Lokalplanens indhold
Anvendelse
Lokalplanen giver mulighed for ny anvendelse til boligformål.
Bevarende bestemmelser
Lokalplanen skal med bevarende bestemmelser sikre at de bevaringsværdige bygningers bevaringsværdi fastholdes i forbindelse med ombygning til boliger. Lokalplanen skal sikre at facade-udtrykket bevares med detaljerede bevarende bestemmelser.
Tekniske anlæg
Lokalplanen stiller krav til at der ikke tilføjes noget til facaden, hverken tekniske anlæg eller facade-isolering. Lokalplanen stiller derfor krav til at tekniske anlæg ikke placeres synligt på de bevaringsværdige bygninger. Ventilationsudtræk kun må etableres på de facader der vender ind mod gårdrummet. Varmepumper kan kun placeres i den sekundære bygning.
Sekundær bebyggelse
Holbækhus
Depotrum skal fortrinsvis etableres i kælderen, således at opbevaringsplads i gårdrummet forbeholdes cykler, barnevogne og større brugsgenstande. Lokalplanen stiller krav til at der samlet skal etableres 4,5 m2 depotrum per bolig og heraf skal 2 m2 etableres i gårdrummet så der sikres tilstrækkelig sekundær bebyggelse i gårdrummet til affaldshåndtering, depot og overdækket cykelparkering. Lokalplanen stiller krav om at der skal etableres cykelparkering svarende til to per bolig hvoraf halvdelen skal være overdækket. Bygningsanlæg til depot, affaldshåndtering og cykelparkering skal fremstå med træbeklædning i mørke farver jf. kortbilag 10 med fladt tag for at fremstå mindst mulig synlig i bebyggelsen som helhed. Sekundær bebyggelse skal beplantes på alle facader, gavle og tag.
Rækkehuse
Der skal etableres en samlet sekundær bebyggelse til affaldshåndtering depot og overdækket cykelparkering. Bygningsanlæg til affaldshåndtering og cykelparkering skal fremstå med træbeklædning i mørke farver jf. kortbilag 10 med fladt tag for at fremstå mindst mulig synlig i bebyggelsen som helhed. Der skal etableres cykelparkering svarende til to per bolig hvoraf halvdelen skal være overdækket.
Spildevand og regnvandshåndtering
Afløbskoefficienten sættes ned fra 0,7 -0,5 hvilket betyder at en større del af regnvandet skal håndteres på egen grund. I praksis betyder det at gårdrummet bliver mindre befæstet og at der etableres grønt tag på taget af den sekundære bebyggelse. Herved vil mængden af regnvand der ender i Holbæk Fjord blive mindre. Regnvand skal så vidt det er muligt håndteres på overfladen til gavn for biodiversiteten.
Trafikbetjening og Parkering
Parkering er et generelt problem for områdets beboere, da de eksisterende bygninger, herunder Holbækhus, ikke har parkering på egen grund, men alle har en umiddelbar ret til områdets offentlige parkeringspladser.
Energi og ressourceforbrug
Holbækhus varmeforsynes i dag med naturgas. Forundersøgelser i forbindelse med varmeplanen, peger på, at området vil blive varmeforsynet med fjernvarme indenfor de første etaper af varmeplanens realisering.
Friarealer
Holbækhus
Holbækhus er en nyklassicistisk bygning med symmetrisk opbygning og det vil være hensigtsmæssigt at lade beplantning og stisystem i gårdrummet fremhæve bygningens symmetri. I forbindelse med omdannelse til bolig skal gårdrummet indrettes på en sådan måde at det gøres anvendeligt som fælles udeareal til den nye beboere, på en sådan måde, at de indbyder til ophold og leg.
Gårdrummet består i dag af et græsareal med en række karakteristiske træer blandt andet tre magnoliatræer som lokalplanen udpeger som bevaringsværdige med bevaringsbestemmelser jf. Holbæk Kommunes regulativ for beplantning. Ejendommens to åbne sider er i dag beplantet med en hæk som bevares. Gårdrummet skal, med afskærmende beplantning indrettes så det indbyder til semiprivat ophold for de kommende beboere.
Langs Chr. Hansensvej og Smithsvej skal der etableres harmonisk beplantning som markerer og fremhæver arkitekturen i form af en række lave buske placeret i en fast rytme ud for hver murpille (så det ikke skygger for vinduer) eller en lav hæk af sorten bøg.
Registrering af eksisterende beplantning
Registrering af eksisterende beplantning
Rækkehusbebyggelse nord for Holbækhus
De østvendte udearealer blev i 1977 indrettet i forhold til en landskabsplan, som kan ses herunder. Der er indføjet en privat terrasse foran hver bolig, udført i forbindelse med etablering af niveau-fri adgang. Terrænfaldet ned til den øvrige have blive optaget af et bredt beplantningsbælte som beskrevet herunder.
Lokalplanen fastholder den nuværende indretning af gårdrummet og den nuværende beplantning som vist på beplantningsplanen herunder. Beplantningen i skel mod øst skal bevares og vedligeholdes. I forbindelse med omdannelse til boligformål skal der etableres en legeplads.
Beplantningsplan udført af stadsgartneren i Holbæk i 1976
Beplantningsplan udført af stadsgartneren i Holbæk i 1976