare og fremme naturtyper og arter på udpegningsgrundlaget. I denne planperiode er indsatsen rettet mod at sikre pleje af de lysåbne naturtyper, sammenbinding af spredte naturtypeforekomster og udtagning af tørveholdige lavbundsjorde. Der er endvidere særligt fokus på at beskytte odderen.

 

Grundvandsinteresser

Planområdet er udpeget til et område med særlige drikkevandsinteresser. Det vurderes, at planlægningen for området ikke vil påvirke grundvandsmagasinet i negativ retning.

 

Sektorplaner/temaplaner

Helhedsplan for Jyderup

Helhedsplanen for Jyderup blev udarbejdet i forbindelse med Holbæk Kommuneplan 2013-2025. Helhedsplanen tager udgangspunkt i en udviklingsplan udarbejdet af en gruppe borgere i Jyderup. Helhedsplanen skulle først og fremmest være en inspiration til borgernes fortsatte arbejde med at udvikle byen og være et fundament for arbejdet i de lokale fora i Jyderup.

I Jyderup Helhedsplan beskrives lokalplanområdets potentiale for at fremme turisme i området

  • Jyderupstien, der løber fra Kongskilde i Sorø til Hjembæk forbi Skarresø, Sølyst og bymidten 

Se helhedsplanen her

 

Jyderup Handleplan

Jyderup Handleplan blev udarbejdet i 2018 og ligger i forlængelse af visionerne for Helhedsplanen for Jyderup. Handleplanen har fire temaer; Turisme, Ejendomme & udvikling, Byudvikling og Boligudvikling. Indenfor de fire temaer kommer planen med konkrete handlinger. Særligt lægges vægt på manglen på overnatningsmuligheder og steder hvor man kan få en kop kaffe og spise frokost. Derudover beskrives hvordan bymidten i Jyderup kan udvikles med byrumsplan, bymøbler og grøn beplantning.

Se handleplanen her

 

Kommuneplan 2021

Kommuneplan 2017 indeholder både en række generelle retningslinjer for kommunens udvikling samt en række specifikke bestemmelser om de enkelte områder i form af kommuneplanrammer.

11.C01 / 11.J01

Arealet er omfattet af eksisterende kommuneplanramme 11.C01, der udlægger arealet til centerformål, maksimalt etageantal på 2,5, miljøklasse 1 - 3, maksimal bebyggelsesprocent på 70. 11,C01 som gælder størstedelen af lokalplanområdet beskriver at der skal udlægges opholdsarealer svarende til 15 % af erhvervsetagearealet og 50 % af boligetagearealet. Perronarealet ligger i kommuneplanramme 11.J01 som adskiller sig fra 11.C01 ved ikke at definere miljøklasse og notat om opholdsarealer. Hele eller dele af rammeområdet er udpeget som område med risiko for oversvømmelse og ny planlægning eller ændret anvendelse indenfor området skal derfor ske jf. retningslinjerne for arealer med risiko for oversvømmelse. 

Bygningens ændrede anvendelse, fra kontor til hotel, ændrer hverken på krav til parkering, opholdsarealer ligesom den ikke ændrer på bebyggelsesprocenten på 89 %. Derfor vurderes det, at  det ikke er nødvendigt at udarbejde et kommuneplantillæg.

Generelle rammer

Parkeringsnormen 

1 p-plads pr. 50 m2 bruttoetageareal udvalgsvarebutik og butik med pladskrævende varer 
1 p-plads pr. 50 m2 etageareal publikumsorienteret service
1 p-plads pr. 50 m2 etageareal erhverv, kontor, institution m.v.

Lokalplanen giver ikke mulighed for en markant ændret anvendelse eller udvidelse af den eksisterende bygning hvorfor der ikke vurderes at være et øget parkeringsbehov end det eksisterende. De eksisterende parkeringspladser indenfor planområdet fastholdes. 

Opholdsarealer

I områder, som er udlagt til centerformål eller erhvervsformål, skal der udlægges opholdsarealer til beboere og ansatte efter en nærmere vurdering i hvert enkelt tilfælde. I byer med tæt bebyggelse kan der eksempelvis etableres fælles opholdsarealer i form af tagterrasse, altaner, indre gårdrum eller lign. 

Bygningens særlige placering og historie gør at der ikke tidligere har været opholdsarealer i umiddelbar nærhed af bygningen. Opholdsarealer kan findes i umiddelbar nærhed af lokalplanområdet i form af nær forbindelse til bykerne, sø og skov. 

 

 

Butikkers påvirkning af bymiljøet

Lokalplanområdet er beliggende i Jyderup Bymidte med en samlet rummelighed på 13.800 m2. Det vurderes at der er tilpas rummelighed til at der kan etableres 200 m2 butik i stueetagen. 

 

Kystnærhedszone

Lokalplanområdet er ikke beliggende inden for Planlovens 3 km kystnærhedszonen og det er derfor ikke relevant for lokalplanen.

Diverse udpegninger

Lokalplanområdet ligger indenfor område, der i Holbæk Kommuneplan 2021 er udpeget som: Fosforoverbelastet, Kvælstofreduktionspotentiale, Opland til Natura2000, Drikkevandsinteresser og Værdifuldt Kulturmiljø. De emner, der er relevante i forhold til lokalplanen, er beskrevet og vurderet nedenfor. Lokalplanområdet er ikke omfattet af øvrige særlige udpegninger, herunder kirkebyggelinjer, § 3 område eller lignende.

 

Værdifuldt kulturmiljø 

Arealet er udpeget som en del af kulturmiljøet omkring Jyderup Stationsby. En del af lokalplanens formål er således, at fastsætte bevaringsbestemmelser omkring stationens fremadrettede bevaring.

Jyderup stationsby opstod på bar mark omkring en station på Roskilde-Kalundborg-banen fra 1874, og området ved stationsbygningen har meget til fælles med det tilsvarende område i Tølløse Stationsby. Med byens udvikling fulgte i 1900-tallet en række arbejderboliger og skoler, og kombinationen af jernbanen og de nærliggende skove gav ligeledes gode muligheder for savværksindustrien. Savværket ved Slagelsevej fra 1925 er nu revet ned. Nærheden til skov og sø gav mulighed for rekreative funktioner. 

Byen rummer flere gode eksempler på karakteristiske lag af stationsbebyggelse, dvs. posthus, hotel, missionshus (1900) arbejderboliger og butikker, som opstod på baggrund af stationsbyens naturlige vækstpotentiale. Bygningerne ved søen bærer præg af de omgivelser, de er opført i, og er således prangende i størrelse og byggestil.

 

Afgrænsningen af kulturmiljøet for Jyderup Stationsby

 

Bygge- og beskyttelseslinjer

Skovbyggelinje

Lokalplanområdet er omfattet af en skovbyggelinje, som kastes fra beplantning langs Skarresø. Skovbyggelinjer har til formål at sikre det frie udsyn til skove og skovbryn, og for at bevare skovbryn som værdifulde levesteder for plante- og dyreliv. Skovbyggelinjer forløber i en afstand af 300 meter fra skoven. Mellem skoven og skovbyggelinjen må der ikke placeres bebyggelse, såsom bygninger, skure, campingvogne og master. Området mellem lokalplanområdet og beplantningen, der kaster skovbyggelinjen, er i forvejen bebygget. Jævnfør Naturbeskyttelseslovens § 17, stk. 3 gælder forbuddet mod byggeri inden for skovbyggelinjen ikke de steder, hvor der i forvejen ligger en væsentlig, lovlig bebyggelse inden for linjen. Dermed er skovbyggelinjen ikke gældende for lokalplanområdet.

 

Planlægning i forhold til nabokommuner

Lokalplanen vurderes ikke at indebære påvirkning på nabokommuner.

 

Eksisterende lokalplaner

Lokalplanområdet er omfattet af eksisterende Lokalplan 50 - 48 - Stationscenterområdet i Jyderup.  Lokalplanområdet udlægges i lokalplan 50 - 48 til anvendelsen "jernbaneformål". Lokalplan 50 - 48 aflyses for lokalplanområdet ved den endelige vedtagelse af lokalplan 11.22.

Om bygningsbevaring

Stationsbygningen udpeges i lokalplan 50 - 48 som bevaringsværdig hvorom det hedder at "De bevaringsværdige bygninger må ikke nedrives, ombygges eller på anden måde ændres uden Kommunalbestyrelsens tilladelse.". Om facadeudformning hedder det at Om- eller tilbygning af de  bevaringsværdige bygninger, skal ske under hensyntagen til bygningens oprindelige arkitektur. Om- og tilbygninger skal godkendes af Kommunalbestyrelsen i hvert enkelt tilfælde.

Om skiltning 

Skiltning skal godkendes af Kommunalbestyrelsen i hvert enkelt tilfælde.

Skiltning på facader skal tilpasses husets dimensioner, og må ikke dække over vigtige bygningsdetaljer eller dele facaden op, så den fremstår usammenhæn­gende.

Om parkering 

Hvis behovet for parkering på ejendommene langs Nyvej og Skarridsøgade ikke kan løses på egen grund, kan manglende parkeringspladser etableres på de på kortbilag 2 anviste parkeringsarealer. En sådan etablering af parkerings­pladser uden for eget område, skal ske efter de til enhver tid gældende regler for etablering af parkering godkendt af Kommunalbestyrelsen.

Langs stationsbygningen skal der reserveres plads til parkering (af- og påsætning) af mindst 3 biler.

Om opholdsarealer
Der skal udlægges opholdsarealer svarende til 15 procent af erhvervsetagearealet