Statslig og regional planlægning

Der vurderes ikke at være forhold, der strider mod statslig eller regional planlægning.

Kommuneplan 2017

Kommuneplan 2017 indeholder både en række generelle retningslinjer for kommunens udvikling samt en række specifikke bestemmelser om de enkelte områder i form af kommuneplanrammer. 

Arealet ved Filmtorvet er omfattet af Kommuneplanramme 1.H03, der fastlægger anvendelsen til centerformål, herunder boliger, liberale erhverv, offentlig promenade, havnetorv m.v. Der er fastsat en maksimal bygningshøjde på 20 m, dog med mulighed for byggeri i op til 40 m for bebyggelse på byggefelt øst for biografen. Planlægningen for Filmtorvet er i overensstemmelse med den angivne anvendelse, og der anvises alene mulighed for byggeri i op til maksimalt 3 etager. Endvidere omfatter lokalplanen delareal ved Finsings Plads, der er beliggende inden for gældende kommuneplanramme 1.F01, hvori der foreskrives en anvendelse til fritids- og havneformål som lystbådehavn, oplagsplads og maritime fritidsaktiviteter.

De emner, der er relevante i forhold til lokalplanen, er beskrevet og vurderet nedenfor.

 

Butikkers påvirkning af bymiljøet

Planforslagene muliggør ikke indplacering af butikker og vurderes derfor ikke at påvirke bymiljøet i nogen nævneværdig grad.

Kystnærhedszone

Området er beliggende inden for den kystnære del af byzonen. Med lokalplanen muliggøres opførelse af bebyggelse i maksimalt 3 etager og en maksimal bygningshøjde på 12 m, hvilket svarer til højde af eksisterende biografbygning i området. I den nordlige ende af lokalplanområdet, mod Finsings Plads og nærmest fjorden, muliggøres byggeri i maksimalt 1 ½ etage med en maksimal bygningshøjde på 6 m, tilpasset de eksisterende træbygninger omkring det maritime miljø. Med de angivne maksimale højder vurderes, at bebyggelsen indgår naturligt i den eksisterende bebyggelse i området, og at der ikke er tale om en væsentlig påvirkning.

Eksisterende lokalplaner

Arealet ved Filmtorvet er omfattet af nuværende Lokalplan 1.22, der gælder for det samlede havneområde, og udlægger det pågældende delområde til centerformål, herunder offentlige formål, boligformål og bymæssige erhvervsformål, samt anviser placering af et havnetorv foran den nuværende biograf, og mulig indplacering af højt byggeri for enden af havnepromenaden og længehusbebyggelse mod den vestlige kajkant af bassinet. Lokalplanen har alene rammekarakter, og den forudsætter gennemførelse af ny projektlokalplanlægning, inden der kan realiseres nybyggeri i området. Delområdet ved Finsings Plads er udlagt til maritimt fritidsområde. Derudover er en mindre del af Lokalplan 1.46 beliggende inden for lokalplanområdet. Endelig er biografen omfattet af særskilt projektlokalplan 1.40, der udlægger anvendelsen til kulturerhverv, herunder biografformål med tilhørende parkering.

Lokalplan 1.40, Lokalplan 1.46 og Lokalplan 1.22 aflyses med nærværende lokalplan for den del, der er sammenfaldende med lokalplanafgrænsningen.

Planlægning i forhold til nabokommuner

Ifølge Planlovens § 29, skal der i lokalplanen redegøres for planens eventuelle påvirkninger på nabokommuner. Det er Holbæk

Kommunes vurdering, at den bebyggelse, som er muliggjort med denne lokalplan, ikke vil medføre en påvirkning af nabokommunerne.

Diverse udpegninger

Risiko for oversvømmelse

Lokalplanområdet er ikke beliggende inden for udpeget risikoområde efter Oversvømmelsesloven, men arealerne er beliggende ca. i kote 2, og der kan ved stormflod og ekstremt højvande ventes vand til terræn. Ny bebyggelse skal derfor sikres mod oversvømmelse enten ved at hæve bygningernes sokkelhøjde eller ved at etablere anden afværgeforanstaltning.

Naturbeskyttelse

Lokalplanområdet er ikke omfattet af beskyttelseslinjer efter Naturbeskyttelsesloven.

 

Kulturmiljø

Der er ikke udpeget kulturmiljø eller bevaringsværdige bygninger inden for lokalplanområdet.

 

Arkitektur

Filmtorvet er et ungt omdannelsesområde, hvor Kulturbiografen ligger som den mest markante bygning, indrettet i den ombyggede tidligere frysehusbygning. Områdets industrielle anvendelse kan danne inspirationsgrundlag for en arkitektur som eksempelvis designet containerarkitektur og lignende. Selve torvet fastholdes som et åbent byrum, men kantes af kommende bebyggelse i op til tre etager langs den østlige side.
På arealerne, der ligger op mod sejlsportsforeningerne ved Finsings Plads, kan indplaceres ny bebyggelse i maksimalt 1 1/2 etage, med et formsprog inspireret af de eksisterende træbygninger.

Trafikforhold

Den overordnede trafikbetjening til området sker via Isefjords allé og Parallelvej, der via Østre Havnevej er forbundet til den indre ringgade, Havnevej. Området omkring Filmtorvet fredeliggøres for biltrafik. Adgang til arealerne ved Finsings Plads og Ny Hage vil fortsat kunne ske via eksisterende vej i den østlige side af Filmtorvet, der muliggøres udvidet i bredden mod øst. Denne vej er endvidere adgangsvej for de 4 husbåde ved Bryggen. Med lokalplanen ændres placering af parkeringsareal ved biografen, der flyttes om på vestsiden heraf, med en mere direkte adgang fra Østre Havnevej. Samtidig muliggøres med lokalplanen etablering af ny p-plads på hjørnet af Parallelvej og Roedsvej, der vil tilbyde supplerende p-muligheder til området samt de nye bebyggelser øst for Filmtorvet. Adgang til denne p-plads gives fra Roedsvej, af hensyn til eksisterende bebyggelse på modstående side af Parallelvej.
Sammenfattende vurderes, at de eksisterende veje kan afvikle trafikken i området uden behov for nye større vejomlægninger, udover ovennævnte mindre ændringer.

Ubebyggede arealer

De ubebyggede arealer inden for lokalplanområdet skal udformes så de inviterer til ophold og til udfoldelse af aktiviteter i byrummene. Ved belysning og byinventar skal skabes indbydende rammer, der også efter mørkets frembrud er trygge at færdes i, og som kan medvirke til at skabe scenografiske oplevelser i byrummet. Skalaen på Filmtorvet er stor, og behandlingen af belægninger, beplantning m.v., skal medvirke til at gøre skalaen menneskelig, skabe læforhold og mindre rum i rummet.