Lokalplanens indhold

I overensstemmelse med intentionerne i Kommuneplan 2021, Helhedsplan for Jyderup og Holbæk Kommunes Erhvervspolitik 2020, muliggør lokalplanen, at området kan anvendes til erhvervsformål i miljøklasse 4-6 og herunder transporttunge virksomheder, der kan drage nytte af den nære adgang til det overordnede vejnet, og som ikke bør placeres i mere centrale dele af byområdet. Det kunne være virksomheder som f.eks. logistik-, lager- og fragtvirksomhed.

Virksomheder er opdelt i 7 miljøklasser, hvor klasse 1 er den mindst miljøbelastende og klasse 7 den mest miljøbelastende. Miljøklasserne er defineret nærmere i Håndbog om Miljø og Planlægning, som kan ses på Erhvervsstyrelsens hjemmeside. Virksomheder i miljøklasse 4-6 er virksomheder, der ikke egner sig til at ligge tæt på større boligområder eller i blandede byområder.

Lokalplanen udlægger området i to delområder, som vist på Kortbilag 4. I Delområde 1 kan der kun etableres erhverv med miljøklasse 4-6  og i Delområde 2 kan der kun etableres erhverv med miljøklasse 4 som maksimum.

Holbæk Kommuneplan er digital ligesom lokalplanerne. Kommuneplanen findes via følgende link: https://kommuneplan2021.holbaek.dk/.

Holbæk Kommunes erhvervspolitik 2020 kan findes via følgende link: https://heforum.dk/media/27581784/erhvervspolitik-2020.pdf

Helhedsplan for Jyderup kan findes via følgende link: https://kommuneplan2021.holbaek.dk/media/17689/20181010_jyderup_helhedsplan_revideret.pdf

 

Vej-, sti- og parkeringsforhold

Lokalplanen fastlægger bestemmelser om etablering af veje, stier og parkeringspladser i lokalplanområdet. Bestemmelserne skal sikre mulighed for en tryg færden i området, at nye vejforbindelser kobles til og tilpasser sig Vejdirektoratets fremtidige planer for det omkringliggende vejnet, samt at der etableres et tilstrækkeligt antal parkeringspladser.

I forbindelse med Vejdirektoratets planer for motorvejsudbygningen ved Skovvejen, er Bødkervej også planlagt forlænget igennem den nordlige del af lokalplanområdet. Fremtidig udvikling skal indrettes og placeres hensigtsmæssigt i forhold til den planlagte vejføring. På matr.nr. 6d Tornved By, Jyderup, er der tinglyst en planlægningsbyggelinjer med en bredde på 40 meter. Vejdirektoratet er påtaleberettiget i forhold til den tinglyste planlægningslinje. Der kan ikke etableres blivende anlæg såsom bebyggelse og befæstede arealer herunder vejanlæg indenfor den tinglyste planlægningsbyggelinje uden forudgående tilladelse fra Vejdirektoratet. Vejdirektoratet kan som påtaleberettiget dispensere fra den tinglyste planlægningsbyggelinje efter forudgående ansøgning. Planlægningsbyggelinjen fremgår af kortbilag 5.

Kortet viser Vejdirektoratets tinglysning af en planlægningsbyggelinje som sikre motorvejsudbygningen ved Skovvejen samt forlængelse af Bødkervej.

Lokalplanen sikrer en funktionel vejstruktur, der skaber god tilgængelighed til de fremtidige erhvervsmatrikler. Ind- og udkørsel til området foregår via Bødkervej i den nordlige del af lokalplanområdet samt fra Cementvejen i den sydøstlige del af lokalplanområdet.

Stamvejen gennem projektområdet er udlagt i et bredt grønt forløb, som også indeholder varieret busk- og træbeplantning, stiforløb samt regnvandssøer og lavninger. Oplevelsen af at ankomme til og bevæge sig igennem erhvervsområdet skal være grøn og imødekommende. Langs med stamvejen skal der plantes vejtræer af hjemmehørende arter som f.eks. røn, stilk-eg og lind i et interval på mellem 12-25 meter skiftevis på hver side af vejen. Træerne skal allerede ved plantningstidspunktet repræsentere en rekreativ værdi og have en minimum stammeomkreds på 10-20 cm. Se Kortbilag 5 for planer over vej- og stiforhold.

 

Udlæg af grundene

Lokalplanen giver et fleksibelt udstykningsprincip, hvor storparcellerne kan opdeles i flere parceller ved at tilføre ekstra stikveje, som vist herunder. Hvert enkelt storparcel kan således deles i 1-4 parceller alt efter størrelse og behov. Ligeledes kan storparcellerne sammenmatrikuleres ved behov for større grunde. Det giver mulighed en fleksibel udstykning, som kan ændres efter behov. Der kan udstykkes grunde med en minimumsstørrelse på 0,5 ha. (5.000 m2).

Det skal bidrage til en indbygget fleksibilitet ved realisering af planen, som muliggør udbygning i faser og giver mulighed for udstykninger til virksomheder af forskellig størrelse.

 

Friarealers placering og indretning

Lokalplanen stiller krav om ét samlet grønt forløb med flere større fællesarealer, der skal give identitet til området og fungere som områdets primære friareal. Det grønne forløb er et resultat af, at grønne arealer og opholdsarealer inden for erhvervsområdet koncentreres, så det grønne får et sammenhængende udtryk.

Det grønne forløb skal tilplantes med en varieret busk- og træbeplantning bestående af hjemmehørende og lokalitetstilpassede arter. For at forbedre biodiversiteten, er det vigtigt at bruge naturligt hjemmehørende arter, da de understøtter dyre- og plantearter på lokationen bedst muligt. Se Kortbilag 5 for princip for friarealer.

For at sikre et harmonisk område, stilles der krav om, at området skal gives et ordentligt udseende, det gælder både for ubebyggede arealer, parkeringspladser og oplag mv. Det betyder bl.a., at oplag af varer, affald mv. skal placeres bag tæt hegnede arealer.

I det grønne forløb findes der eksisterende beskyttede søer, §3 naturtyper, som med lokalplanen beskyttes mod indgreb og ændringer med en udlagt afstandszone på 5 meter, hvori der ikke må ske anlæg af veje, stier eller byggeri. Der gives mulighed for, at der kan etableres foranstaltninger, som regnvandssøer, der kan understøtte de eksisterende vandmiljøer samtidig med, at de løser områdets regnvandshåndtering. Disse skal indgå som en del af friarealerne.

 

Naboforanstaltninger

Lokalplanen stiller krav om afskærmende foranstaltninger mod det åbne land og eksisterende naboer, for at sikre, at fremtidig udvikling er til mindst mulig gene for de nærliggende områder.

Syd og vest for området ud mod det åbne land, er der disponeret med en bufferzone på minimum 10 meter, hvor der skal etableres et afskærmende beplantningsbælte bestående af træer og buske. Beplantningsbæltet skal fremstå tæt, så det skaber en hensigtsmæssig visuel barriere mod naboer og det åbne land.

Ligeledes er der langs Cementvejen og Delområde 2 udlagt et beplantningsbælte, som har til formål at afskærme mod erhvervsområdet. Beplantningsbæltet skal udføres i en bredde på minimum 10 meter og 40 meter i de syd- og nordøstlige hjørner. De to hjørner er disponeret som større områder til regnvandssøer og varieret beplantning bestående af træer og buske, der også skal virke afskærmende mod erhvervsområdet samt give ekstra afstand mellem nye virksomheder og eksisterende boliger uden for lokalplanområdet. Se Kortbilag 5 for princip for beplantningsbælterne.

 

Bebyggelsens omfang og placering

Lokalplanen giver mulighed for at opføre bebyggelse med en bebyggelsesprocent på maks. 80 % for den enkelte matrikel og med en maks. bygningshøjde på henholdsvis 15 og 9 meter i Delområde 1 og Delområde 2. Bebyggelsens omfang og placering reguleres udover bebyggelsesprocenten af byggelinjer til vej, det grønne forløb og beplantningsbælter. I forbindelse med bygningernes placering vil forhold som nærhed til naboer, anvendelse samt sammenhæng med det resterende erhvervsområde skulle tages i betragtning for at mindske nabogener og sikre et sammenhængende område.

Den overordnede fastlagte struktur giver mulighed for en stor variation i selve bebyggelsen inden for området. Der fastlægges bestemmelser i forhold til anvendelsen af reflekterende facade- og tagmaterialer, ligesom der fastlægges bestemmelser for anvendelsen af farver. Overordnet gælder det, at der ikke må anvendes signalfarver til høje bebyggelser, for at sikre en bedre indpasning i landskabet.

 

Aktive tage

Der fastsættes bestemmelser, der skal sikre, at opsætning af solenergianlæg som solceller (til elproduktion) og solfangere (til varmeproduktion) tager hensyn til bygningens arkitektur og generelle fremtræden, og dermed virker så lidt skæmmende som muligt. Der må opsættes solfangere, solceller og lignende energiproducerende elementer, når de placeres med samme vinkel som taget eller facaden. På bygninger med fladt tag kan der opsættes solfangere og solceller på stativ, således at de får en anden vinkel end tagfladen.

 

Terrænændringer

Da lokalplanområdet er lettere kuperet med højdeforskelle på op mod 5,5 meter, og eftersom der planlægges for anvendelser med et stort arealbehov, kan der i forbindelse med byggemodning foretages terrænreguleringer inden for lokalplanområdet på op til 2 meter for at sikre tilstrækkeligt plane grunde. Der stilles krav til, at jordbalancen inden for lokalplanområdet skal fastholdes, hvormed overskudsjord skal håndteres inden for lokalplanområdet.