Miljø

 

Støj

Lokalplanen kan ikke regulere, hvor meget støj de enkelte aktiviteter må lave og den kan heller ikke regulere om der må køres med benzindrevne biler. Kørsel med fjernstyrede modelbiler kræver ikke forudgående godkendelse.

Lokalplanen sikrer, at der i området er udlagt plads til placering af støjdæmpende foranstaltninger, så det kan sikres at aktiviteterne ikke overskrider miljøstyrelsens grænseværdier for støj i naboområder, hvor der er miljøfølsom anvendelse som f.eks. boliger. Disse støjdæmpende foranstaltninger kan f.eks. være jordvolde eller skærme. Holbæk Kommune kan med hjemmel i miljøbeskyttelseslovens § 42, stk. 3 regulere aktiviteter, hvis aktiviteterne medfører væsentlige støjulemper for omgivelserne.

Der er i en støjrapport lavet en støjberegning for støj fra både off-road og on-road fjernstyrede biler Betingelserne for udregningen er oplistet i støjrapporten, der kan ses her.

Støjudbredelsen er beregnet for fem punkter, som er de nærmeste fem boliger. Beregningerne er foretaget i henhold til den fælles nordiske beregningsmodel jf. Miljøstyrelsen vejledning 5/1993 med justering pr. Oktober 2019.

Støjrapporten anbefaler at der etableres en støjforanstaltning i form af støjvold i 4 meters højde. Beregningerne viser, at med den anbefalede støjvold kan alle beregningspunkter holde sig under støjkravet på maks. 45 dB(A) for hverdage dagperioden (kl. 7-18) og lørdag formiddag (kl. 7-14).

Støjvolde skal etableres i henhold til restproduktbekendtgørelsen og kan indebære krav om en miljøgodkendelse.

Hvis der anvendes kategori 2 jord skal støjvoldene etableres, så de overholder afstandskravene i restproduktbekendtgørelsen for kategori 2 jord. Der skal ansøges om § 19-tilladelse efter miljøbeskyttelsesloven til brug for anvendelse af klasse 2 jord i støjvolde.

Jordforurening

Region Sjælland har ingen oplysninger om jordforurening på lokalplanområdets matrikler. Matriklerne er ikke omfattet af områdeklassificering. Der er på denne matrikel ikke igangværende påbud efter jordforureningsloven.

Hvis der efterfølgende ved grave- og anlægsarbejdet konstateres jordforurening, skal arbejdet indstilles og kan først genoptages, når dette godkendes af Holbæk Kommune, som kan kontaktes på jord@holb.dk.

Fund og fortidsminder

Der er ikke registreret fund eller fortidsminder i lokalplanområdet. Der kan dog fremkomme fund inden for lokalplanområdet, f.eks. i forbindelse med byggemodning. Jf. museumslovens § 25 kan bygherren eller den, for hvis regning et jordarbejde skal udføres på landjorden, forud for igangsætning af arbejdet anmode Museum Vestsjælland om en udtalelse. Umiddelbart vest for lokalplanområdet er der fundet rester af flintbearbejdningspladser fra stenalderen. Matriklen syd for lokalplanområdet er ved at blive kortlagt for fund.

Hvis der i forbindelse med grave- og anlægsarbejder konstateres fund af fortidsminder, skal den del af arbejdet, der berører fundet, straks indstilles, og fundet skal anmeldes til Museum Vestsjælland, jf. museumslovens § 27. Museum Vestsjælland anbefaler, at der i god tid inden byggestart bliver indhentet udtalelser.

Miljøvurdering

Der er foretaget en screening af planforslagets miljømæssige påvirkninger i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK nr. 4 af 03. januar 2023). Miljøscreeningen er offentliggjort som bilag til planforslaget.

Ifølge lovens §8, stk. 2 skal der gennemføres en vurdering af, om planer og programmer kan få en væsentlig indvirkning på miljøet, når disse

1) er omfattet af stk. 1, nr. 1, og kun fastlægger anvendelsen af mindre områder på lokalt plan eller angiver mindre ændringer i sådanne planer eller programmer eller

2) i øvrigt fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser og kan forventes at få væsentlig indvirkning på miljøet.

Efter §8, stk. 2, nr. 1 skal planer, der fastlægger anvendelsen af et mindre område på lokalt plan eller alene medfører mindre ændringer i forhold til den gældende planlægning dog kun miljøvurderes, hvis de må antages at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet. Der er tale om mindre ændringer ift. hidtidig anvendelse og gældende planlægning i et mindre område på lokalt plan.

Planforslaget vurderes på baggrund af en screening ikke at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet og vurderes derfor ikke at være omfattet af krav om miljøvurdering af planer. Afgørelsen om ikke at udarbejde miljørapport er offentliggjort sammen med planforslaget.

 

Miljøgodkendelse

Modelracing (MRC), dvs. kørsel med fjernstyrede modelbiler, er ikke omfattet af miljøbeskyttelses-lovens krav om forudgående godkendelse. Hvis modelracing udøves regelmæssigt og under organiserede former, kan kommunalbestyrelsen regulere den efter bestemmelserne i miljøbeskyttelseslovens § 42, stk. 3. Kommunen kan med denne lov give påbud om, at der skal foretages afhjælpende foranstaltninger over for idrætsanlæg, fritidsklubber eller lignende fritidsaktiviteter, som medfører væsentlige støjulemper for omgivelserne.

Bilag IV-arter

Der er ikke registreret bilag IV-arter i planområdet. Planområdet ligger uden for Ramsar, fuglebeskyttelses-områder og Natura 2000-områder.

Stor vandsalamander og spidssnudet frø er udbredte i kommunen. Der er to søer i nærområdet. De kan forekomme dels i søen uden for lokalplanområdet og i den lille sø inden for lokalplanområdet. Begge arter trives ved en ekstensiv drift omkring deres ynglevandhuller samt at disse holdes åbne. Stor vandsalamander har ligesom flere arter gavn af kvasbunker, krat og dødt ved i nærheden af deres ynglevandhuller.

Der er kan være flagermus inden for lokalplanområdet. Alle danske arter af flagermus er bilag IV-arter. Yngle- og rasteområder for bilag IV-arter må ikke forringes eller ødelægges. Træer, som fungerer som sådanne for flagermus, må ikke fældes. Skal et træ, som er yngle-/rasteområde for flagermus fældes af sikkerhedsgrunde, skal dette ske i perioden mellem d. 1. september og d. 1. november, og der skal skabes nye levesteder ved veteranisering af egnede træer i nærområdet i forholdet 1:3.