I henhold til Lov om planlægning (lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020 med senere ændringer) fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.
Lokalplanen har til formål:
2.1 Lokalplanområdet afgrænses som vist på kortbilag 1, og omfatter del af matrikelnummer 1a, Torbenfeld Hgd., Frydendal.
2.2 Lokalplanområdet er beliggende i landzone, og skal forblive i landzone.
3.1 Lokalplanen erstatter landzonetilladelser til, jf. planlovens § 35, stk. 1. Jf. dog § 3.2.
3.2 Lokalplanens bonusvirkning er betinget af anvendelsen til solcelleanlæg med tilhørende nødvendige anlæg og bebyggelse, i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelser, herunder anvendelse, jf. § 4, udstykning, jf. § 5, etablering af bebyggelse og tekniske anlæg, jf. §§ 6, 7 og terrænregulering, jf. § 11.
3.3 Bonusvirkningen meddeles på betingelse af, at arealet reetableres, når det ikke længere er i brug som solcelleanlæg. Ved ophør af brugen af solcelleanlægget og øvrige tekniske anlæg, skal disse, inklusive fundamenter, trådhegn, skilte og veje, der alene anvendes som led i anlæggets drift, fjernes af anlægsejer inden ét år efter, at driften er ophørt. Sker dette ikke, kan kommunen lade arbejdet udføre for grundejers regning.
4.1 Lokalplanområdet må kun anvendes til teknisk anlæg i form af solcelleanlæg.
4.2 Inden for lokalplanområdet kan opføres solcelleanlæg med tilhørende tekniske installationer og teknikbygninger, samt veje, hegn og beplantning.
4.3 Lokalplanområdet skal, såfremt det ikke anvendes til formålet i henhold til § 4.1, anvendes til landbrugsdrift.
5.1 Lokalplanområdet kan udstykkes i sin helhed, dog kan de enkelte vindmøller udstykkes for sig selv. Derudover må der ikke ske yderligere udstykning af lokalplanområdet.
6.1 Solcelleanlæg, tekniske installationer og bygninger skal placeres inden for byggefelt A, som vist på kortbilag 2.
6.2 Solcellemodulerne må have en maksimal højde på 3,5 meter målt fra terræn. Solcellepanelerne skal placeres i lige, parallelle rækker med samme indbyrdes afstand. Solcellepanelerne skal placeres så anlæggets overflade så vidt mulig følger terrænet i bløde kurver.
6.3 Mindre transformere og teknikbygninger skal placeres inden for byggefelt A, som vist på kortbilag 2, og må maksimalt have en højde på 3,5 meter over terræn.
6.4 Der kan etableres et teknikområde med en stepup-transformer og teknikbygning i op til 6,5 meter over terræn indenfor byggefelt B, som vist på kortbilag 2. Øvrigt elektrisk udstyr som afbrydere, koblingsudstyr og lynafledere kan udføres i større højde i tilknytning til teknikområdet. Derudover kan byggefelt B bebygges som byggefelt A.
6.5 Solcellepaneler og tilhørende tekniske installationer, herunder tekniske bygninger og transformere, samt beplantning skal placeres med følgende afstande:
- minimum 5 meter fra § 3-beskyttede søer, dog minimum 10 meter syd og øst for søerne
- minimum 10 meter fra skovbryn*
- minimum 5 meter fra beskyttede diger**
* Afstanden beregnes fra dyrkningsgrænse mod skovbryn. Der kan etableres hegn inden for respektafstanden.
** Registreringen af det beskyttede dige i Miljøportalen er unøjagtig. Afstanden beregnes fra digefod for digets faktiske forløb i skovbrynet. Der kan etableres hegn inden for respektafstanden.
7.1 Solcellepaneler skal udføres som faste moduler og fremtræde ens, hvad angår type, højde, hældning og farve.
7.2 Solcellepaneler skal antirefleksbehandles, således at der ikke opstår refleksgener for omkringboende og trafikanter.
7.3 Transformere og teknikbygninger skal fremtræde ensartet i materiale og udformning og gives diskrete mørke farver, så som brun, sort, mørk grå eller mørk grøn.
7.4 Stativer må kun fremstå i stål eller i mørke farver, så som brun, sort, mørk grå eller mørk grøn.
8.1 Vejadgang til lokalplanområdet må kun ske i princippet som vist på kortbilag 2.
8.2 Der kan anlægges interne serviceveje med en maksimal bredde på 5 meter. Adgangsveje til stepup-transformer kan dog anlægges i en bredde på maksimalt 7 meter.
8.3 Adgangsvejen til de eksisterende vindmøller skal opretholdes som vist på kortbilag 2.
8.4 Veje skal belægges med grus eller etableres som kørespor, der er helt eller delvist græsklædt.
9.1 Der må ikke skiltes eller reklameres. Dog må der opsættes et oplysningsskilt ved adgangen til området. Skiltet må højst være 1 m² og må ikke belyses.
Beplantning
10.1 Der skal etableres afskærmende beplantningsbælter langs planområdets afgrænsning, som vist på kortbilag 2. Beplantningsbælterne skal gives en bredde på minimum 5 meter og skal bestå af minimum 3 rækker. Beplantningsbæltet langs den sydlige afgrænsning skal dog gives en bredde på minimum 9 meter og skal bestå af minimum 5 rækker (eksisterende beplantning). Intet beplantningsbælte må have en bredde på over 20 m.
10.2 Beplantningsbælterne skal bestå af egnstypiske arter som er almindeligt brugt i læhegn, eller i naturlige tilgroninger, i det åbne land på Sjælland. Der skal primært anvendes hjemmehørende arter med blomster og frugter der har værdi som fødekilde for fugle, insekter og dyr af hensyn til biodiversiteten, så som f.eks. Aam. hvidtjørn, engriflet hvidtjørn, koralhvidtjørn, slåen, hassel, alm. røn, alm. hyld, benved, alm. hæg, mirabel, surkirsebær, skovabild, dunet gedeblad, hunderose og æblerose. Af større træer kan nævnes stikeg, lind, rødel, seljerøn, spidsløn m.fl. Beplantningsbælterne skal fuldt udvokset have en højde på minimum 4 meter.
10.3 Eksisterende beplantning skal søges bevaret i plantebælterne. Udgåede træer og buske, eller træer og buske der fældes på grund af sygdom eller ælde, kan blive liggende og omsættes naturligt på stedet, samt erstattes med nyplantning.
10.4 Beplantningsbælterne skal fremstå fritvoksende og må ikke have karakter af klippet hæk.
10.5 Arealer under solcellepaneler skal henligge som græsarealer eller med en blanding af naturgræs og urter/engblomster.
Hegn
10.6 Der kan etableres trådhegn langs planområdets afgrænsning. Langs med beplantningsbælter skal hegn placeres på indvendig side af beplantningsbælterne. Trådhegn må have en maksimal højde på 2 meter, og hegnets underkant skal ”løftes” 20 cm over terræn, så små dyr frit kan passere. Trådhegnet skal udføres som bredmasket vildthegn.
11.1 Terrænet må reguleres med maks. +/- 0.5 meter i forhold til naturligt terræn og ikke tættere på skel end 1 meter.
12.1 Der må ikke etableres nogen form for permanent belysning inden for lokalplanområdet.
13.1 Ledningsanlæg skal fremføres som jordkabler eller samles i kabelbakker el. lignende under solcellepanelerne.
13.2 Regnvand skal nedsives lokalt.
14.1 Solcelleanlæggets støjemission i omgivelserne skal overholde Miljøstyrelsens gældende grænseværdier for ekstern støj for virksomheder. Dette vurderes overholdt ved at placerer tekniske anlæg i de udlagte byggefelter jf. kortbilag 2.
15.1 Før anlægget tages i brug, skal de i § 10.1 afskærmende beplantningsbælter være etableret. Såfremt anlægget etableres på en årstid, hvor det er uhensigtsmæssigt at plante, kan beplantningsbælter etableres i førstkommende plantesæson forår eller efterår efter at solcelleanlægget er opført og taget i brug.
16.1 Indtil forslaget er endeligt vedtaget af Kommunalbestyrelsen må området ikke udnyttes på en måde, der kan foregribe indholdet af den endelige plan. Det gælder efter planlovens § 16 et midlertidigt forbud mod udstykning, bebyggelse og ændringer af anvendelse. Den eksisterende lovlige anvendelse af ejendommen kan fortsættes som hidtil.
16.2 Når fristen for fremlæggelse af indsigelser og ændringsforslag er udløbet, kan Kommunalbestyrelsen give tilladelse til at ejendommen ændres eller bebygges i overensstemmelse med forslaget. Disse midlertidige retsvirkninger gælder fra datoen for forslaget offentliggørelsen og indtil forslaget er endelig vedtaget, dog højst indtil et år efter offentliggørelsen.
17.1 Efter Kommunalbestyrelsens endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er omfattet af planen, ifølge planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.
17.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.DK
17.3 Kommunalbestyrelsen kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan
Kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune har på mødet d. 21. september 2022 endeligt vedtaget lokalplan 12.09 for et solcelleanlæg ved Mørkøv.