Miljøvurdering
Miljøvurdering af planer
Det er vurderet, at lokalplan og kommuneplantillæg er omfattet af krav om miljøvurdering, da planforslagene er omfattet af lovens bilag 2, pkt. 3a Industrianlæg til fremstilling af elektricitet, damp og varmt vand (projekter som ikke er omfattet af bilag 1).
Miljøvurderingen af planforslagene er udarbejdet som en selvstændig rapport, der er fremlagt i offentlig høring i samme periode som planforslagene.
Miljøvurderingsrapporten beskriver den sandsynlige væsentlige indvirkning på følgende miljømæssige områder:
- Landskab og visuelle konsekvenser, herunder beskyttet dige og værdifuldt kulturmiljø.
- Natur, dyreliv og bilag IV-arter.
Der er som led i den endelige behandling af planforslagene blevet udarbejdet en sammenfattende miljøredegørelse. Miljørapporten og den sammenfattende miljøredegørelse ligger som bilag.
Bilag IV / Natura 2000
I henhold til § 13 i planloven (LBK n. 1157 af 1. juli 2020), må en lokalplan ikke stride mod en Natura 2000 plan. Lokalområdet ligger udenfor Natura 2000-områder, og er derfor ikke omfattet af Natura 2000 plan. Det nærmeste Natura 2000 ligger ca. 5 km syd for lokalplanområde, og er Natura 2000-område nr. 156 Store Åmose, Skarresø og Bregninge Å. Området omfatter fuglebeskyttelsesområde nr. 67 og habitatområde nr. 126.
I medfør af habitatdirektivet må der ikke gennemføres planer og projekter, der kan påvirke et Natura 2000-område væsentligt, eller som kan beskadige eller ødelægge yngle- og rasteområder for de arter, der indgår i Natura 2000-områdernes udpegningsgrundlag.
På grund af projektets karakter og planområdets afstand til Natura 2000-området, vurderes det, at planen ikke vil have en væsentlig påvirkning på det internationale naturbeskyttelsesområde grundet afstanden til området og karakteren af planlagte anlæg. Der henvises endvidere til miljøvurderingsrapporten.
Det vurderes, at realisering af lokalplanen vil kunne ske uden væsentlig påvirkning af udpegningsgrundlaget for Natura 2000-område nr. 156, uden indvirkning på opfyldelse af Natura 2000-områdets bevaringsmålsætninger og uden skadelig virkning på Natura 2000-områdets integritet. Planen kan heller ikke påvirke andre Natura 2000-områder i større afstand.
Habitat - Bilag IV arter
Planområdet udgøres primært af landbrugsarealer, der ikke udgør egnede yngle- eller rastelokaliteter for arter anført på habitatdirektivets bilag IV.
Der er ikke registreret bilag-IV arter indenfor lokalplanområdet, men der findes to mindre § 3-vandhuller, der er vurderet potentielt egnede som yngle-og rasteområde for spidssnudet frø og stor vandsalamander. Med lokalplanen sikres det, at solcelleanlægget holder respektafstand på 5 meter til § 3-arealerne, dog 10 meter mod syd og øst. På den baggrund vurderes det, at der ikke vil ske væsentlig påvirkning af eventuelle yngle- og rasteområder for arterne.
Det er desuden sandsynligt, at flere flagermusarter har yngle- og rasteområder i Orekrog Skov og fouragerer i eller nær planområdet. Der vil ikke ske påvirkning af træerne i skovbrynet, da der holdes respektafstand til skoven. Nogle enkelte seljerønstræer inden for planområdet rummer hulheder, der potentielt er egnede for trold-, dværg-, vand- og brunflagermus, og disse træer bevares.
Der henvises endvidere til miljøvurderingsrapporten.