Bestemmelser

I henhold til lovbekendtgørelse nr. 287 af 16. april 2018 om planlægning med senere lovændringer fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

Lokalplanens formål er:

2.1        at fastsætte områdets anvendelse til centerformål, offentlige formål, maritime kulturerhverv, café /restaurant, bogcafé og rekreative fritidsformål med tilhørende servicefaciliteter, parkering, kanal, moleanlæg m.v.

2.2        at fastsætte retningslinjer, for opførelse af nyt byggeri.

2.3        at fastlægge retningslinjer for trafikafvikling, vejadgang m.v.

 

3.1        Lokalplanområdet afgrænses som vist på kortbilag 1

3.2        Lokalplanområdet omfatter matrikel nr. 168b og 168k, begge af Holbæk Bygrunde

3.3        Området er beliggende i byzone og forbliver i byzone.

4.1        Lokalplanområdet må anvendes til centerformål, f.eks. offentlige byrum, bystrand, havnepromenade, kanal, moleanlæg, maritime kulturerhverv, grejbank, bådeoplag, liberale erhverv, undervisningsformål, restauranter, caféer, kultur- og serviceerhverv, herunder aktiviteter ved Kystlivscenter og Nationalmuseeum, foreningsformål med tilhørende parkering, tekniske installationer og servicearealer.

 

5.1         Udstykning indenfor området kan ske i henhold til bebyggelsesplanens principper som angivet på kortbilag 3 og 5.  

 

6.1        Ny bebyggelse skal opføres indenfor byggefelterne i henhold til kortbilag 5, jf. dog undtagelsesbestemmelser i § 6.2.

6.2        Endvidere kan inden for området indplaceres nødvendige teknikhuse, mindre skure m.v. til områdets forsyning, service og maritime servicefunktioner uden for de angivne byggefelter. Disse mindre enheder må maksimalt gives en bygningshøjde på 3m, et maksimalt bebygget areal på 25 m2 pr. bygning og maksimalt 250 m2 i alt. Der kan indplaceres et mindre antal mobilehomes, max. 4, langs kant af promenaden mod nordvest.

6.3        Bebyggelsesgraden inden for området reguleres ved de udlagte byggefelter, der må bebygges inden for de angivne rammer omkring maksimale etageantal, bygningshøjder og etageareal, under iagttagelse af krav efter anden lovgivning til brand, tilgængelighed og bygningsindretninger i øvrigt.

6.4        Bebyggelse inden for Byggefelt A udgøres af de eksisterende havnehaller, med mulighed for udbygning, sammenbygning og tilbygning hertil, herunder også evt. fritliggende mindre enheder. Bebyggelseshøjden må maksimalt være 10,5 m og det maksimale etageantal 3 etager. Etagearealet inden for Byggefelt A må maksimalt udgøre 6.000 m2.

6.5        Bebyggelse inden for Byggefelt B må maksimalt opføres i en etage med en maksimal bygningshøjde på 5 m. Etagearealet må maksimalt udgøre 50 m2 pr. bygning og maksimalt 500 m2 bebyggelse inden for byggefeltet i alt.

6.6       Bebyggelse inden for Byggefelt C må maksimalt udføres i en etage med en maksimal bygningshøjde på 5 m. Etagearealet må maksimalt udgøre 70 m2 pr. bygning og maksimalt 500 m2 i alt.

6.7       Bebyggelse inden for Byggefelt D må maksimalt udføres i en etage med en maksimal bygningshøjde på 5 m. Etagearealet må maksimalt udgøre 250 m2. 

6.8        Arealerne er beliggende i et område med risiko for oversvømmelser. Ved udformning og placering af bebyggelse og installationer skal disse sikres ved afværgetiltag mod oversvømmelsesrisikoen.

6.9        Al ny bebyggelse skal opføres med sokkelkote i min. kote 2,5 af hensyn til oversvømmelsesrisikoen. Alle maksimale bygningshøjder i ovenstående bestemmelser måles fra denne fastsatte sokkelkote.

7.1        Bebyggelse inden for området skal udformes med saddeltag og med rødmalede træfacader, i kombination med glaspartier.

7.2        Tage skal udformes med tagbelægning i sort eller grå tagpap.

7.3        Vinduer, døre og mindre bygningsdele kan farvesættes i anden farve, som f.eks. hvidmalede, grå, grønne, naturfarvede eller sorte.

7.4        Mindre bygninger og tilbygninger kan alternativt udformes som containerdesignede enheder, der kan fravige ovenstående retningslinjer, jf. referencebilag.

8.1        Vejadgang til lokalplanområdet skal ske fra Kanalstræde

8.2        Havnepromenaden forlænges som vist på kortbilag 3 og 5.

8.3        Kørsel inden for området kan ske efter principperne om shared space, hvorved bilkørsel er tilladt på de bløde trafikanters præmisser

8.4        Kørsel til beddingerne med lejlighedsvis tung trafik kan ske nord om Havnebyen, syd for den viste nye kanal. Den østligste bro over kanalen skal dimensioneres, så den kan tage tung trafik til og fra Havnehallerne, mens den vestligste bro vist på kortbilag 3 kan undlades udført.

8.5        Parkering på området kan ske efter principperne vist på kortbilag 3, langs den nordlige promenadekant, samt langs byggefelt B, jf. kortbilag 5. Alle parkeringspladser kan inddrages til pladsdannelse ved events og større arrangementer.

8.6        Der skal sikres parkering inden for området svarende til 100 p-pladser

 

9.1        Facadeskiltning skal ske i mindre skiltebånd eller med enkeltbogstaver/reliefbogstaver. Bogstavhøjden må ikke overstige 50 cm.

9.2        Upåagtet ovennævnte bestemmelse, kan udføres anden skiltning på kulturbygninger, kystlivscenter, Nationalmuseum m.v. såvel i form af påsatte felter med skiltning som ved bemaling af bygningen, eller lignende, der signalerer bygningens kulturelle indhold og specifikke funktion. Skiltning, der ikke overholder § 9.1, skal godkendes af kommunen i det enkelte tilfælde. Lysskilte, og belysning af skilte må ikke medføre genevirkninger for omgivelserne. 

10.1      Blegstræde Hage udgør et stort, offentligt byrum og fungerer samtidig som friareal for hele lokalplanområdet.

10.2      Udearealer ved kulturaktiviteter i havnehallerne kan inddrages til kulturerhvervsformål, undervisningsformål, udeservering, nødvendigt oplag m.v.

10.3      Ubebyggede arealer skal ved tilplantning, tilsåning, befæstelse m.v. gøres egnede til formålet.

10.4      Forlængelse af havnepromenaden skal udføres som den eksisterende i en belægning af beton med chaussesten i tilpasningsarealer, svarende til en fortsættelse af den allerede udførte del af promenaden. Der kan udføres højvandssikring rundt langs promenadekanten, som angivet på kortbilag 5.

10.5      På ubebyggede arealer i tilknytning til Byggefelt C kan placeres bådeoplag 

10.6      Ved anlæg af mole og bådepladser skal sikres fysisk afskærmning, bøjemarkeringer eller lign., i forhold til eksisterende badestrand, hvorved sejlads adskilles fra badeaktiviteter.

11.1    Udendørs belysningsanlæg ved stier skal udføres som nedadrettet belysning eller som pullertbelysning. Belysning på øvrige offentlige pladser og veje skal udføres, så der tilvejebringes tilstrækkeligt lys til at skabe tryghed, og sikker færdsel, uden at omkringliggende boliger får væsentlige lysgener herved. Installationer skal højvandssikres jf. § 6.8 og 6.9.

12.1      Tekniske anlæg og installationer, herunder el­ og gas-skabe samt ventilation skal integreres i bygningens arkitektur ved at indbygge anlæg og installationer i bygningskroppen eller afskærme disse med materialer som beskrevet under § 7. Installationer på tag skal afskærmes på en måde, så de fremstår som en integreret del af arkitekturen. Transformerstationer skal indpasses i området under hensyn til at de bliver så lidt synlige som muligt og placeres under hensyntagen til nabobebyggelse. Installationer skal endvidere indplaceres på en måde, så de sikres mod oversvømmelsesrisiko.

12.2      Ledninger skal føres i jorden.

12.3      Affaldssystemer skal placeres i mindre bygninger, eller afskærmes, således, at de ikke er synlige fra veje, stier og fælles friarealer og fremtræder tilpasset og underordnet områdets karakter i videst muligt omfang. Afskærmning skal udføres med en ydre fremtræden i overensstemmelse med §7.

12.4      Solfangere, solpaneler, solceller og lignende solenergianlæg skal opsættes som en integreret del af bebyggelsen, f.eks. opsat som indbygget del i tagflade, og må ikke give blændingsgener til naboer.

13.1      Det er en forudsætning for anvendelse inden for området, at området udformes, så Miljøstyrelsens til enhver tid gældende vejledende grænseværdier for vejtrafikstøj og støj fra virksomheder kan overholdes, set i forhold til boliger beliggende umiddelbart syd for lokalplanområdet. 

13.2      Inden for lokalplanområdet er kortlagt jordforurening på vidensniveau V1. Der skal inden byggearbejde påbegyndes søges tilladelse efter jordforureningsloven. Holbæk Kommune er myndighed.

 

14.1      Ny bebyggelse må ikke tages i brug før bebyggelsen er tilsluttet kollektiv vandforsyning, samt de fælles private og offentlige anlæg for regn- og spildevand.

14.2      Inden ibrugtagning af ny bebyggelse skal der etableres parkeringspladser jf. § 8.

15.1         Lokalplan 1.22 aflyses for så vidt angår den del, der sammenfaldende med denne lokalplans område, som anført i §3.

16.1      Indtil forslaget er endeligt vedtaget af Kommunalbestyrelsen, må området ikke udnyttes på en måde, der kan foregribe indholdet af den endelige plan. Det gælder efter planlovens § 17 et midlertidigt forbud mod udstykning, bebyggelse og ændring af anvendelse. Den eksisterende lovlige anvendelse af ejendommen kan fortsættes som hidtil.

 

16.2      Når fristen for fremlæggelse af indsigelser og ændringsforslag er udløbet, kan Kommunalbestyrelsen give tilladelse til, at ejendommen ændres eller bebygges i overensstemmelse med forslaget. Disse midlertidige retsvirkninger gælder fra datoen for forslagets offentliggørelse og indtil forslaget er endelig vedtaget, dog højst indtil et år efter offentliggørelsen.

17.1      Efter Holbæk Kommunalbestyrelses endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er omfattet af planen, ifølge planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.

17.2      Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til plandata.dk

17.3      Kommunalbestyrelsen kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.

18.1               Lokalplan 1.58 er vedtaget endeligt af Kommunalbestyrelsen den 22.09.2021